Çeviri

Monday, December 23, 2024

Enki meselesi

"Enki", Sümer mitolojisinde "Dünyanın efendisi" olarak anılan tanrısal karakteri ifade eden kelimedir. Ea, Enkig, Nudimmud, Ninsiku, Nissiku gibi isimlerle de anılan Enki, bilgelik, tatlı su, zeka, hile, yaramazlık, el sanatları, büyü, şeytan çıkarma, şifa, yaratılış, erkeklik, doğurganlık, sanat gibi olguların kaynağı addedilerek ilahlaştırılmış bir karakterdir. 

Bir Enki rölyefi

Kaynaklarda, "Enki" kelimesinin etimolojik kökeninin belirsiz olduğu ifade edilse de Grekçe ( Yunanca ), İngilizce, Fransızca ve Almanca gibi dillerde "Yılan" veya "Yılanbalığı" anlamına gelen kelimelerin "Enki" kelimesiyle fonetik uyum arzettiği görülmektedir. Zira, Sümer dilinde "Enki" kelimesinin "Yılan" anlamına geldiğini ifade eden kaynaklar da mevcuttur.

Enkselis, Enxlesis ( Yılan, Su Yılanı ) ( gre. )
Snake ( Yılan ) ( ing. )
Eel ( Yılanbalığı ) ( ing. )
Anguille ( Yılanbalığı ) ( fra. )
Aal ( Yılanbalığı ) ( alm. )
Engerek ( Çok zehirli bir yılan türü ) ( tür. )

Dolayısıyla, kutsal kitaplarda, şeytani frekansların temsilcisi olan İblis'in "Yılan" ile sembolize edilmesi, Sümer uygarlığında Enki'nin "Dünyanın efendisi" olarak anılması ve yukarıdaki fonetik ve semantik durumlar esasen Enki'nin, İblis'in tezahürlerinden biri olduğu sonucunu doğurmaktadır. Aşağıdaki ayetlerde de ifade edildiği üzere Allahu Teala, İblis'e kıyamet gününe ( ayağa kalkış gününe ) kadar süre vermiş ve onu munzarin ( gözetilen, bakılan ) kılmıştır. Yani bir anlamda ona, insanlık üzerinde geçici tahakküm imkanı sağlamıştır. 

7/14 Kale enzirni ila yevmi yub'asun
( "Diriltilecekleri güne kadar bana bak." dedi. )

7/15 Kale inneke minel MUNZARİN
( "Kesinlikle sen GÖZLENİP BAKILANLARDANSIN." dedi. )

7/16 Kale fe bima ağveyteni le ak'udenne lehum siratakel mustekim
( "Öyleyse, beni azdırmandan dolayı, onlara karşı, senin doğru yolunun üstüne oturacağım." dedi. )

7/17 Summe le atiyennehum min beyni eydihim ve min halfihim ve an eymanihim ve an şemailihim ve la tecidu ekserahum şakirin
( Sonra önlerinden arkalarından, sağlarından sollarından onlara yeteceğim. Onların çoğunluğunu şükredenlerden bulmayacaksın.  )

İncil'de de cin ve insan şeytanları "engerek soyu" olarak nitelenmektedir.

40-Matthew-3-7 Ne var ki, birçok Ferisi'yle Saduki'nin vaftiz olmak için kendisine geldiğini gören Yahya onlara şöyle seslendi: "Ey ENGEREKLER SOYU! Gelecek gazaptan kaçmak için sizi kim uyardı?

40-Matthew-12-34 Sizi ENGEREKLER SOYU! Kötü olan sizler nasıl iyi sözler söyleyebilirsiniz? Çünkü ağız yürekten taşanı söyler.

Tapınak niteliğindeki antik ören yerlerinde ve heykel türü yapılarda "Yılan" figürüne sıkça rastlanmaktadır. Mısır'daki, aslan bedenli, yılan kafalı Sfenks, Şanlıurfa Karahantepe'deki yılan formundaki monolit, Tarsus'taki Şahmaran ( Yılanlar Şahı, Yılan Kral ) heykeli vb. bunlara bazı örneklerdir.

Kafası yılan başı formundaki Sfenks ( Sfenks = Boğan, Nefessiz bırakan )

Karahantepe'de bulunan yılan formundaki monolit

Adem ve eşinin tasvir edildiği aşağıdaki illüstrasyonda da Enki'nin ve yılan figürlerinin yer aldığı görülmektedir.



Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2023/03/anunnaki-meselesi.html

https://kuranilmi.blogspot.com/2023/04/sumerlerin-sirk-uygarlg.html

No comments:

Post a Comment