Çeviri

Saturday, October 19, 2024

0 portalı, Ölçüler ve Dereceler

Matematikte "Yokluk, Değersizlik" kavramının simgesi olan ve Türkçe'de "Sıfır"' olarak telaffuz edilen kelimenin dillerde "Rakam, Sayı, Şifre" anlamına gelmesi esasen "Sıfır"ın "sayıların, değerlerin kaynağı olan bir portal, bir geçit olması gibi  ezoterik bir anlamı olduğunu ortaya koymaktadır.

"Sıfır" kelimesinin "Rakam, Sayı" anlamını yansıtmasına bazı dillerden örnekler.

Cifir ( ara. )
Cypher ( ing. )
Chiffre ( fra. )
Zéro ( fra. ) ( 0 sayısı anlamında )
Ziffer ( alm. )
Şifre ( tür. )

"Sıfır", hem anlamı hem de simgesel şekli itibarıyla, esasen mekandan ziyade pozitif veya negatif ruhsal haller olan cennet ve cehennem arasındaki portalı ( spatyom, a'raf ) temsil eder niteliktedir. Zira sayıların, değerlerine göre dizilimi bu fenomeni tasvir etmektedir.

-9 -8 -7 -6 -5 -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Yukarıdaki dizilime göre negatif sayılar kötülük derecelerini ( cehennem halindeki dereceleri ), pozitif sayılar ise iyilik derecelerini ( cennet halindeki dereceleri )  temsil etmektedir. "Sıfır" ise her iki hal arasındaki bir portal, bir geçit yani "a'raf" niteliğindedir. Ruhsal tekamülün tezahür edebilmesi için, yukarıda yer alan dizideki pozitif sayıların 9'dan sonra da devam etmesi gerekmektedir. Zira, mevcut dizideki sayıların matematiksel durumu bir ruhu sadece A'raf haline yani 0 noktasına ( -9 + 9 = 0 ) getirmektedir. Ruhsal tekamüle erebilmek ve cennet haline geçebilmek için 9+ değerlere ihtiyaç bulunmaktadır. 

Yukarıda misallenen A'raf hali yani 'Sıfır" ( 0 ) hali A'raf suresinin aşağıdaki ayetinde semantik ve nümerik olarak tasvir edilmiş gibidir.

7/46 Ve (1) beyne (2) huma (3) hicab (4) ve (5) ala (6) EL (7) A'RAFİ (8) ricalun (9) ya'rifune (10) kullen (11) bi (12) sima (13) hum (14) ve (15) nadev (16) ashabe (17) el (18) CENNET (19) en (20) selamun (21) aley (22) kum (23) LEM (24) YEDHULU (25) HA (26) VE (27) HUM (28) YATMEUN (29)

( Ve onlar arasında perde vardır. A'RAF üzerinde hepsini simalarından tanıyan adamlar vardır. CENNET sahiplerine "Selam üzerinize olsun." diye seslenirler. HENÜZ ORAYA GİRMEMİŞLERDİR VE FAKAT UMUT ETMEKTEDİRLER. )

Ayetin sure numarası ( 7 )  ile ayetteki en önemli kelime olan "El A'raf" kelimesinin sıra numarasının ( 7 ) eşit olması yukarıda değinilen "eksi ve artı değer eşitliğine" işaret niteliğinde olabilir.

Zira yine aynı surede yani A'raf suresinde yer alan aşağıdaki ayet ikilisi konu bağlamında tam uyum arzetmektedir. Ayette, artı ve eksi değerler, "ağır ölçüler" ve "hafif tartılar" olarak ifade edilmiş ve "iflah olabilmek için" ölçülerin ağır olması gerektiği bildirilmiştir.

7/8 Vel veznu yevmeizinil hakk fe MEN SEKULET MEVAZİNEHU fe ulaike humul muflihun

( Ve o gün ölçü tartı gerçektir. KİMİN ÖLÇÜLERİ AĞIR GELİRSE, işte onlar iflah olanlardır. )

7/9 Ve MEN HAFFET MEVAZİNUHU fe ulaikellezine hasiru enfusehum bima kanu bi ayatina yazlimun

( Ve KİMİN ÖLÇÜLERİ HAFİF GELİRSE, işte onlar ayetlerimize zulmettiklerinden dolayı nefislerini hasarlandıranlardır. )

3/163 Hum DERECATUN indellah vallahu besirun bima ya'melun

( Allah’ın indinde onların DERECELERİ vardır. Allah ne yaptıklarını görendir. )

Bu durumda, basit bir matematiksel yaklaşımla, ayetlerde belirtilen "Ölçülerin" ( Ağır, Hafif ) ve "Derecelerin" hesaplamalarının aşağıdaki örnekteki gibi olması düşünülebilir. Örnekte dereceler aşağıdan yukarıya olacak şekilde sıralanmıştır.

Kötülük -5, İyilik 2 ... Sonuç -3

Kötülük -4, İyilik 6 ... Sonuç 2

Kötülük -7, İyilik 12 ... Sonuç 5

......

......

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2024/08/her-seyin-sfr-noktas.html


No comments:

Post a Comment