10 sayısı, nümerolojik değeri 1 ( 1+0 = 1 ) olan ve vahdeti yani Allah'ın birliğini, tekliğini ve kolektif bilincin tezahürü sonucunda oluşacak birleşik insanlık realitesini temsil eden bir sayıdır.
Batı dillerinde "1" ( Bir ) anlamına gelen "One" ( İng ), "Un" ( Fra ), "Ein" ( Alm ), "Unus" ( Lat ), "Ena" ( Gre ) .... kelimelerinin "On" kelimesiyle olan fonetik uyumu da 1 ile 10 sayısı arasındaki batini ilişkiyi ortaya koymakta gibidir.
Türkçedeki "En" ve "Ön"* kelimeleri de "On" kelimesiyle fonetik uyum arzetmekte ( köken analizinde sessiz harfler baz alınır. Bu durumda N harfi ) ve 1 sayısının niteliğine uygun şekilde "İlk, Birinci, Baştaki" anlamlarını içermektedirler.
* Fransızcadaki "Un" ( Bir ) kelimesi "Ön" olarak telâffuz edilmektedir.
Sayıları oluşturan rakamların 10 adet olması, insanda 10 el parmağı ve 10 ayak parmağı bulunması ve binary kodlarının 1 ve 0 rakamlarından oluşması da ayrıca dikkat çekmektedir.
Yahudi mistisizmi olarak bilinen ve kökeni ilahi kozmik bilgilere dayanan "Kabala" ( Kabullenme ) öğretisinin sembollerinden olan ve yaratıcının vahdetini ( tekliğini, birliğini ), sonsuzluğunu, yaratılıştaki frekansları ve ilahi kozmik bilgiyi simgeleyen "Hayat Ağacı" / "Bilgi Ağacı" figüründe "Sefirot" ( Küre ) adı verilen 10 unsur ( frekans portalı ) yer almaktadır.
İlahi nümerolojide ve dolayısıyla Kur'an'da da bir fenomen olan 19 sayısının da nümerolojik değeri de 10 ( 1+9 = 10 ) sayısını vermektedir.
Allahu Teala'nın, müşrik inkârcıları işaret ederek bahşettiği Hud suresinin aşağıdaki ayetinde, Kur'an'ın eşsizliği 10 sayısı vasıtasıyla adeta bir meydan okuma niteliğinde bildirilmektedir. Bu ayetteki "Aşri Suverin" ( On Sure ) kelimelerinin sıra numaralarının 9 ve 10 olması dikkat çekmektedir.
11/13 Em (1) yekulune (2) iftera (3) h (4) kul (5) fe (6) e'tu (7) bi (8) AŞRİ (9) SUVERİN (10) misli (11) hi (12) mufterayatin (13) ve (14) ud'u (15) men (16) isteta'tum (17) min (18) duni (19) allahi (20) in (21) kuntum (22) sadikin (23)
( "Onu uydurdu." mu diyorlar? De ki: "O halde onun aynısından, uydurulmuşundan ON SURE getirin. Eğer doğrular iseniz, o Allah’tan başka istidatı olanları da çağırın." )
"Aşri" ( On ) kelimesinin / sayısının Kur'an'da 10 kere tekrarlanması da Kur'an'daki sayısal nizamın derinliği açısından önem arzetmektedir. "Aşri" ( On ) kelimesinin geçtiği ayetlerdeki ilgili bölümler şöyledir.
2/234 Vellezine yuteveffevne minkum ve yezerune ezvacen yeterabbasne bi enfusihinne erbeate eşhurin ve AŞRA ....
( Ve o sizlerden vefat edip de eşler bırakanların kadınları, nefislerine dört ay ON gün beklerler. ... )
2/196 .... tilke aşeratun kamileh ....
( .... bunlar ONa tamamlanırlar. .... )
5/89 .... fe keffaratuhu it'amu AŞERATİ mesakine min evseti ma tut'imune ehlikum ....
( .... onun keffareti, o ailenizi beslediğinizin ortalamasından ON yoksulu beslemek ..... )
6/160 Men cae bil haseneti fe lehu aşru emsaliha .....
( Kim güzellikle gelirse, artık onun aynısının ON katı onadır. .... )
7/142 Ve vaadna musa selasine leyleten ve etmemnaha bi AŞRİN ....
( Ve Musa'ya otuz gece vaad ettik ve onu on ile tamamladık. ..... )
Bu ayette 40 sayısı, doğrudan belirtilmek yerine 30+10 olacak şekilde belirtilmiş ve 10 sayısı ayrıştırılmıştır. Bu durum 10 sayısına ilişkin sayısal bir uyumun, bir düzenin gözetildiğine ilişkin bir delil niteliğindedir.
11/13 Em yekulunefterah kul fe'tu bi AŞRİ suverin mislihi mufterayatin ....
( "Onu uydurdu." mu diyorlar? De ki: "O halde onun aynısından, uydurulmuşundan ON sure getirin. ..... )
20/103 Yetehafetune beynehum in lebistum illa AŞRA
( Aralarında gizli konuşurlar. "Kesinlikle ancak ON kaldınız." )
28/27 .... in etmente AŞRAN fe min indik .....
( .... Eğer ona tamamlarsan senin indindendir. .... )
34/45 ..... ve ma beleğu mi'şara ma ateynahum ......
( ...... Onlara verdiklerimizin ONda birine bile erişemediler. ..... )
89/2 Ve leyalin AŞRİN
( Ve ON gece )
"Aşr" ( On ) kelimesinin son kez geçtiği ayetin kodunun nümerolojik değeri de 10 sayısını vermektedir. ( 8+9+2 = 19 ... 1+9 = 10 )
No comments:
Post a Comment