Çeviri

Wednesday, April 20, 2016

1 Yıl = 13 ay = 364 gün ?

Yasin 36/40 - Leş şemsü yembeğıy leha en tüdrikel kamera ve lel leylü sabikun nehar ve küllün fı felekin yesbehun
 
( Güneşin ayı geçmesi ona yaraşmaz. Ve gecenin de gündüzü. Hepsi dairede yüzerler. )
 
* "Gece ve gündüz", 1günü oluşturur. Gece ve gündüzün yani 1 günün daire formunda bir "yüzme" hareketini tamamlaması 1 yıllık bir süreçte gerçekleşmektedir.
 
* "Geceden", "Gündüzden" ve "Dairede ( yörüngede ) Yüzmekten" bahsedilen Yasin suresinin yukarıdaki ayetinin kodunu oluşturan rakamlar incelendiğinde 3, 6 ve 4 rakamları dikkat çekmektedir. Zira bu rakamlar yanyana dizildiğinde 364 sayısı oluşmaktadır. ( Kur'an'da "dairede yüzmek" kavramı ilk ve son kez bu ayette geçmektedir. Allahü Teala, "Yüzerler" ( Yesbehun ) fiilini özellikle zikrederek, gezegenlerin ve yıldızların uzaydaki hareketlerinin paternini de betimlemektedir. )
 
* Bugün Dünya genelinde kullanılmakta olan Takvim formatı, Papa Gregory XIII tarafından 1582 yılında tanıtılan ve "Gregorian Calendar" ( Gregory Takvimi ) adı verilen Güneş Takvimi'dir ( Solar Calendar ). Güneş Takvim' inde tarihler, Dünya'nın Güneş çevresindeki hareket sürecindeki konumunu belirlemektedir.
 
Ancak Gregory Takvimi'ne ilişkin aşağıdaki sorunlar önem arzetmekte olup, Takvim Reformu kapsamında 364 günlük sürecin 1 yıl olarak kabulü daha rasyonel ve sistematik olarak değerlendirilmektedir.
 
- Gregory Takvimi tüm yıl boyunca geçerli olacak, sürekli bir sayısal formata sahip değildir.
- Yıl veya ay içindeki herhangi bir günün hangi haftaya denk geldiğinin tespiti zor olmaktadır.
- Aylar eşit uzunlukta olmayıp, yıla da düzenli olarak yayılmamışlardır.
- Yılı oluşturan dört çeyrek ( 3 aylık 4 dönem ) eşit değildir.
- Yıl içindeki "Ay"ların, Ay'ın Fazları ( Lunar Phase ) ile bağlantısı bulunmamaktadır.
- En uzun gece - En uzun gündüz oluşumu ( Solstice ) ve Gece - Gündüz eşitliği ( Equinox ), Gregory Takvimi' ndeki ayların başlangıcı ve orta noktaları ile örtüşmemektedir.
 
Yukarıda anılan sorunlar, "Perennial Calendar" ( Sürekli Takvim ) uygulaması ile aşılabilmektedir. Zira yılda 52 hafta ve haftada 7 gün olduğu esasından hareket edildiğinde, 52 x 7 = 364 gün sonucuna ulaşılmaktadır. Bu yaklaşım, günlerin, üç aylık dönemlerin sabitlenmesini ve zamanın daha etkin takip edilmesini sağlamaktadır.

 
* Takvim Reformundaki bir başka önemli yaklaşım da bir yılın 13 aydan ve 52 haftadan, bir ayın 4 haftadan ve bir haftanın da 7 günden oluştuğunu esas alınmasıdır. 13 x 4 x 7 = 364 gün
 
Bu aşamada yine Yasin suresinin, Ay'ın yörüngesel hareketini betimleyen 36/39 kodlu aşağıdaki ayeti dikkat çekmektedir. ( Bu ayeti evvelki bölümlerde "yörünge hareketi" açısından da incelemiştik. )

* Ayrıca, yukarıda incelenen 36/40 kodlu ayetin kod numarasını oluşturan rakamların nümerolojik toplamı 3+6+4 = 13 sayısını vermektedir.

Yasin 36/39 – Ve (1) el (2) kamera (3) kadderna (4) hü (5) menazile (6) hatta (7) ade (8) ke (9) el (10) urcun (11) el (12) kadim (13) ( Ve ay, ona durak mesafeleri ölçtük, takdir ettik. Nihayet kurumuş eski hurma dalı gibi döndü. ) 

Ayetin kelime ayrışım tablosu incelendiğinde, ayetin 13 kelimeden oluştuğu görülmektedir. Ay'ın yörüngesel hareketini, yani "Ay" kavramını tanımlayan ayette 13 kelime olması ilginçtir. 
 
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment