Çeviri

Saturday, September 23, 2017

Urfa - Peygamberler Şehri

Urfa ( Şanlıurfa ) ili, Haberci İbrahim ve Haberci Eyüb'ün ve adını bilmediğimiz diğer bazı habercilerin bu ilde yaşamış olmalarından dolayı "Peygamberler * Şehri" olarak bilinir.
 
( * Farsça bir kelime olan Peygamber kelimesi  "Hacı, Hacca Giden, İbadet Amaçlı Seyahat Yapan Kişi" anlamına gelmekte olup, İngilizce'de Pilgrimer, Fransızca'da Pelerin, Almanca'da ise Pilger olarak telafuz edilir. Kur'an'da Peygamber kelimesi yer almamakta olup, "Haberci" anlamına gelen Arapça "Nebi" kelimesi yer almaktadır. )

"Urfa" kelimesi ise RF kökünden olan ve semantik kök olarak "Yüksekte olan, Yükselmiş, Yükseklik, Tepe, Baş" anlamlarını taşıyan bir kelimedir. RF kökünden türemiş diğer kelimeler şöyledir.

A'rif = Bilen
Arf = Yüksek yer
Urefa = Bilenler
İrfan = Bilme
A'raf = Yüksek bilinç mevkisi
Urf = İyilik, İbik, A'raf, Yükseklik
Ref = Yükseltme, Yüceltme
Raf = Yükseltmek
Raif = Önde giden, Uçta - Tepede - Başta olan

Kök anlamlar içinde yer alan "Bilmek" anlamı, "Bilginin idrak seviyesini yükseltmesi" fenomenine dayanmakta ve "Bilmek" ile "Yükselmek" arasındaki batıni anlam ilişkisini ortaya koymaktadır. Konum olarak bir "tepede" yer alan "GöbekliTEPE"'nin "Urfa" ilinde bulunması "Yüksekte, Tepede" anlamı açısından semantik uyum arzetmektedir.

Kur'an'da "Urf" kelimesinin ilk kez "a'raf" suresinde geçmesi de semantik açıdan uyum arzetmektedir. 

7/199 Huzil afve ve'mur bil URFİ ve a'rid anil cahilin

( Sen affa sarılıp tutun, İYİLİĞİ emret ve cahillerden yüz çevirip dön.  )

Mürselad ( Gönderilenler ) suresinin 77/1 kodlu ayeti "Adet, Gelenek" ve "Yüksek yer, Tepe"** anlamına gelen "Urfa" kelimesini ve "Gönderilenler" anlamına gelen "Mürselad" kelimesini barındırması açısından önem arzetmektedir. ( "Gönderilenler" kelimesiyle "Haberciler"'in kastediliyor olması kuvvetle muhtemeldir. Zira "Mürselad" kelimesi "Resul" kelimesinden türemiştir. "Resul" kelimesi de "Gönderilmiş" anlamına gelmektedir. Gönderi belgesi anlamında kullanılan "İrsaliye" de aynı köktendir. )

** A'raf ( Yüksek mevki ) kelimesi de "Urf" kelimesinin çoğuludur.
 
"77/1" - Vel murselati URFEN ( Ve GELENEKSEL olarak gönderilenler. )
 
Geleneksel olarak gönderilen habercilerin gönderildikleri coğrafi konuma Urfa ismi verilmiş gibi görünmektedir.

Ayrıca A'raf suresin

7/199 Huzil afve ve'mur bil URFİ ve a'rid anil cahilin

( Sen affa sarılıp tutun, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevirip dön.  )
 
Haberci İbrahim'in satanistler tarafından yakılmak istendiği yer olarak bilinen Halil-ül Rahman Makamı bugün Urfa ilindeki Halil-ül Rahman Cami içindedir. ( Haberci İbrahim'in Halil-ül Rahman ( Rahman'ın Dostu ) olarak anılmasının nedeni aşağıdaki ayettir.
 
Nisa 4/125 - Ve men ahsenü dınen min men esleme vechehu lillahi ve hüve muhsinün vettebea millete ibrahıme hanıfa ve tettehazellahü ibrahıme halila

( Ve din olarak, iyilik yapan ve birleyip doğruluğa yönelen olarak İbrahim' in milletine tabi olarak yüzlerini Allah’a  teslim edenlerden daha güzel kimdir? Ve Allah İbrahim’ i sadık samimi dost edinmişti. )
 

Haberci İbrahim'in satanistler tarafından yakılmak istendiğini bildiren ayetler;
 
Enbiya "21"/68 - Kalu harrikuhü vensuru aliheteküm in küntüm faılın

( "Onu yakın ve ilahlarınıza yardım edin. Eğer yapanlar olursanız." dediler. )
 
Enbiya "21"/69 - Kulna ya naru kunı berden ve selamen ala İBRAHİM

( "Ey ateş, İBRAHİM' e soğuk ve güvenli ol." dedik. )
 
Ateşe atılan Haberci İbrahim'in madde aleminden ruh alemine alınarak kurtarılmasını ve güvende tutulmasını bildiren ayetin bulunduğu surenin numarasının "21" olması dikkat çekicidir. Zira "21" sayısı Ruh kelimesinin sembolüdür. Ruh kelimesi Kur'an'da "21" kere tekrarlanmaktadır. Madde aleminden Ruh alemine geçiş, “Göğün Kapılarının Su ile açılması” olarak düşünüldüğünde Halil ül Rahman türbesinin yanındaki “Balıklı Göl” ve hikayesi anlam kazanmaktadır. Haberci İbrahim vakasında, madde aleminde "Ateşin" "Suya", "Yılanların / Ejderhaların" da ( ateş ile özdeşleşmiş yılan veya ejderha ) "Balığa" dönüşmüş olma ihtimali bulunmaktadır.
 
Kamer 54/11 - Fe (1) fetahna (2) ebvab (3) es (4) semai (5) bi (6) main (7) münhemir "(8)"

( Böylece akıp dökülen su ile göğün kapılarını açtık. )
 
Halil-ül Rahman Cami'nin hemen arkasında yer alan otelin adının "El Ruha" ( Ruh ) olması da ilahi nizam açısından önem arzetmektedir. "Ruha" kelimesi "Uhra" olarak dikkate alındığında "Bir alemden diğer aleme geçiş" anlamı ortaya çıkmaktadır. ( Uhra = Ahir = Other ( İng. ) )
  
Balıklı Göl ve El Ruha Oteli
 
 
Dünyanın en eski tapınağı olarak 1994 yılında ortaya çıkarılan Göbekli Tepe kalıntılarının Şanlıurfa il merkezine "21" km uzaklıkta olması da dikkat çekicidir.
 
Konuya ilişkin olarak ilahi mühür olan "6" rakamının da tezahürü dikkat çekmektedir.
 
- "Mürselati urfen" ( Geleneksel olarak gönderilenler ) ifadesinin yer aldığı ayetin kodunun nümerolojik değeri "6" olmaktadır. ( 7+7+1= 15 ... 1+5 = 6)
 
- "Ateşe soğuk olması emrinin verildiğini" bildiren ayetin numarası 69 olup, bu sayının nümerolojik değeri de "6" olmaktadır. ( 6+9 = 15 ... 1+5 = 6 )
 
- Halil-ül Rahman Cami'nin arkasında yer alan otelin ismi de ( El Ruha ) "6" harften oluşmaktadır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment