La dayra fil hayra (Hayırda zarar yoktur.)
"Hayr / Hayra" (خَيْراًۜ) (İyilik, Fayda; İyi olan, Daha iyi olan, Tercih edilen) kelimesi "Hara" (Seçmek, Tercih etmek, İyi bulmak, İyi addetmek) fiilinden türeme bir kelimedir. "Hiyerat" ve "İhtiyar (Seçim, Tercih) kelimeleri de ortak HYR kökündendir. Grekçe kökenli "Hiyerarşi" ( Hierarkhie) (Secme, Seçim, Tercih, Aşamalılık, Kademelilik) kelimesi de ortak kökendendir.
"Hayr / Hayır" kelimesininTürkçede olumsuzluk bildirimi (yanıtı) anlamında yani "Yok, Olmaz" anlamında kullanılmasının semantik derinliğinde de yine "İyilik, Fayda" anlamı bulunmaktadır. Zira bu kelime, "Öyle olması yerine böylesi daha iyi, böylesi faydalı" anlamı bağlamında ince ve kibar bir şekilde reddetmeyi temsil etmektedir.
"Hayr"'ın, kötüden iyiye geçişi sağlayan birleyici, bütünleyici niteliği, bu kelimenin nümerik yapısına da yansımış gibi görünmektedir.
Kitabın, halden hale geçiş sağlayan bir "Hayr" vasıtası olduğunun bildirildiği Neml suresinin aşağıdaki ayetindeki nümerik yapı da "birleme" ve "hal değişimi" kavramlarına isaret etmektedir.
16/30 Ve (1) kile (2) li (3) ellezine (4) ittekav (5) maza (6) enzele (7) rabbu (8) kum (9) kalu (10) HAYRA (11) li (12) ellezine (13) ahsenu (14) fi (15) hazihi (16) el (17) dunya (18) haseneh (19) ve (20) le (21) DARU (22) EL (23) AHİRATİ (24) HAYR (25) ve (26) le (27) ni'me (28) daru (29) el (30) muttekin (31)
( Ve o sakınanlar için "Rab’biniz ne indirdi?" denilir. "HAYIR." derler. O güzellik, iyilik yapanlar için bu dünyada güzellikler, iyilikler vardır. AHİRET YURDU HAYIRLIDIR. Sakınanların yurdu ne güzeldir. )
- Ayetin kodunu oluşturan rakamların toplamının nümerolojik değeri, vahdetin (birliğin) sembolü olan sayı yani 1 olmaktadır. (1+6+3+0 = 10 ... 1)
- Ayetteki "Hayra" (خَيْراًۜ) kelimesinin sıra numarasının 11 olması, ahiret (öte, öbür taraf, diğer hal, sonraki durum, diğer hale geçiş) idrakinin "Hayr" ile mümkün olabileceği mesajını vermekte gibidir. Zira ayetin sonuna doğru "Ahiret yurdunun hayırlı olduğu" cümlesi yer almaktadır.
- "Hayra" (خَيْراًۜ) kelimesinin ebced değeri olan 811 sayısı, hem 8 ve 11 sayılarından oluşmuş olması, hem de nümerolojik değerinin 1 olması açısından dikkat çekmektedir. ( 8 ve 11 sayılarının semantik ortaklığına evvelce defaatle değinilmiştir.)
Firavunun ölüm tehdidi karşısında, imana gelmiş sihirbazların yanıtını içeren Şuara suresinin aşağıdaki ayeti, bölüm başlığı olan "La dayra fil hayra" cümlesini teyid eder niteliktedir. Zira ayette, ölümün, "ahirete erme", "halden hale geçiş", "yeni olum" olduğu "Rab'be dönüş" teşbihiyle bildirilmiş ve iyi düşüncelerle ve inançla ölümün ise varlıkları "zarardan arındıracağı"na işaret edilmiştir.
26/50 Kalu LA DAYRA inna ila rabbina munkalibun
( "ZARARI YOK. Kesinlikle biz Rab’bimize döneceğiz." dediler. )
Kitapta sadece yukarıdaki ayette yer alan "Dayra" (ضَيْرَۘ) kelimesinin ebced değerinin 1010 olması da 11 sayısı ve 0-1 döngüleri açısından dikkat çekmektedir.
No comments:
Post a Comment