Çeviri

Sunday, February 5, 2017

Ağaç ve 26 Gen

"Ağaç" ( Şecer ) kelimesinin, Kur'an'da soyağacındaki ağaç anlamında da kullanıldığı evvelki yayınlar da belirtilmişti.
 
Bu çerçevede, insanın genetik yapısını oluşturan kromozomlar incelendiğinde dişi niteliği taşıyan X kromozomları ile ilintili 1098 gen mevcutken, erkek niteliği taşıyan Y kromozomunun sadece 26 gen içerdiği görülmektedir.
 
 
"Ağaç" ( Şecer ) kelimesinin Kur'an'daki frekansının ( tekrar adedi ) 26 olması, Allahü Teala'nın genetik ilmi açısından bahşettiği bir işaret olabilir mi? Bilindiği üzere, Soyağacı kelimesinin İngilizcedeki karşılığı "Genealogical Tree", Fransızca'daki karşılığı ise "Arbre Généalogique"'dir.
 

Ayrıca, "ŞCR" kökünden türemiş olan "Şecr" kelimesi "Birbirine girmek, Karışmak" anlamına gelir ki "Ağaç" olarak isimlendirilmiş varlık "Birbirine girmiş, Karışmış" dallardan oluşur. "Ağaç" anlamındaki "Şecer, Şecere" kelimesinin semantik kaynağı budur. Ayrıca kök Türkçe olan "Ağaç" kelimesi de "Ağ" kökünden ve "-aç" sonekinden* oluşmakta ve "Ağ gibi olan / Ağ gibi yapan / Ağlaşmış" kök anlamını taşımaktadır. Kökteki "Ağ" kelimesi de "Şecr" kelimesi gibi "Birbirine girme, Karışma" anlamındadır. Bilinen basit anlamıyla "Ağ" kelimesi "Birbirine girmiş, karışmış hatlardan, iplerden" oluşan yapıları tanımlar. Dolayısıyla "Ağaç" kelimesi de "Birbirine giren, Karışan" kök anlamını içermektedir. * Kök kelimeye "gibi olan, gibi yapan, -an, -laşan" anlamı kazandıran "-aç" soneki almış diğer bazı kelime örnekleri Anaç, Burgaç, Araç, Ayraç, Tıkaç, Sayaç ... 4/65 kodlu ayetteki "... fima ŞECERA beynehum ..." ifadesi "BİRBİRLERİNE GİRDİKLERİ ( çekişip tartışıp kavga ettikleri ) / aralarında KARIŞIKLIK oluşmuş hususlar hakkında" anlamına gelmektedir. Kur'an'daki kelimelerin frekanslarının ( tekrar adetlerinin ) belirlenmesinde iki metodik yaklaşım mevcuttur. 1- Zahiri anlam yani ayetteki kullanım anlamı itibarıyla 2- Batini anlam yani kök anlam itibarıyla

No comments:

Post a Comment