"Kandil* Gecesi" kavramı, kutsal bir vakanın tezahür ettiği geceyi temsil eden ve ilgili gecede minare ışıklarının yakılmasıyla sembolize edilen ritüeli tanımlamaktadır.
* Kandil ( Mum ), Candle ( Mum ) ( İng. ), Chandelier ( Işık veren ) ( Fra. )
"Kandil" kavramı Kur'an'da yer almıyor olsa da, nihayetinde her bilginin bir ilahi kozmik kökeni olduğu ve bilgiyi kullananın niyetinin önem arzettiği düşüncesinden hareketle bu bölümde yine sadece semantik ve nümerik tespitlere yer verilmiştir.
Kabul edilegelmiş olan 4 adet "Kandil Gecesi"nin isimleri ve simgeledikleri vakalar şöyledir.
Mevlid Kandili : Hz Muhammed'in doğum günü olup, Hicri** takvime göre Rebiulevvel ayının "11". gecesidir. ( Mevlid = Doğum )
Muhammed suresinin 47. sure ( 4+7 = 11 ) olması ve 38 ayet ( 3+8 = 11 ) içermesi 11 sayısı uyumu açısından dikkat çekmektedir.
** Hicri takvimde 1 yıl, 354 ya da 355 gündür. Aynı zamanda 12 kameri aydan oluşur. Miladi takvimde ise 1 yıl 365 gün 6 saattir ve 12 aydan oluşur. Dolayısıyla iki takvim arasında 11 gün fark bulunur ki bu da yine 11 sayısını öne çıkarmaktadır.
Regaib Kandili : Hz Muhammed'in annesi Hz. Amine'nin ana rahmine düştüğü gün addedilmekte olup, Hicri takvime göre Receb ayının ilk Cuma günüdür. ( Regaib = Talep etme, Rağbet etme )
Mi'rac Kandili : Hz Muhammed'in göğe yükseldiği gün addedilmekte olup, Hicri takvime göre Receb ayının 27. günüdür. ( Mi'rac = Yükseliş ) ( Kur'an'da "Rukiy" kelimesiyle ifade edilen "yükseliş"in bir astral çıkış ve üst planlardan bilgi alma vakası olması kuvvetle muhtemeldir. )
Berat Kandili : Kur'an'ın Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği*** ve günahların bağışlandığı gece addedilmekte olup, Hicri takvime göre Şaban ayının 14. günüdür. ( Berat = Temize çıkma )
*** İslami kültürde Kur'an'ın, Levhi Mahfuz'dan Melek Cebrail'e topluca indirilmesi ( İnzal ) ve akabinde Cebrail tarafından Hz. Muhammed'e bölüm bölüm indirilmesi ( Tenzil ) farklı vakalar olarak tanımlanmaktadır.
Yukarıda anılan 4 geceye atfen, 4 ayrı gecede cami minarelerinin ışıklarının yakılması uygulaması yani "Kandil" uygulaması 1566 tarihinde, 11. Osmanlı padişahı ve 90. islam halifesi sıfatlarıyla tahta geçen II. Selim tarafından başlatılmıştır.
Yukarıda yer alan 1566 sayısı 666 sayısıyla ( 1+5 = 6 ve 66 ... 666 ... 6+6+6 = 18 ... 1+8 = 9 ), 11 ve 90 sayıları da hem 11 hem de 9/11 sembolizmiyle uyum arzetmektedir. Ayrıca padişah Selim'in, ismi bazda sıra nunarasının 2 ( 1+1 ) olması da 11 nümerolojisi açısından dikkat çekmektedir.
Yeni dünya düzeninin formatı olarak planlanan küresel padişahlığın yani emperyalist tahakküm sisteminin topluma telkin edilmesi amacıyla çekilen ve maalesef Kanuni Sultan Suleyman'ın cinsel yaşamının tasvirinden ibaret olan "Muhteşem Yüzyıl" isimli dizinin 2011 yılında vizyona girmiş olması da 11 sayısı uyumu açısından önem arzetmektedir. ( II. Selim, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın oğludur. )
Batı kültüründe "Halloween"**** ( Kutsallar Gecesi ) ismiyle anılan ritüel gecesi de "Kandil" sembolizmi içermektedir. Zira "Halloween"'in sembolü içi oyulmuş ve "kandil" gibi yakılan bir kabaktır.
**** Halloween ... Hallow ( Kutsallar ) + een / eve / evening ( arefe, gece ) ... "Kutsallar Gecesi"
"Halloween" gecesi ritüelinin kökeninin pagan nitelik arzettiği de kaynaklarda yer almaktadır. Zira güncel haliyle "Halloween" yani "Kutsallar Gecesi" ritüeli "Cadılar Bayramı" adıyla uygulanan bir korkunç kostüm şovuna, kan, vahşet ve dehşet sembolizmi ritüeline dönüşmüş durumdadır.
Ve Suudi Arabistan'da 2021 yılından itibaren "Cadılar Bayramı" kutlamalarının başlatılması da ayrıca dikkat çekmektedir.