Çeviri

Saturday, October 21, 2017

Tuva Türkleri

"TUVA" daha doğrusu "TUBA" adına Çin’in "SU" sülalesinin (581-618) kayıtlarında rastlanmaktadır. Bu kayıtlara göre Tubalar Kırgızların doğusunda “KÜÇÜK DENİZ”in (muhtemelen Baykal gölünün) güneyinde ve Uygurların kuzeyinde bulunmaktadırlar. Buna göre Çin kayıtlarında yazılış şekliyle Dubo-Tubalar Sayan dağlarının geniş vadilerinde ve güneyde Tamu-Ola’da meskun idiler. Bugün de Tuvaların oturdukları yerler eskisinden pek farklı değildir ve buraya Tannu-Tuva denilmektedir. Kullandıkları dil Sibir Türk dilinin bir kolu olup, Soyonca veya Uranhayca da denilmişti. Bunların bir kolu olan Karagaslar ise bugün tamamen Tuvalılar içinde kaydedilmektedir. Karagaslara aynı zamanda Tofalar da denilmişti.

Tuva Cumhuriyeti’nin yüzölçümü 170.500 km2 olup, 1989 nüfus sayımına göre nüfusu 308.557’dir. Yenisey’in aşağı mecrasındaki Tuva’ya güneyde Sibirya, batıda Sayan, Altay, Tannu-Ola, Sangilen ve Doğu Tuva dağları çevreler. Kuzeyinde Krasnoyarsk Kray’ı, kuzeybatısında ise aynı kraya bağlı Hakas Cumhuriyeti batısında Altay Krayı ve buna bağlı Gorno-Altay Cumhuriyeti, güneyinde Moğol Cumhuriyeti ve doğusunda Buryat Cumhuriyeti bulunmaktadır. Başkenti Kızıl (daha önce Kızıl Hoto, ondan da önce Hem Beldiri) olup, belli başlı Turan ve Ersin adlı iki şehir de mevcuttur.

"TUVA TÜRKLERİ" Çin kaynaklarında Tu-po , Tu-p'o şekillerinde geçer. Bulundukları yerler kuzeyde Hsiao-hai ile batıda Kırgız Türkleri, güneyde Uygur Türkleri ile sınırlıdır. Üç boya ayrılmışlardır. Her biri kendini yönetir. Otları toplayıp kulübe yaparlar, tarım ile uğraşmazlardı. Tuva topraklarında çok miktarda ve çok türde ot bulunurdu.

Bunların köklerini toplayıp şifalı yemekler yaparlardı. Avcılık yaparlardı. Kuş, balık yaygın olarak tüketilirdi. Samur kürk ve geyik derisi giyimleri vardı. Ölüleri ağaç kutu ile dağın içine ya da ağaçların üzerine bırakırlardı. Kendilerini saf kan Türk kabul ederler. Toplumda cezalandırmaya gerek duyulmamıştı, çalınan mal olsa iki katı geri ödenirdi. Kurıkan Türklerine yakındırlar.

"Tuva Cumhuriyeti"'nin bayrağında Güneş'in "Sarı" rengi ve Göğün "Mavi" rengi sembolize edilmiştir. Ayrıca, "iki yolun" "tek yola" dönüşmesi ve "tek yolun" da "mavi" zemin içinde devam etmesi tasviri gibi görünen çizgiler "Düalite"'den "Üniteye / Singülarite"'ye geçişi, "Göklere dönüş"'ü mü simgelemektedir?
                                                          

                     Tuva Cumhuriyeti Bayrağı

https://turk-dunyasi.cokbilgi.com/tuva-cumhuriyeti/

TUVA kelimesi, "Övünmüş, Sena edilmiş" anlamına gelmektedir.

Kur'an'da "Tuva" ve "Tuba" kelimeleri Taha ve Naziat surelerinde, bu kelimeleri ifade eden "Oraya" ve "Vadi" kelimeleri ise Neml ve Kasas surelerinde geçmektedir. Allahü Teala'nın, Kur'an'da "Enellah" ( Ben Allah'ım. ) ve "Ene rabbüke" ( Ben Rab'binim. ) ifadelerini sadece kutsal olarak nitelediği "Tuva" kelimesiyle ilintili üç ayette ( 20/12, 27/9, 28/30 ) kullandığı görülmektedir.

