Çeviri

Monday, May 23, 2022

Birleyen, birleştiren harf Elif

Hurufu mukatta kapsamında olan ve alfabedeki birinci harf olan "Elif" harfi Kur'an'da 13 kere tekrarlanmakta olup, bu harfin bulunduğu tüm ayetler de ilgili surelerin birinci ayetleridir. Ayrıca "Elif" harfi bu ayetlerde daima birinci kelime olarak yer almaktadır.

Şekil itibarıyla da 1 sayısına benzeyen "Elif" harfinin "Birleştirici, Birleyici" kudreti mevcuttur.

"LF" köküne haiz "Alf / Elf" ( Alışmak, Uzlaşmak, Birleşmek, Bulmak ) kelimesinden türeyen "Ellefe" ( Uzlaştırmak, Alıştırmak, Birleştirmek ) fiilinin de "Elif" kelimesiyle kök ilintisi bulunmaktadır. Zira "Uzlaşma, Alışma" kavramları "Birleşme, Birlik olma, Bir araya gelme" anlamlarını da temsil etmektedirler. Ayrıca "Lefif" ( Sarılmış, Dürülmüş, Bir araya getirilmiş ) kelimesinin kökünde de "LF" harfleri bulunmaktadır.

"Elf" kökünün fiil ( Ellefe, Elf ), sıfat ( Muellef ) ve isim ( İlaf ) olarak geçtiği ayetler şöyledir.

3/103 Va'tesumu bi hablillahi cemian ve la teferraku vezkuru ni'metellahi aleykum iz kuntum a'daen fe ELLEFE beyne kulubikum fe asbahtum bi ni'metihi ihvana ve kuntum ala şefahufratin minen nari fe enkazekum minha kezalike yubeyyinullahu lekum ayatihi leallekum tehtedun

( Ve Allah’ ın ipine topluca sarılıp bağlanın. Ayrışmayın ve Allah’ ın üzerinize olan nimetini hatırlayın. Zamanında düşman olmuştunuz da kalplerinizin arasını UZLAŞTIRDI, ALIŞTIRDI. O’nun nimeti ile kardeşler oldunuz. Ateşten çukurun üzerindeydiniz de sizi oradan kurtardı. İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar. Umulur ki yönlenirsiniz. )

8/63 Ve ELLEFE beyne kulubihim lev enfakte ma fil erdi cemian ma ellefte beyne kulubihim ve lakinnellahe ELLEFE beynehum innehu azizun hakim

( Ve kalplerinin aralarını UZLAŞTIRDI, ALIŞTIRDI. Şayet yerde ne varsa topluca harcasaydın bile kalplerinin aralarını UZLAŞTIRAMAZDIN, ALIŞTIRAMAZDIN. Lakin onların aralarını Allah UZLAŞTIRIR, ALIŞTIRIR. Kesinlikle O yücedir hakimdir. )

9/60 İnnemas sadekatu lil fukarai vel mesakini vel amiline aleyha vel MUELLEFETİ kulubuhum ve fir rikabi ve ğarimine ve fi sebilillahi vebnis sebil feridaten min allah vallahu alimun hakim

( Sadakalar Allah’tan farz olarak, kesinlikle fakirler, yoksullar, o işte çalışanlar, UZLAŞTIRILANLAR, ALIŞTIRILANLAR, boyunduruk içindekiler, borçlular, Allah yolundakiler, yolda kalmışlar içindir. Allah bilendir hakimdir. )

2/170 Ve iza kile lehumuttebiu ma enzellellahu kalu bel nettebiu ma ELFEYNA aleyhi abaena e ve lev kane abauhum la ya'kilune şey'en ve la yehtedun

( Ve onlara o Allah’ ın indirdiğine tabi olun denildiğinde, "Bilakis babalarımızı o üzerinde BULDUKLARIMIZA* tabi oluruz." derler. Ya babaları hiçbir şeyi akıl edemeyenler ve yönlendirilmemiş olanlar idiyseler. )

* "Bulmak" fiili anlam olarak "Birleşmek" fiili ile ilintilidir. Zira "bulmak" kelimesi kökende, bir olgunu olduğu yere gelmek yani onunla birleşmek anlamına gelmektedir.

106/1 Li İLAFİ kurayş

( Kureyş' in ALIŞTIRILMASI için. )

106/2 İLAFİhim rihleteş şitai ves sayf

( Onların kış ve yaz göçlere ALIŞTIRILMASI için. )

Arapçada 1000 sayısı da "Elf" kelimesiyle ifade edilmektedir ki bu sayının nümerolojik değeri de 1 olmaktadır. ( Almancada ise "Elf" kelimesi yine 1 ile ilintili olup 11 anlamına gelmektedir.

No comments:

Post a Comment