Çeviri

Thursday, August 4, 2016

Nasıl bilirdiniz? "İyi" bilirdik. Peki "İyilik" nedir?

"İyi" ve "İyilik" kavramları toplum tarafından içeriği ve derinliği tam olarak düşünülmeden kullanılmaktadır. Sübjektif kriterlere göre yapılan değerlendirmeler sonucunda sarfedilen "Çok iyi bir insan." söylemi veya cenaze töreninde hocanın motivasyonu ile merhum için topluca zikredilen ritüelleşmiş "İyi bilirdik." cümlesi bazı örneklerdir.
 
Oysa ki Allah-ü Teala Kur'an'da "İyilik" ( Birra ) kavramını Bakara suresinin 2/177 kodlu ayetinde açıkça tanımlamıştır.

Bakara 2/177 - Leysel birra en tüvellu vücuheküm kıbelel meşrikı vel mağribi ve lakinnel birra men amene billahi vel yevmil ahıri vel melaiketi vel kitabi ven nebiyyın ve atel male ala hubbihı zevil kurba vel yetama vel mesakıne vebnes sebıli ves sailıne ve fir rikab ve ekames salate ve atez zekah vel mufune bi ahdihim iza ahedu ves sabirıne fil be'sai ved darrai ve hıynel be's ülaikellezine sadeku ve ülaike hümül müttekun

Yüzünüzü doğu tarafına ve batı tarafına çevirmenizde iyilik yoktur. Lakin iyilik, o Allah’ a, sonraki güne, meleklere, kitaba, habercilere inananlara, sevdiklerine, yakınlarına, yetimlere, yoksula, yolda kalmışa, dilenenlere, boyunduruk içindekilere sevgiyle mal verenlere, duaya kalkanlara, zekatı verenlere, ahdettiklerinde ahdlerini ifa edenlere, zorlukta, sıkıntıda, darlıkta ve zor savaş zamanında sabredenleredir. İşte onlar doğrudurlar ve işte onlar sakınırlar.
 
Ayette "iyilik" kavramını oluşturan 9 koşuldan bahsedilmektedir.
 
1- Allah'a inanmak
2- Ahirete ( Sonraki güne ) inanmak
3- Meleklere inanmak
4- Habercilere inanmak
5- İhtiyacı olanlara sevgiyle mal vermek
6- Duaya kalkmak
7- Zekat vermek
8- Ahdine vefa etmek
9- Zor durumlarda sabredebilmek
 
Bu çerçevede insanın, kendisi veya başkaları hakkında "iyilik" yorumunda bulunurken Kur'an'ı baz alması, dikkatli olması ve iyi düşünmesi gerektiği aşikardır. Zira, insanın Kur'an referansı olmadan "iyilik" tanımı ve değerlendirmesi yapması oldukça göreceli bir yaklaşım olacaktır. Bir başka deyişle, başkasına göre iyilik olmayan bir eylem, eylemi yapan tarafından iyilik olarak tanımlanabilir.
 


 
 

No comments:

Post a Comment