Çeviri

Tuesday, July 9, 2019

Zenginlik saplantısı

Kur’an’da birçok ayette geçen “Gani” ( Zengin ) olma saplantısı, esas itibarıyla başkalarını fakir kılma saplantısıdır. Bu noktada “zenginlik” aslında bir araçtır. Temel saplantı “Başkasına göre üstün olma, onu kıskandırma ve kendine mecbur bırakma” tutkusudur. Dolayısıyla kibir ateşiyle yanan ve buna bağlı olarak içinde bulunduğu dünyanın aslında cehennemi olduğunu farketmeyen ve nefsinde zengin olma arzusu taşıyan bir varlık her türlü kötülüğü yapma potansiyeline sahip aşağılık bir nitelik arzeder. Ayrıca yaratışta her varlık bir diğerinin yansıması olduğundan, başkasını fakir kılmak suretiyle zengin olmaya çalışan bir varlık nihayetinde kendisini fakir kılma ve helak etme gayreti içindedir.

Kur’an’ın bu hususta dikkat çekici ayetleri şöyledir.

3/181 - Lekad semiallahü kavlellezine kalu innellahe fekırun ve nahnü ağniya senektübü ma kalu ve katlehümül enbiyae bi ğayri hakkın ve nekulü zuku azabel harık ( Kesinlikle "Allah fakirdir ve bizler zenginiz." diyenlerin sözlerini Allah duydu. O dediklerini ve habercileri haksızca öldürmelerini yazacağız. "Yakıcı azabı tadın." diyeceğiz. )
Ayette, zengin olma hırsı nedeniyle idrakleri kapanmış varlıkların sözleri yer almaktadır. “Allah fakirdir. Bizler zenginiz.” !!!!! Gaflete, cehalete ve dalalate en net örneklerden biri inkarcıların bu cümlesidir.

9/35 - Yevme yuhma aleyha fı nari cehenneme fe tükva biha cibahühüm ve cünubühüm ve zuhuruhüm haza ma keneztüm li enfüsiküm fe zuku ma küntüm teknizun ( O gün onların üzerlerinde cehennem ateşi kızdırılır da onlarla alınları, yanları ve sırtları dağlanır. İşte bunlar o nefisleriniz için biriktirip haznettikleriniz. Haydi, o haznetmiş olduklarınızı tadın. )

Ayette cehennemin dünya hayatı olduğu farklı bir misalle bildirilmektedir. Zira, zengin olma hırsıyla mal biriktirenlerin ve bu yolla güç elde ettiklerini düşünenlerin en büyük korkusu sahip olduklarını sandıkları zenginliği ve gücü kaybetme korkusudur. Bu korku onlarda saplantıya ( obsesyon ), paranoyaya, depresyona yani hastalığa dönüşerek, onlar için cehennemi oluşturur. Sürekli panik, endişe, güvensizlik ve korku içinde bulunan ve bunlara bağlı olarak aslında sürekli azap çeken  bir varlığın içinde bulunduğu durum Kur’an’da “Ateş” ( Nar ) ve “Cehennem” olarak tanımlanmıştır. Ayetin sonunda yer alan “Haydi, o haznetmiş olduklarınızı tadın.” ifadesi, zengin olma çabasının aslında “kendi cehennemini yaratma çabası” olduğunu bildirmektedir.

47/38 - Ha entüm haülai tüd'avne li tünfiku fı sebılillah fe minküm men yebhal vallahül ğaniyyü ve entümül fükara' ve in tetevellev yestebdil kavmen ğayraküm sümme la yekunu emsaleküm ( Ha sizler işte o Allah yolunda harcamaya çağırılanlarsınız. Sizlerden kimileri cimrilik ediyor. Allah ganidir ve sizler fakirsiniz. Eğer yüz çevirirseniz, sizden başka bir kavime değiştirir. Sonra sizin aynılarınız gibi olmazlar. )

No comments:

Post a Comment