"Üç" sayısı yaratılıştaki ilahi bütünlüğü, tamamlanmışlığı, olgunlaşmayı ve mükemmelliği temsil etmektedir. Konuşmayı etkin kılan üç kelime vurgusu, kompozisyonlardaki üç bölüm ( giriş, gelişme, sonuç ) yapısı gibi fenomenler üç sayısının temsil ettiği anlamların yansımasıdır.
Ra'd suresinin aşağıdaki ayetinde Rab'bin her şeyi sayısal bir düzene göre yarattığı "Kader" ( Ölçü ) kökünden türeme olan "Mikdar" ( Ölçüleme ) kelimesiyle ve "kadının doğurması" misaliyle bildirilmekte olup, ayetteki 3 nümerolojisi dikkat çekmektedir.
13/8 Allahu (1) ya'lemu (2) ma (3) tahmilu (4) kulli (5) unsa (6) ve (7) ma (8) teğidu (9) el (10) erhamu (11) ve (12) ma (13) tezdad (14) ve (15) KULLİ (16) ŞEY'İN (17) İNDE (18) HU (19) Bİ (20) MİKDAR (21)
( Allah, her kadının ne yüklenip taşıdığını ve rahimlerin ne azalttığını ve ne artırdığını bilir. O’NUN İNDİNDE HER ŞEY ÖLÇÜYLEDİR. )
- Ayetin kodundaki rakamların toplamı 12 ( 1+3+8 = 12 ) olup, bu sayının nümerolojik değeri 3 olmaktadır.
- Ayetteki kelime adedini temsil eden 21 sayısının nümerolojik değeri de 3'tür.
- Ayetin son ve en önemli kelimesi olan "Mikdar" ( Ölçü ) kelimesinin sıra değeri 21 ( 2+1 = 3 )'dir.
- "Mikdar" ( مِقْدَار ) kelimesinin ebced değeri 345 olup, bu sayının nümerolojik değeri de 3 ( 3+4+5 = 12 ... 3 ) olmaktadır.
Mim 40 + Kaf 100 + Dal 4 + Elif 1 +Ra 200 = 345
- "Mikdar" kelimesi Kur'an'da 3 kere tekrarlanmaktadır. ( Ayet kodları şöyledir: 13/8, 32/5, 70/4 ...... Bu ayet kodlarındaki rakamların toplamının 33 sayısını vermesi de ayrıca dikkat çekmektedir. )
"İlahi yaratış" temasının işlendiği Zümer suresinin aşağıdaki ayetinde de "Üç karanlıkta yaratış" ifadesi yer almaktadır. ( Zümer suresinin numarası 39 olup, bu sayının nümerolojik değeri de 3'tür. ( 3+9 = 12 ... 1+2 = 3 )
39/6 Halekakum min nefsin vahidetin summe ceale minha zevceha ve enzele lekum minel en'ami semaniyete ezvac YAHLUKUkum fi butuni ummehatikum halkan min ba'di halkin fi ZULUMATİN SELAS zalikumullahu rabbukum lehul mulk la ilahe illa hu fe enna tusrafun
( Sizi tek nefisten yarattı. Sonra ondan eşini oluşturdu. Size hayvanlardan sekiz eş indirdi. Sizi annelerinizin karınlarında ÜÇ KARANLIKTA yaratıştan yaratışa YARATIR. Rab’biniz Allah budur. Mülk O’nadır. O’nun haricinde ilah yoktur. O halde nasıl döndürülüp çevriliyorsunuz? )
"Üçgen" şekli de yaratılışın önemli sembollerinden biridir. Misalen Davut Yıldızı olarak bilinen ve içiçe geçmiş ters yöndeki iki üçgenden oluşan sembol yaratılıştaki düaliteyi ve döngüyü simgelemektedir.
Rahimin üçgen şeklinde olması da konu bağlamında önem arzetmektedir.
Pythagorean Triple ( Pisagor Üçlemesi ) olarak bilinen a2 + b2 = c2 formülünü gerçelleyen en küçük üçgen 3,4,5 üçgenidir.
Üçgenin kenar uzunluklarının toplamının ( 3+4+5 = 12 ) nümerolojik değeri de 3 ( 1+2 = 3 ) olmaktadır.
Yukarıda yer alan ve yaratıştan bahsedilen 13/8 kodlu ayetin analizinde değinilen "Mikdar" kelimesinin ebced değerinin 345 olması da 3,4,5 üçgeniyle ilinti arzetmekte gibidir. ( Yaratılışta zaten her şey birbiriyle ilintilidir. )
Pythagoras, nümerolojik hesaplama modelini geliştirmesiyle de bilinmektedir. 1-9 arası rakamlara istinaden harflerin 3 kategoriye ayrıldığı söz konusu model esasen Ebced veya Gematria olarak bilinen sistemdir.
No comments:
Post a Comment