Çeviri

Tuesday, August 31, 2021

Adedi belirli 7. günler, Sebat günleri 

2/203 VEZKURULLAHE Fİ EYYAMİN MA'DUDAT fe men teaccele fi YEVMEYNİ fe la isme aleyh vemen teahhara fe la isme aleyh li men itteka vettekullahe va'lemu ennekum ileyhi tuhşerun

( ADEDİ BELİRLİ GÜNLERDE ALLAH'I HATIRLAYIN. Kim İKİ GÜN içinde acele ederse, ona günah yoktur. Kim ertelerse ona günah yoktur. Bu sakınan kimse içindir. Allah’tan sakının. Bilin ki kesinlikle siz O'na toplanacaksınız. )

Bakara suresinin 2/203 kodlu yukarıdaki ayetinin ilk cümlesinde yer alan "Eyyamen ma'dudat" ( Adedi belirli günler ) ifadesinin çoklu anlamlarından biri de "Yevmes sebt" ( Yedinci Gün ) kavramıdır. "Sebt* günü" veya "Şabat günü" olarak da anılan bu gün, 7 günden oluşan hafta döngüsünün son gününü tanımlamaktadır. Bu son günde yani 7. günde ( Sebt günü / Şabat ) Allahu Teala'nın zikredilmesi ve O'na şükranların iletilmesi ritüelinin kökeni Allah'ın yeri ve gökleri 6 günde yarattıktan sonra 7. günde faaliyette bulunmaması ( sembolik ifadeler ) bilgisine dayanmaktadır. Bu bilgi Tevrat ayetlerinde şöyle yer almaktadır.

1 Genesis 2-1 Gök ve yer bütün öğeleriyle tamamlandı.

1 Genesis 2-2 YEDİNCİ GÜNE gelindiğinde Tanrı yapmakta olduğu işi bitirdi. Yaptığı işten o gün dinlendi.

1 Genesis 2-3 YEDİNCİ GÜNÜ KUTSADI. Onu KUTSAL BİR GÜN olarak belirledi. Çünkü Tanrı o gün yaptığı, Yarattığı bütün işi bitirip dinlendi.

Bir yıllık döngüde 52 adet "Hafta" adı verilen 7 günlük döngü bulunmaktadır. Arapçadaki "Haft" kelimesinin "Sakin olmak" anlamını içermesi ile "Yevmes sebt" ( Yedinci gün / Sabit olma Günü ) kavramı arasında semantik ilinti olması kuvvetle muhtemeldir.

1 yıl = 365 gün ( 3+6+5 = 14 ... 7+7 veya 2 x 7 ... İkili Yedi

1 yıl 52 hafta ... 5+2 = 7

Bakara suresinin yukarıda belirtilen ayetinin kodunun ( 2/203 ) nümerolojik değeri de 7 sayısını vermektedir. ( 2+2+0+3 = 7 ) 

Ayrıca 203 sayısı 29 x 7 işleminin sonucu olup 29 sayısının nümerolojik değeri de 11 sayısını ( 2+9 = 11 ) vermektedir. 11 sayısı döngülerin oluşum sebebi olan düalite ( ikilik ) kavramının ve farklı hale geçişin nümerik sembolüdür. Dolayısıyla 11 ve 7 sayılarının birlikte tezahürü "İkili Yedi" olgusunun bir misali niteliğindedir. 2/203 kodlu ayetin ikinci cümlesinde yer alan "Yevmeyni" ( İki gün ) ifadesi bu bağlamda dikkat çekmektedir.

* "Sebt" kelimesi, "Sabit" ve "Sebat" kelimeleri ile ortak SBT köküne sahip olup hem "Yedi" hem de "Eylemsizlik, Durağanlık, Sabit olma, Kararlılık" anlamlarını içermektedir. Fransızcada "Yedi" kelimesinin karşılığı "Sept" kelimesidir.

"Yevmes sebt" ( Yedinci gün ) kavramı aşağıdaki Kur'an ayetlerinde yer almakta olup, "Sebt" kökü ise Kur'an'da 7 kere tekrarlanmaktadır.

2/65 Ve (1) lekad (2) alimtum (3) ellezine (4) a'tedev (5) min (6) kum (7) fi (8) es (9) sebti (10) fe (11) kulna (12) lehum (13) kunu (14) kiradeten (15) hasiin (16)

( Ve sizlerden YEDİNCİ GÜN içinde hududu aşanları bildiniz. Böylece onlara, "Kovulup reddedilmiş maymunlar olun." dedik. )

"Sebt" kelimesinin ilk kez geçtiği ayetin numarası 11 olup, ayette de 16 ( 1+6 = 7 ) kelime bulunmaktadır. Bu durum 11 ve 7 sayılarının birlikte tezahürüne bir başka misal teşkil etmektedir.

4/47 Ya eyyuhellezine utul kitabe aminu bima nezzelna musaddikan li ma meakum min kabli en natmise vucuhen fe neruddeha ala edbariha ev nel'anehum ke ma leanna ashabes SEBT ve kane emrullahi mef'ula

( Ey o kitap verilenler, yüzleri silip yok edip de onları arkalarına çevirmemizden veya onları o YEDİNCİ GÜN sahiplerini lanetlediğimiz gibi lanetlememizden önce, o sizinle birlikte olanı doğrulayıcı olarak indirdiğimize inanın. Allah’ ın işi yapılasıdır. )

4/154 Ve rafa'na fevkahumut tura bi misakihim ve kulna lehumudhulul babe succeden ve kulna lehum la ta'du fis SEBTİ ve ehazna minhum misakan ğaliyza

( Ve sözlerinin ardından Tur dağını üzerlerine yükselttik. Onlara "Kapıdan yere kapanarak girin." dedik. Onlara "YEDİNCİ GÜN içinde hududu aşmayın." dedik. Onlardan sağlam söz aldık. )

7/163 Ves'elhum anil karyetilleti kanet hadiratel bahr iz ya'dune fis SEBTİ iz te'tihim hiytanuhum yevme SEBTİhim şurraan ve yevme la YESBİTUNE la te'tihim kezalike nebluhum bima kanu yefsukun

( Ve onlara deniz kıyısındaki şehir hakkında sual et. Zamanında, YEDİNCİ GÜNDE hududu aşıyorlardı. O zaman balıkları onlara YEDİNCİ GÜNLERİNDE muhtelif ve akın akın geliyorlardı ve YEDİNCİ GÜN olmadığında onlara gelmiyorlardı. Günah işlemiş olmalarından dolayı onları işte böyle sınıyorduk. )

16/124 İnne (1) ma (2) cuile (3) es (4) SEBTU (5) ala (6) ellezine (7) ihtelefu (8) fi (9) h (10) ve (11) inne (12) rabbe (13) ke (14) le (15) yahkumu (16) beyne (17) hum (18) yevme (19) el (20) kiyameti (21) fi (22) ma (23) kanu (24) fi (25) hi (26) yahtelifun (27)

( Kesinlikle YEDİNCİ GÜN, onun hakkında ihtilafa düşenlerin üzerine oluşturuldu. Kesinlikle Rab’bin ayağa kalkış gününde, o hakkında ihtilaf ettikleri hakkında aralarında hüküm verecektir. )

"Sebt" kökünün en son geçtiği ayetin kodunda da ( 16/124 ) 7 ve İkili Yedi nümerolojisi bulunmaktadır. ( 16 ... 1+6 = 7 ve 124 ... 1+2+4 = 7 )

Ayrıca ayette de 27 kelime bulunmaktadır. ( 27 ... İkili Yedi )



No comments:

Post a Comment