Çeviri

6 Ekim 2024 Pazar

"Gözler kör olmaz , kalpler kör olur."

Yaşamın merkezi ve Ruh kavramının kaba madde frekansındaki ( planındaki ) tezahürü olan "Kalp", esas itibarıyla varlıkların tüm duyularının da merkezidir. Aşağıda linki verilen evvelki bölümlerden de hatırlanacağı üzere, ayetlerde yer alan "Kalbin akletmesi" ve "Kalbin görmesi" ifadeleri de bu gerçeği teyid etmektedir. Tıbbi araştırmalar da, kalbin sinirsel yapısının, beyine göre çok daha kompleks olduğunu ve beyinle kalp arasında doğrudan bağlantı olduğunu ortaya koymaktadır.

Hacc suresinin 46. ayetinde yer alan "Gözlerin değil, kalplerin kör olduğu" ifadesiyle, "gerçek anlamda görebilmenin, gerçeği görebilmenin" ve "akletmenin" yegane vasıtasının "Kalp" ve dolayısıyla "Ruh" olduğu bildirilmektedir.

22/46 E fe lem yesiru fil erdi fe tekune lehum KULUBUN YA'KİLUNE BİHA ev azanun yesmeune biha fe inneha la ta'mel ebsaru ve lakin TA'MEL KULUBULLETİ FİS SUDUR

( O halde yerde gezmiyorlar mı? Onu AKIL ETMEYE KALPLERİ veya onu duymaya kulakları olsun. Kesinlikle gözler kör olmaz ve lakin GÖĞÜSLERİN İÇİNDEKİ O KALPLER KÖR OLUR.  )

"Kör" kelimesi, "Görmeyen" anlamında kullanılagelmiş olsa da bu kelime eski Türkçe'de "Görmek" anlamına gelmektedir. Fransızca'da "Kalp" anlamına gelen "Coeur" ( "Kör" olarak telaffuz edilir. ) kelimesinin de fonetik ve semantik açıdan "Kalp" kelimesiyle olan ilintisi de dikkat çekmektedir. Latince "Corazon" kelimesi de "Kalp" anlamına gelmektedir.

Yukarıdaki ayetin ebced değeri de ( ayeti oluşturan harflerin ebced değerleri toplamı ) 6276 olmaktadır ki bu sayının nümerolojik değeri olan 21 ( 6+2+7+6 = 21 ) sayısı Ruh kelimesinin sembolüdür. Ve Ruh kelimesi Kur'an'da 21 kere tekrarlanmaktadır.

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2023/09/kalp-ve-beyin.html

https://kuranilmi.blogspot.com/2022/05/gercegi-goren-kalp.html

https://kuranilmi.blogspot.com/2020/08/ayetleri-gormeye-kalp-gerek.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder