Çeviri

Friday, September 29, 2017

Rhesus Factor ... Ashaber Ress ?

Bilimsel kaynaklara göre, "Kan Grubu" simgesi olarak bilinen "RH" kısaltmasının temeli "RHesus Factor" ( Resus Faktörü ) kavramına dayanmaktadır. "Rhesus Factor", "Rhesus Macaque" adı verilen maymuna ait genleri temsil etmekte olup, alyuvarlar yüzeyinde protein bulunan kan grubu kategorisi "RH Pozitif", alyuvarlar yüzeyinde protein bulunmayan kan grubu kategorisi ise "RH Negatif" olarak kategorize edilmektedir. İnsanların %85'inin RH Pozitif, %15'inin ise RH Negatif kategorisinde oldukları bilinmektedir. Rhesus Macaque genetik olarak insana en çok benzeyen maymun cinsi olup DNA setini oluşturan genomlarının %93'ü insan genomlarıyla  benzerlik taşımaktadır. 

                                                                     
                                Rhesus Macaque

Makak maymununa verilen "Rhesus" isminin kökeni Trakya Prensi Yunan "Rhesos"'un ismine dayanmaktadır. Kelime köken analizi yapılacak olursa ;

Trakya ( Türkçe ) veya Thrace ( İngilizce ) kelimesinin İngilizce ve Fransızca'da "İz, Eser" anlamına gelen "Trace" kelimesiyle fonetik benzerliği bulunmaktadır.

Makak maymununa verilen "Rhesus" isminin Trakya Prensi Rhesus'tan kaynaklandığı dikkate alındığında, "Thrace / Trace" ( İz, Eser ) kelimesi ile "Rhesus" kelimesi arasında da semantik ilişkinin varlığı düşünülebilir. Zira, "Rhesus" kelimesi Arapça'daki "Ress" kelimesiyle fonetik benzerliğe ssahiptir. "Ress" kelimesi "Bir şeyin evveli, İz, Alamet, Eser, Kalıntı, Başlangıç * Kuyu " anlamlarını içermektedir. "Ress" kelimesi Kur'an'da "Ashabur Ress" ( Ress Halkı / Sahipleri ) olarak geçmektedir.

Bu noktada, Rhesus Factor'u, kandaki "İZ Faktörü" olarak yorumlamak mümkün olmaktadır. Zira, kandaki protein "İZİ" yani "Varlığı", pozitif veya negatif kategorizayonun referans noktasını teşkil etmektedir.
 
İnsanların çoğunun maymun ( Rhesus Macque ) geni taşıması ( RH + olması ) bilgisiyle, Kur'an'da yer alan "Azgın kavmin maymuna dönüştürülmesi" bilgisi arasında kavramsal çelişki bulunmaktadır. Zira, doğru yoldan sapmış insanların maymuna dönüştürüldüğü ( teşbih de olabilir ) bir durumda insanların kanlarındaki ayrıştırıcı faktörün bir maymun cinsine referans olarak baz alınması çelişkili bir durum yaratmaktadır. Dolayısıyla, "Rh Faktörü" veya "Rhesus Factor" olarak adlandırılan kavram, insanları maymundan türediklerine inandırabilmek amacıyla tesis edilmiş bir aldatmaca, bir yanıltmaca olabilir.
 
Bakara 2/65 - Ve lekad alimtümüllezına'tedev minküm fis sebti fe kulna lehüm kunu "KIRADATEN" hasiın ( Ve sizlerden yedinci gün içinde hududu aşanları bildiniz. Böylece onlara, "Kovulup reddedilmiş "MAYMUNLAR" olun." dedik. )
 
A'raf 7/166 - Fe lemma atev an ma nühu anhü kulna lehüm kunu "KIRADATEN" hasiın ( Böylece onlardan onlara yasaklayıp men ettiklerimizde inat ettiklerinde, onlara "Hor ve hakir "MAYMUNLAR" olun." dedik. )

"Ress" halkıyla ilgili ayetlerde yine "Azgınlık" yapan kitleden bahis bulunmaktadır.
 
Furkan 25/37 - Ve kavme nuhıl lemma "kezzebür rusüle" ağraknahüm ve cealnahüm lin nasi ayeh ve a'tedna liz zalimıne azaben elıma ( Ve Nuh kavmi "resulleri yalanladıklarında" onları boğduk. Onları insanlar için ayet kıldık. Zalimler için elim azap hazırladık. )
 
Furkan 25/38 - Ve (1) aden (2) ve (3) semude (4) ve (5) ashab (6) er (7) "RESSİ (8)" ve (9) kurunen (10) beyne (11) zalike (12) kesıra (13) ( Ve Ad’ı, Semud’ u, "RESS"' in sahiplerini ve bunların arasındaki birçok nesilleri. )

"Ress" halkı, "Azgınlar için vaadin gerçekleşmesi" ve "İnsanın yaratılışı" kavramlarının birlikte geçtiği ayet seti;

Kaf 50/12 - Kezzebet kablehüm kavmu nuhın ve ashabur "RESSİ" ve semud ( Onlardan önce Nuh kavmi, Ress' in sahipleri ve Semud yalanladılar. )

Kaf 50/13 - Ve adun ve fir'avnu ve ıhvanu lut ( Ve Ad, Firavun ve Lut' un kardeşleri. )

Kaf 50/14 - Ve ashabu eyketi ve kavmu tubba küllün kezzeber rusule fe hakka veıyd ( Ve Eyke' nin sahipleri ve Tübba kavmi. Hepsi resulleri yalanladılar da vaad gerçekleşti. )

Kaf 50/15 - E fe ayına bil halkıl evvel bel hüm fi lebsin min halkın cedid ( Böylece ilk yaratmada acz mi gösterdik? Bilakis onlar yeni yaratılıştan şüphe içindedirler. )

Kaf 50/16 - Ve lekad halaknel insane ve na'lemu ma tuvesvisu bihi nefsuh ve nahnu akrabu ileyhi min hablil verid ( Ve insanı yarattık. Nefsinin ona ne vesvese verdiğini biliriz. Biz ona toplar damarından daha yakınız. )


 
 
 

No comments:

Post a Comment