Çeviri

Wednesday, September 27, 2017

Terka Fis Sema' ( Gökteki Türk / GökTürk ) ve 8

Kur'an'da "Türk" kelimesini çağrıştıran ilk kelime olan "Terka" kelimesi İsra suresinin 17/93 kodlu ayetinde "8". kelime olarak yer almaktadır. Bu kelimenin "8" nümerolojisiyle olan ilişkisi ve yer aldığı  ayetin "Göğe Yükselme" kavramını içeriyor olması dikkat çekicidir.

Terka
İsra 17/93 - Ev (1) yekune (2) leke (3) beytün (4) min (5) zuhrufin (6) ev (7) "TERKA (8)" Fİ (9) ES (10) SEMA' (11) min (12) külli (13) meselin (14) fe (15) eba (16) ekseru (17) en (18) naşi (19) illa (20) küfura (21) ve (22) len (23) nü'mine (24) li (25) RUKİYYİ (26) ke (27 hatta (28) tünezzile (29) aley (30) na (31) kitaben (32) nakraü (33) h (34) kul (35) sübhane (36) rabb (37) i (38)  hel (39) küntü (40) illa (41) beşeran (42) rasula (43) 

( Veya sana süsten, altından ev olsun veya tüm misallerden GÖĞE YÜKSELESİN. İşte insanların çoğu ancak inkarda diretirler. "Üzerimize, okuyacağımız kitap indirene kadar senin YÜKSELİŞİNE inanmayız." "Rab'bim yücedir. Ben resul olan insanın haricindeki miyim?" de." )
Ayetteki "Terka Fis Sema'" - "TERKA ( Yüksel ) Fis ( İçine ) Sema" ( Gök ) ifadesi "Gökteki Türk" olarak düşünüldüğünde "Göktürk" kavramı öne çıkmaktadır.
Başına, Arapça'da ikinci tekil / çoğul şahısı ifade eden "T" harfi getirilebilecek "Raki", "Erk" ve "Ürk" kelimeleri de anlamlı görünmektedir. Zira aynı ayetteki "Rukiyy" ( Yükseliş ) kelimesi, "Terka" fiilinin köküdür.
Raki = Yüksek olan, Gökyüzü ... "T"ERK = Yükselirsin
Erk = Kuvvet, Kudret, Güç, İktidar, Nüfuz ..."T"ERK = Kudretlisin, Güçlüsün
Ürk = Mekan,Mevkii ... "T"ÜRK = Mekan ve Mevki Sahibisin
Ayrıca “Gönderme, Döndürme” anlamına gelen “İsra” suresi 17. sure olup, “8” nümerolojisi ( 1+7 = 8 ) içermektedir.

İlk Türk devletinin ismi olan GÖKTÜRK kelimesinde "7" harf olması da "7 kat gök" kavramıyla ilintili görünmektedir.

Ayrıca 17/93 kodlu ayette kitapta ilk ve son kez “Terka fis sema” ( Göğe yükselesin ) kavramı yer almaktadır. Bu ayetin kodunda, halden hale geçişin ve boyut portalının sembolü olan 11 nümerolojisi ( 1+7 = 8 ve 9+3 = 12 ... 3 ... 8+3 = 11 ) bulunmaktadır. Ve ayetin "terka fis sema" ( göğe yükselesin ) bölümüne kadar toplam 11 kelime bulunmaktadır.

Tüm diller gibi derin kökleri Türkçe'ye dayanan Arapça'da, bir fiildeki "E" harfi, fiil geçmiş zaman kipi ile sıfat yapıldığında "Ü" olmaktadır. Örnek;

E'ti = Getirmek, vermek
Ü'tu = Getirilmiş, verilmiş

Beliğ = Eriştirmek, ulaştırmak
BÜluğ = Erişmiş, ulaşmış, eriştirilmiş, ulaştırılmış ( Ergen, Ergenlik / Ergin, Erginlik anlamında da "Büluğ Çağı" olarak kullanılmaktadır. 

Bu çerçevede, İsra suresinin 17/93 kodlu ayetinde yer alan "TERKa fis sema" ( Göğe YÜKSELESİN / YÜKSELİRSİN ) ifadesindeki "Yükselmek" anlamı taşıyan "TERK" fiili, "Yükselmiş" anlamı vermek üzere sıfat yapıldığında "TÜRK" olmaktadır. Dolayısıyla, “Türk” kelimesinin anlamının “Yükselmiş, Yükselen” olması kuvvetle muhtemeldir.

Göktürkler = Göğe Yükselmişler / Göğe Yükselenler

"Ne mutlu TÜRK'üm diyene" = Ne mutlu YÜKSELDİM diyene.

Atarürk'ün aşağıdaki söylemi de Türk kelimesinin anlamına işaret eder niteliktedir.


"Türk milletinin karakteri YÜKSEKTİR." ( Mustafa Kemal Atatürk )




No comments:

Post a Comment