20/11 - Fe lemma etaha nudiye ya musa ( Böylece ona vardığında seslenildi "Ey Musa." )

20/12 - İnnı ene rabbüke fahla' na'leyk inneke bil vadil mukaddesi TUVA ( Kesinlikle ben, ben senin Rab’binim. O halde ayakkabını çıkar. Kesinlikle sen kutsal vadi TUVA' dasın. )

27/8 - Fe lemma caeHA nudiye en burike men fin nari ve men havleha ve sübhanellahi rabbil alemın ( Böylece oraya vardığında, "O ateşin içindeki ve onun çevresindeki kimseler bereketli kılınmışlardır. Alemlerin Rab’bi Allah yücedir." diye seslenildi. )

27/9 - Ya musa innehu enellahül azızül hakım ( Ey Musa, kesinlikle ki ben yüce hakim olan Allah’ ım. )

28/30 - Fe lemma etaHA nudiye min şatııl VADİl eymeni fil buk'atil mübaraketi mineş şecerati en ya musa innı enellahü rabbül alemın ( ORAYA yettiğinde, bereketli yerdeki VADİNİN sağındaki ağaçtan "Ey Musa, kesinlikle ben, ben alemlerin Rab’bi Allah' ım." diye seslenildi. )

79/16 - İz nadahu rabbühu bil vadil mukaddesi TUVA ( Zamanında Rab’bi ona kutsal vadi TUVA' da seslendi. )

"Hoşnutluk, hoşluk" anlamına gelen "Tuba" kelimesi ise Ra'd suresinin 29. ayetinde geçmektedir.

13/29 - Ellezine amenu ve amilus salihati TUBA lehüm ve husnü meab ( O inananlar ve iyilikler yapanlar. Onlara HOŞLUK, İYİLİK ve güzel dönülecek yer vardır. )

"Tuva ( Tuba ) Türkleri" ile Kur'an'da geçen "Tuva Vadisi" arasında ilişki bulunmakta mıdır?

TUVA bayrağı dikey olarak konumlandırıldığında aşağıdaki şekil oluşmaktadır.


Dikey konumlanmış TUva bayrağında,

"Sarı Üçgen" ile"Piramit
"Beyaz Çizgiler" ile "Işın" veya "Yol"
"Mavi Alan" ile de "Gök" simgelenmektedir.

Yani piramitin tepesinden gökyüzüne iletilen ışın veya çıkan yol tasviri oluşmaktadır. Bu tasvir aşağıdaki piramit resimlerinde de bulunmaktadır.

                                             


Mürselad ( Gönderilenler ) suresinin aşağıdaki ayetlerinde yer alan "Üç Çatallı Gölge", "Saray", "Kıvılcım" ve "Sarı Deve" * kavramları göğe ışın saçan piramit tasvirine uymaktadır. ( * Deve, sarı renkli ve gövdesi üçgen şekline sahip bir hayvandır. )

77/29 - İntaliku ila ma küntüm bihi tükezzebun ( O yalanlamış olduğunuza gidin. )
77/30 - İntaliku ila zıllin ziy SELASİ ŞU'ABİN ( ÜÇ ÇATALLI GÖLGEye gidin. )
77/31 - La zalilin ve la yuğniy minel lehebi ( Gölgelendiren değildir ve alevden koruyup fayda vermez. )
77/32 - İnneha termi bi ŞERERİN kel KASRİ ( Kesinlikle o SARAY gibi KIVILCIMLAR atar. )
77/33 - Ke ennehu CİMALETUN SUFRUN ( Kesinlikle o SARI erkek DEVELER gibidir. )










5 comments:

  1. Merhaba dostum,bilgi alışverişinde bulunabileceğimiz bir iletişim adresin var mıdır ?

    ReplyDelete
  2. Bu platformun karşılıklı bilgi alışverişi için zaten uygun olduğu görüşündeyim. Farklı bir görüşünüz var ise iletmenizden memnuniyet duyarım.

    Selamlarımla,

    ReplyDelete
  3. Kendi yaptığım bir takım çalışmalar var şuan farklı konulara yöneldiğim için yarım kalmış durumda. O notları sana atayım istersen belki fayda sağlar ya da boşlukları tamamlarsın . Kısa kısa notlar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. İnstagram hesabım : 1batuhanbulentuner1 Tweeter hesabım :batuhan_uner1

      Delete
  4. Çok memnun olurum. Çalışmaları bekliyorum. Teşekkürler.

    ReplyDelete