Çeviri

Sunday, May 22, 2022

Gerçeği gören kalp

22/46 .... inneha la ta'mel ebsaru ve lakin ta'mel kulubulleti fis sudur

( .... Kesinlikle gözler kör olmaz ve lakin göğüslerin içindeki o kalpler kör olur.  )

Hacc suresinin 46. ayetinde gerçek anlamda görmenin göz ile değil kalp ile gerçekleştiği, tersten misalleme vasıtasıyla bildirilmektedir. Bu ayette göz maddi nitelikli bir organı, kalp ise maddi olmayan ruh / bilinç kavramını simgelemektedir. Zira kaba madde planı dünyada dahi göz ile fiziken görülen bir olgunun veya olayın anlamlandırılabilmesi  ve yorumlanabilmesi için idrak mekanizmasının yani ruhsal / bilişsel algı sisteminin ( kalp ve beyin ilişkisi ) işlevsel olması gerekmektedir. İdrak mekanizması bloke olmuş varlıklar kitapta "Kalbinde hastalık olanlar", "Kalpleri katılaşmış olanlar", "Kalpleri kılıflı olanlar" gibi tasvirlerle tanımlanmaktadırlar. Konuşma dilindeki "Vicdansız", "Kalpsiz" gibi ifadeler de ayni anlamın farklı ifadeleridir.



Farsça kökenli olduğu bilinen "Kör" ( Görmeyen) kelimesi esasen Türkçe kökenli olup "Gör" köküyle ilintilidir. "Kör" kelimesi Türkçede ve Moğolcada aynı zamanda "Sınır, Kenar" anlamı taşımakta olup "Kire", "Ker", "Her", "Har" olarak da telaffuz edilmektedir. ( Dillerde H ve K harfleri birbirlerini ikame etmektedirler. Örnek: Kart - Hard, Hristos - Christ vb. )

Batı dillerinde "Kalp" kelimesinin karşılığı olan kelimeler* yukarıda anılan "Kör", "Her", "Har" kökleriyle benzerlik arzetmektedir.

Heart ( İng )

Coeur ( Fra ) ( "Kör" okunur. )

Cor" ( Lat ) ( "Kor" okunur. ) 

Hertz" ( Alm )

Bu durum, ilk vahiy olan kelimelerin kendi aralarındaki semantik ve etimolojik  ilişkilerin çözümlenmesinin kozmik bilgilere erişim açısından önemini ortaya koyan örneklerden sadece biridir.

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2020/07/akleden-kalp-mana-ve-maneviyat.html?m=1

No comments:

Post a Comment