Fizik biliminde, α ile sembolize edilen ve Sommerfeld's Sabiti olarak da bilinen "İnce Yapı Sabiti", yüklü parçacıklar arsındaki elektromanyetik etkileşimi karakterize eden boyutsuz fziksel bir sabit sayıdır.
Doğada var olan her etkileşim ( Kütle çekim, elektromanyetik, güçlü ve zayıf çekirdek etkileşimi ) için o etkileşimin şiddetini veren bir bağlaşım sabiti vardır. Bu bağlaşım sabitleri doğanın anlaşılmasında ciddi rol oynamaktadır. Bu yüzden onların mümkün olduğunca doğru olarak belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Söz konusu bağlaşım sabitlerinden biri de ince yapı sabiti (fine structure constant) olarak bilinen bağlaşım sabiti α (alfa) dır. Başlangıçta Hidrojen atomu spektrumlarının ince yarılmalarını betimlemek için relativistik etki sonucu olarak Sommerfeld tarafından 1916 yılında ortaya atılmıştır. .... "İnce Yapı Sabiti"nin belirlenmesi için P.A Dirac ve A. S. Eddington da çalışmalarda bulunan bilim adamlarındandır. Dirac kuantum mekaniğini geliştirdiği sıralarda lineer dalga denkleminin Sommerfeld eşitliğine götürdüğü sonucu ile karşılaşırken, Eddington evrende bulunan parçacık sayısını 2^127-1 = 10^38 olarak öngörmüş ve buradan da ince yapı sabitinin tersinin (1/ α) bir tamsayı olması gerektiğini ve bu sayının da 137 olması gerektiğini savunmuştur. 137 sayısı, Eddington’un “özel tamsayılar” olarak tanımladığı sayılardan bir tanesidir, ki bu sayıları genelleştirilmiş enerji tensörü bileşenlerini sayarak elde etmiştir.
* 137 sayısının nümerolojik değeri 11 sayısını, 127 sayısının nümerolojik değeri ise 10 sayısını vermektedir. Bilindiği üzere 11 sayısı düalite, döngü ve farklı boyuta geçişin, 10 yani 1 sayısı ise ünitenin nümerik sembolleridir.
Fine Structure Constant ( İnce Yapı Sabiti ) aşağıdaki formül ile ifade edilir.
11. sure olan Hud suresinde "Sabitlemek" kelimesinin geçtiği ayetteki ifadeler, İnce Yapı Sabiti tanımında yer alan "Parçacıklar arası etkileşim" kavramı açısından anlamlı ve uyumlu görünmektedir.
11/120 - Ve (1) küllen (2) nekussu (3) aley (4) ke (5) min (6) enbai (7) er (8) rusüli (9) ma (10) NÜSEBBİTÜ (11) bi (12) hı (13) füade (14) k (15) ve (16) cae (17) ke (18) fı (19) hazihi (20) el (21) hakku (22) ve (23) mev'ızatü (24) ve (25) zikra (26) li (27) el (28) mü'minın (29) ( Ve sana resullerin haberlerinden hepsini anlatıyoruz ki onlarla kalbini SABİTLEYELİM. Sana bunun içinde, inananlar için gerçek, öğüt ve hatırlama geldi. )
-
Ayette yer alan "Resullerin haberleri ile kalbin sabitlenmesi"
ifadesi üzerinde düşünüldüğünde, içerdiği anlamın, "Kalbin, kozmik
bilgilerle ve üst alemlerdeki süptil valıklar ( Vazifeli Varlıklar / Melekler /
Resuller* ) ile etkileşime geçmesi ve inancın kuvvetlenmesi" olabileceği
ortaya çıkmaktadır. Üst süptil alemlerdeki ( boyutlardaki ) varlıkların Süptil
Varlıklar ( Maddenin en ince halindeki yapıya sahip bedensiz varlıklar )
oldukları düşünüldüğünde, kaba madde alemindeki insanın üst süptil alemler ile
etkileşime geçmesi fenomeni, İnce ( Süptil ) Yapı Sabiti kavramının tanımı ile uyum
sergilemektedir.
- Sure numarası "11"'dir.
- Ayette 29 kelime bulunmaktadır. 2+9 = "11"
- Ayetteki "Nüsebbitü" ( Sabitleyelim ) kelimesi "11". kelimedir.
( * 35/1 - El hamdü lillahi fatıris semavati vel erdı CAILİL MELAİKETİ RUSÜLEN ülı ecnihatin mesna ve sülase ve ruba' yezıdü fil halkı ma yeşa' innellahe ala külli şey'in kadır ( Övgü, gökleri ve yeri yoktan yaratan, MELEKLERİ ikişer, üçer, dörder kanatlı RESULLER KILAN Allah içindir. O yaratışta ne dilerse artırır. Kesinlikle Allah herşeye gücü yetendir. )
( * 35/1 - El hamdü lillahi fatıris semavati vel erdı CAILİL MELAİKETİ RUSÜLEN ülı ecnihatin mesna ve sülase ve ruba' yezıdü fil halkı ma yeşa' innellahe ala külli şey'in kadır ( Övgü, gökleri ve yeri yoktan yaratan, MELEKLERİ ikişer, üçer, dörder kanatlı RESULLER KILAN Allah içindir. O yaratışta ne dilerse artırır. Kesinlikle Allah herşeye gücü yetendir. )
No comments:
Post a Comment