Çeviri

Saturday, August 10, 2024

Yaşam Işıktır, Kelimedir, Ruhtur

"Işık" kelimesi kök Türkçe'deki "Yaşu" ( Işımak ) kelimesinden, fiil köküne "-an, gibi olan" anlamı veren "k" son eki* alarak türemiştir. Arapça'daki "İyş" ( Yaşam, Hayat ) kelimesi de ortak köktendir.

"Yaşam" kelimesiyle "Işık" kelimesi arasındaki semantik ve fonetik ilinti İncil'de "Yaşam veren ruh" ve "Işık" olarak tanımlanan ve İbranice'de "Jashua" ( Yaşua ) olarak telaffuz edilen Arapça "İys" ( İsa ) kelimesiyle de teyid edilmektedir.

* YatıK, ÇıkıK vb. gibi...

43-John-1-1 Başlangıçta KELİME vardı. KELİME Tanrı'yla birlikteydi ve KELİME Tanrı'ydı. 

43-John-1-2 Başlangıçta O, Tanrı'yla birlikteydi. 

43-John-1-3 Her şey O'nun aracılığıyla var oldu, var olan hiçbir şey O'nsuz olmadı. 

43-John-1-4 YAŞAM O'ndaydı ve YAŞAM insanların IŞIĞIYDI.  

43-John-17-3 SONSUZ YAŞAM, tek gerçek Tanrı olan seni ve gönderdiğin İSA MESİH'i tanımalarıdır. 

46-1 Corinthians-15-45 Nitekim şöyle yazılmıştır: "İlk insan Adem yaşayan can oldu." SON ADEM ise ( İSA ) YAŞAM VEREN RUH oldu.

"İys" kelimesinin İbranice'de "Jashua" ( Yaşua ) okarak telaffuz edilmesi Arapça'daki "Selam" kelimesinin İbranice'de "Şalom" okarak telaffuz edilmesine benzemektedir. Dolayısıyla esasen "İys" / "Yaşua" kelimesi "Yaşam" ve "Işık" kelimelerinin bir tezahürü niteliğindedir.

Nisa suresinin 171. ayetinde Mesih İsa'nın "Kelime" ve "Ruh" olduğunun bildirilmesi, yukarıdaki İncil ayetlerinin de dikkate alınmasıyla, "Yaşam", "Işık", "Kelime" ve "Ruh" kelimelerinin özde bir anlamı temsil ettikleri görülmektedir.

4/171 Ya ehlel kitabi la tağlu fi dinikum ve la tekulu alellahi illel hakk innemel MESİHU İYSebnu meryeme rasulullahi ve KELİMETUH elkaha ila meryeme VE RUHUN MİNHU  ....

( Ey kitap sahipleri, dininizde azgınlık etmeyin ve Allah üzerine gerçek haricindekini söylemeyin. Meryem oğlu MESİH İSA kesinlikle ALLAH'IN resulü, Meryem'e attığı KELIMESİ VE O’NDAN RUHTUR. ... )

Mesih İsa'nın "topraktan kuş yaratması" ve "ölüleri diriltmesi" yani "yaşam" vermesi de isminin anlamıyla uyum arzetmektedir.

Nisa suresinin aşağıdaki ayetinde Mesih İsa'ya inancın, "Ahiret" ( Sonrası ) kelimesiyle temsil edilen "sonsuz yaşam idrakine" erişmenin en önemli şartı olduğu bildirilmektedir.

4/159 Ve kesinlikle kitap sahiplerinden olanlar ölümlerinden önce mutlaka O'na ( Mesih İsa ) inanacaklardır. Ayağa kalkış gününde O, onlara şahit olur. 

No comments:

Post a Comment