Çeviri

Tuesday, January 2, 2024

Satranç'taki semantik ve nümerik mesajlar

Yaratılıştaki "İlliyet* İlkesi" ( Nedensellik İlkesi ) her olgunun veya olayın, kendinden bir öncekinin sonucu, bir sonrakinin ise nedeni olduğunu ifade eden bir kavram olup, döngüselliğin kaynağı olan "Düalite İlkesi" ile de ilintilidir.

* İlliyet = Sebep ile ilgili olma durumu

Şura suresinin 30. ayetinde illiyet ilkesine işaret edilmekte ve insanın deneyimlediği musibetlerin kök sebebinin kendisinin düşünsel ve eylemsel icraatları olduğu belirtilmektedir.

42/30 Ve ma esabekum min musibetin fe bima kesebet eydikum ve ya'fu an kesir

( Ve size musibetten ne isabet ederse o ellerinizin kazandıklarındandır. Çoğunu affeder. )

Esası neden - sonuç analizine dayanan "Satranç" oyunu, yaratılıştaki döngüselliği, düaliteyi, illiyet ilkesini ve kozmik nümerolojiyi temsil etmesi açısından dikkat çekmektedir. Bu oyunun ilk olarak Hindistan'da ortaya çıktığı ve isminin etimolojisinin Sanskritçe'deki "Chaturanga" ( Dört Parçalı ) kelimesi olduğu bilgisi mevcuttur.

Satranç oyununun nümerolojik ve sembolik açıdan dikkat çeken özellikleri şöyledir. 

- Birbirleriyle mücadele eden Siyah ve Beyaz öğeler düaliteyi yansıtmaktadır.

- Satranç tahtasının siyah - beyaz karelerden oluşan damalı zemini de düalite sembolüdür. Zira damalı zemin, okült cemiyetlerin de temel sembollerinden biridir.

- Satranç tahtası 8x8'lik bir matris formunda olup, toplam 64 kareden oluşmaktadır. ( 6+4 = 10 ... "1" ve "0" ) Matris sistemi yaratılıştaki işleyişin temel formatı niteliğindedir.

- Her iki tarafta da 16'şar adet eleman bulunmaktadır. ( 16 ... 1+6 = "7" ) Nümerolojik olarak bakıldığında döngüsel düalitenin sembolü olan "İkili Yedi" tezahür etmektedir.

- Yukarıdaki nümerolojik değerlerin 1,0 ve iki adet 7 ( 2x7 ) olduğu görülmektedir. Bu rakamlar, "Allah" kelimesinin Kur'an'daki tekrar adedi olan 2701 sayısındaki rakamlar olmaları açısından dikkat çekmektedir.

- Birbirinden farklı olmak üzere siyah tarafta 6 adet, beyaz tarafta da 6 adet satranç elemanı ( Şah, Vezir, Fil, At, Kale, Piyon ) bulunmaktadır. İki adet 6 tezahürü 66 sayısına işaret etmekte gibidir. Bu sayı da "Allah" kelimesinin ebced değeridir. ( he 5 + lam 30 + lam 30 + elif 1 = 66 )

No comments:

Post a Comment