Allahu Teala'nın ilk yarattığı insan olan ve esasen tüm insanlığı simgeleyen "Âdem" kelimesinin "Adem" ( Yokluk ) kelimesiyle olan fonetik benzerliği "kâmil insanın yokluk, hiçlik kademesine ermesi" kavramına bir işaret niteliğindedir. Bu kavram Kur'an'da "Rab'be döndürülmek" ifadesiyle zikredilmektedir.
İnsanların nihai hedefi olan ve spiritüalizmde "Birleşik İnsanlık Realitesi" olarak anılan "Vahdet / Ünite / Birlik" kavramı esasen "Sunâiyye / Düalite / İkilik" olgusu nedeniyle var olan bir kavramdır. Şayet insanlar tam tekâmüle erip, aralarındaki her türlü ihtilafı sonlandırsalar yani "Birlik" olsalar, "Düalite" olgusu sona erecek ve buna bağlı olarak "Birlik" kavramı da ortadan kalkarak yerini "Yokluk"'a yani "Adem"'e bırakacaktır. Dolayısıyla bu durum batini açıdan "1=0" sonucunu ortaya çıkarmaktadır ki zaten bir varlığın tam tekâmül etmiş hali yani "Ünite bilincine" ermiş hali "onun yokluğu" anlamına gelmektedir.
Mu uygarlığında Yaratıcı'nın sembolünün "O" olması bu batini gerçeğe dayanıyor olabilir. ( Basit pagan yaklaşımla Güneş'in formunun bir temsili olarak "O" sembolünü kullanmış oldukları da dile getirilmektedir. Ancak idrak seviyesi çok yükselmiş ve her alanda tekâmül etmiş bir toplumun yaklaşımının daha derin olması beklenir. )
Rakamlar birbirlerinden farklı görünseler de tıpkı insanlar gibi özde "Bir"dirler. 0 haricindeki tüm rakamların 1 ve eklemeli 1'ler vasıtasıyla ifade edilebilmesi bu bağlamda kozmik bir mesaj niteliğindedir.
0 rakamı ise herhangi bir sayının "soluna geldiğinde" o sayının değerini küçültmekte, "sağına geldiğinde ise" değerini artırmaktadır. Kur'an ayetlerinde yer alan "Kitabı soldan verilenler" ve "Kitabı sağdan verilenler" ifadeleri bu matematiksel fenomenin kaynağı* niteliğindedir.
* Kur'an'ın, yaratılıştan bu yana her topluma, sürekli olarak iletilmiş olan ilahi kozmik bilgilerin konsolide edilmiş nihai bir versiyonu olduğu hatırlanmalıdır. Dolayısıyla bu son cümlede matematik ilminin kaynağı sadece Kur'an'dır gibi bir mesaj hedeflenmemektedir. )
Her şey her an yok ve var olmaktadır. Tıpkı ampulün saniyede 60 kere yanıp sönmesini idrak edemiyor sürekli yanıyor gibi görüyorsak hayatın kesintisiz aktığını düşünmemiz de benzer sebepten. Masallar bile nasıl başlar bir varmış bir yokmuş evvel zaman içinde..
ReplyDelete