"Kurban" kelimesi "Kurb" ( Yakınlık ) kök kelimesine "-an" eki eklenerek oluşan ve "Yakınlaşma, Yakınlaşan, Yakın olma, Yakınlığı olan" anlamına gelen kelimedir. ( "Akraba" kelimesi de ortak KRB kökündendir. ) Kur'an'daki kullanımı da esasen "Allah'a yakınlaşma vasıtası olan şey" anlamındadır.
Arapça'da kelimelerin sonuna gelen "-an" eki kelimeye "gibi olan, gibi olma, -me/ma, -en/an" anlamını kazandırmaktadır. Arapça'daki bazı örnekler;
Kur+an = Okunan, Okuma
Şeyt+an = Yakan, Helak eden
Hicr+an = Ayrılma, Ayrılık
Husr+an = Hasarlanma, Ziyan olma
Ziy+an = Zayi olan, zayi olma
Sult+an = Otoriteli olan, Hakim olan
Türkçe"deki "YapAN, ÖrtEN", batı dillerindeki "CastellAN", "Guard+IAN", "ItaliAN" örneklerinde de benzer ve ortak fonetik yapı görülmektedir.
"Kurban" kelimesinin ayetlerdeki kullanımına örnekler ise şöyledir.
3/183 Ellezine kalu innellahe ahide ileyna en la nu'mine li rasulin hatta ye'tiyena bi KURBANin te'kuluhun nar kul kad caekum rusulun min kabli bil beyyinati ve billezi kultum fe lime kateltumuhum in kuntum sadikin
( O "Kesinlikle Allah bize, resul bize ateşin yediği KURBAN ile gelene kadar inanmayacağımıza ahd verdi." diyenlere de ki: "Resuller önceden size açık deliller ve o söylediklerinizle geldiler. O halde eğer doğrular iseniz, neden onları öldürdünüz?" )
5/27 Vetlu aleyhim nebeebney ademe bil hakk iz karraba KURBANen fe tukubbile min ehadihima ve lem yutekabbel minel ahar kale le aktulennek kale innema yetekabbelullahu minel muttekin
( Ve onlara Adem'in iki oğluyla ilgili haberi gerçekten oku. Zamanında KURBAN sunmuşlardı da onların birinden kabul edilmiş ve diğerinden kabul edilmemişti. " Seni kesinlikle öldüreceğim." dedi. Diğeri de "Kesinlikle Allah, sakınanlardan kabul eder." dedi. )
46/28 Fe lev la nesarahumullezinettehazu min dunillahi KURBANen aliheh bel dallu anhum ve zalike ifkuhum ve ma kanu yefterun
( O halde, o Allah’tan başka YAKINLAŞMA olarak ilah edindikleri onlara yardım etmeli değiller miydi? Bilakis onlardan saptılar. Bu onların uydurma yalanları ve o iftira ettikleriydi. )
Dolayısıyla "Allah'a yakınlaşma, Allah'a yakınlaşma vasıtası olan şey" anlamına gelen "Kurban" kelimesinin, güncel durumda maalesef şov niteliğinde kan ritüeline dönüştürülmüş bir uygulamadan ziyade iyilik, doğruluk ve yardımseverlik olarak algılanması vicdanen de uygun olandır.
Ayrıca bkz.
https://kuranilmi.blogspot.com/2020/07/kurban-meselesi.html?m=1
No comments:
Post a Comment