"Elif" harfi, Arapça alfabedeki ilk harf olup telaffuzu itibarıyla "El" kökünü içermektedir.
Dolayısıyla "Elif" harfi gerek temsil ettiği anlam, gerek yazılış şekli ve gerekse de alfabedeki sıra değeri itibarıyla Allah'ı ve O'nun birliğini, tekliğini simgelemektedir.
"Vav" harfi ise Arapça alfabedeki 6. harf olup, yazılışı itibarıyla 9 veya 6 sayısına benzer şekile sahiptir.
Mistik ve tasavvufi sembolizmde Elif ve Vav harflerinin yanyana konumlanmış halleri "Elif'in önünde eğilen Vav'ı" yani "Allah'ın önünde eğilen insanı" simgelemektedir. Elif ve Vav birlikteliğine çoklu anlamlar da atfedilmektedir. Örnek: Vav'ın rahimdeki cenin pozisyonunu, Elif'in ise doğup ayakta dimdik duran insanı simgelemesi vb. gibi...
Alfabedeki sıra değerleri itibarıyla Elif harfinin 1 sayısını, Vav harfinin ise 6 sayısını temsil ettiği düşünüldügünde ortaya 1 ve 6 sayıları çıkmaktadır ki bu iki sayının toplamı bir döngülük frekansın, tamamlanmanın ve portal açılışının ( kozmik anahtar ) nümerik sembolü olan 7 sayısını vermektedir.
Yazılış şekilleri itibarıyla Elif harfinin 1 sayısını, Vav harfinin ise 9 sayısını temsil ettiği düşünüldügünde ortaya 1 ve 9 sayıları çıkmaktadır ki bu iki sayının toplamı, 19 sayısı üzerinden, vahdetin yani Allah'ın birliğinin ve tekliğinin sembolü olan 1 sayısını vermektedir.
Müzikte tiz sesleri yani yüksek frekanslı seslerin gösteriminde kullanılan "Sol Anahtarı" da şekil itibarıyla Elif ve Vav birlikteliğini andırmaktadır. "Sol Anahtarı" batı dillerinde şeklinden dolayı "G Clef" ( G Anahtarı ) olarak anılmaktadır
Müzikteki nota adedi olan 7 sayısı Elif (1) ve Vav (6) harflerinin toplamının da bir tezahürü niteliğindedir.
Müzikte Sol Anahtarının yanısıra Do Anahtarı ve Fa Anahtarı olmak üzere toplam 3 anahtar bulunmaktadır. İlgili notaların nota sistemindeki sıra değerlerinin toplamının 10 sayısını vermesi ve bu sayının nümerolojik değerinin 1 olması da vahdet nümerolojisi açısından dikkat çekmektedir.
Sol 5. nota, Do 1. nota, Fa 4. nota ... 5+1+4 = 10
1. sure olan Fatiha suresinin 6. ayeti hem ayetin kodu, hem ayetin anlamı hem de ayetteki kelime adedi itibarıyla "Elif" ve "Vav" birlikteliğini yansıtmakta gibidir.
1/6 İhdi (1) na (2) el (3) sirat (4) el (5) MUSTEKİM (6)
( Bizi DOĞRU yola yönlendir. )
- Ayetin kodunda 1 ve 6 sayıları bulunmaktadır.
- Ayette 6 kelime bulunmakta olup, ayette, Vav harfinin simgelediği "Eğilen insanın" Rab'bine yakarış cümlesi yer almaktadır.
- Ayetin 6. kelimesi "Mustekim" ( Doğru ) kelimesidir ki bu kelime anlam olarak Elif harfinin de bir tezahürü niteliğindedir. Böylelikle ayetin sonunda yine 1 ve 6 birkikteliği oluşmaktadır.
Mustakim:(korunaklı) müstahkem
ReplyDeleteDemektir düzeltme yapmak için yazdım teşekkür ederim .
"Mustakim" ( Doğrulmuş, Doğru, Doğru duran, Düz ) kelimesi "Kiyam / Kıyam" ( Doğrulma, Doğru durma, Ayağa kalkma, Ayakta durma ) kökündendir. "İstikamet" ( Doğrultu, Yön, Doğruluk, Doğru duruş ), "Kiyamet" ( Ayağa kalkış, Doğruluş ), "Mukim" ( Dogrulmuş olan, Duran, Ayakta duran, Daim duran ) ve "İkâmet" ( Duruş, Kalış ) kelimeleri de aynı kökten türemişlerdir.
ReplyDelete"Mustahkem" ( Sağlamlaşmış, Saglamlaştırılmış, Kuvvetlendirilmiş, Kararlı kılınmış ) kelimesi ise "Hukm" ( Kuvvet, Nüfuz, Tesir, Karar ) kökündendir. "Hakim" ( Karar veren, Hükmeden ), "Muhkem" ( Sağlam, Kuvvetli, Hükmedici ) ve "İstihkâm" ( Sağlamlık, Dayanıklılık, Metanet ) kelimeleri de aynı kökten türemişlerdir.