Çeviri

Saturday, September 21, 2024

Berberilerin gizemi

Berberiler, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'ı içine alan bölgede yaşayan, Kuzey Afrika'nın bilinen en eski yerli halkıdır. 

"Berberi" kelimesi Grek kökenli "Barbaros" kelimesinin bir tezahürüdür. Bu kelime "Yabancı, Başka bir millet veya kültürden olan" anlamına gelmekte olup, aynı zamanda "anlaşılamayan dil, anlaşılamayan konuşmayı" da ifade etmektedir. ( Örnek: İngilizce'deki "Blah Blah", "Babble" kelimeleri gibi... )

Berberiler kendilerini "Amazigh" ( Asil ) ve "Tizzit" olarak da isimlendirmektedirler. 

"Amazigh" kelimesinin İngilizce'deki "Amazing" ( Şaşırtıcı, Hayret verici, İlginç ) kelimesiyle fonetik ve semantik ilintisinin olması muhtemeldir.

"Tizzit" kelimesinin ise, Yahudilerin giydikleri ve "T'zittzit" olarak isimlendirdikleri "düğümlenmiş ritüel saçakları ve püskülleri" ile ilintisi muhtemeldir.

T'zittzit

Berberiler, bir evvelki bölüm olan "Alınlardaki sembolizm" başlıklı bölümdeki konuyla da doğrudan ilintili olup, alın, çene ve el üstü dövmelerine önem vermişlerdir.






Berberiler, reptil ( sürüngen ) sembolizmine de yer vermiş olup, bu sembolizmi bayraklarında da yansıtmışlardır.

Aşağıda yer alan ve 33 harften oluşan Berberi alfabesinin son harfi olan ve reptil ( sürüngen ) sembolizmi* içeren "Yaz" harfi, Berberi bayrağında, Afrika üretimi maskların üzerinde ve Dogon kabilesinin ritüellerinde de yer almaktadır.


Uzun kafalı ve uzun alnında reptil figürü olan bir mask





Dogon kabilesi ritüeli ve başların üzerinde Berberi alfabesinin son harfine benzeyen Reptil sembolizmi ( Bu tasvirler farklı boyut varlıklarının yüceltilmesini ve onların ilah addedilmesini simgelemektedir. )

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2024/09/alnlardaki-sembolizm.html?m=1

No comments:

Post a Comment