Çeviri

Tuesday, August 23, 2022

Bak BİR Varmış BİR Yokmuş

Bu bölüm, değerli bir okuyucumuzun yazdığı yorumunun sonuna eklediği "Bir varmış bir yokmuş." cümlesinden etkilenilmek suretiyle ve bu vesileyle de rahmetli müzisyen Fecri Ebcioğlu'nu anmak üzere yazılmıştır.

Evvelki bölümlerde düalitenin, döngünün ve halden hale geçişin yani 11 sayısının  bir temsili olan ve "ani hal değişikliğini" ifade etmek için kullanılan "BİRdenBİRe" sözüne de değinilmişti. Masalların başlangıcında zikredilen ve yine 11 sayısının bir temsili olan "BİR varmış BİR yokmuş." cümlesi de yaratılıştaki düalite ilkesi kaynaklı yaşam döngülerini çok net tanımlayan bir söz niteliğindedir. 

Bilindiği üzere 8 sayısı da "yeni döngü başlangıcını", "düaliteyi" ve "sonsuz döngüyü" simgeleyen bir sayı olup, Fecri Ebcioğlu'nun yaşamında 8 nümerolojisinin öne çıktığı görülmektedir. ( 8 sayısı üst üste iki adet ters yönlü damla şeklinden oluşmakta ve 11 sayısı gibi bir birim düalite oluşturmaktadır. )

- Fecri Ebcioğlu, 1961 ( 1+9+6+1 = 17 ... 1+7 = 8 ) yılında ilk "aranjman müzik" uygulamasını Fransızca bir şarkının sözlerini Türkçe'leştirerek başlatmıştır. Şarkının isminin "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" olması ve müzikte "yeni bir döngünün" bu şarkıyla başlamış olması dikkat çekmektedir.

- Ebcioğlu'nun, sözlerine uyarlama yaptığı şarkının orijinal isminin "C'est écrit dans le ciel" ( Bu gökte yazılıdır ) olması da kozmik bilgileri oluşturan tüm yaratılış döngülerinin "Ümmül Kitab" ( Ana Yazı / Ana Kitap )'da veya spiritüalizmdeki ismiyle "Akaşa Kayıtları"'nda yazılı olması gerçeğiyle uyum açısından ilginçtir. 

- Rahmetlinin ismi olan "Fecri" ( Gündoğumsal, Şafak vaktiyle ilgili ) kelimesi de konu bağlamında anlamlıdır. Zira "Fecr" ( Gün doğumu ) kelimesi doğrudan yeni döngü başlangıcının bir temsili niteliğindedir.

- Kur'an'daki 89. sure "Fecr" suresi olup, sure numarasının nümerolojik değeri 8 sayısını vermektedir. ( 8+9 = 17 ... 1+7 = 8 )

- Ebcioğlu 1961 - 1970 yılları arasında aktif müzik yapmıştır. 8 ve 8 ( 1+9+6+1 = 17 ... 1+7 = 8 ; 1+9+7+0 = 17 ... 1+7 = 8 )

- Öncüsü olduğu müzik akımının ismi olan "Aranjman"* kelimesi 8 harften oluşmaktadır. ( * Fransızca "Arrangement" ( Düzenleme, Ayarlama ) kelimesinin Türkçe telaffuzu ) 

- Aranjmanını yaptığı şarkılar arasında "Onyedi yaşında" isimli bir şarkı da bulunmaktadır. Bu şarkı, plak şirketinin 10007 koduyla plak olarak basılmıştır.

- Ebcioğlu 19"44" yılında "17" yaşındayken Babıali'de "Öz Fenerbahçe" dergisinin Yazı İşleri Müdürü olarak iş hayatına başlamıştır.

- Ebcioğlu 62 yaşında vefat etmiştir. 6+2 = "8"

Not: Her zaman olduğu gibi bu bölümde de herhangi bir şahısa özel veya mistik bir anlam yükleme amacı söz konusu olmayıp,  sadece zaten her insanın hayatını etkileyen semantik, nümerolojik ve senkronik tesirlere bir vesileyle örnek verilmiştir.

5 comments:

  1. Yorumuma değer verip yeni bir aydınlanma metni yazdığınız için çok teşekkürler. Bu aralar sürekli Dr. Münir Derman hocayı okuyorum. Her şeyin her an var ve yok olduğunu, ampulün yanıp sönme örneğini ondan öğrendim. Allah ilminizi artırsın. Elimden geldiğince sizin değerli yazılarınızı takip ediyorum.

    ReplyDelete
  2. birşeyin nereyevarcağını önceden tahmin etsek bile yaptığımız o fiili yapmak istemesek bile yine ve yine tekrarlamanın anlamını merak ediyorum. bi yere bağlarmısın?

    ReplyDelete
  3. Hac suresi 15. ayetin bu kadar çok farklı mealinin olmasının sebebi nedir? Bu ayetin hikmeti nedir?

    ReplyDelete
  4. "24.08.2022 - 15:00" kodlu yoruma ilişkin olarak 25.08.2022 tarihli "Obsesif kısır döngüden sıyrılabilmek" başlıklı bölüm yazılmıştır. Faydalı olmasını ümit eder, bu rabıta vesilesinden dolayı şükranlarımı sunarım.

    ReplyDelete
  5. 24.08.2022 - 21:47 kodlu yoruma ilişkin olarak aşağıda linki verilen bölüm incelenebilir.
    https://kuranilmi.blogspot.com/2021/07/eterik-kordonu-kesmek.html?m=1

    ReplyDelete