Yaratılışın düalite ilkesi kelimelerin kullanımında ve söylemlerde de kendini göstermekte, insanların ruhsal tekâmül sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu husus Kur'an'da "Kelimeten tayyibeten" ( İyi / Temiz kelime ) ve "Kelimetin habisetin" ( Kötü / Pis kelime ) olarak belirtilmektedir.
İbrahim suresinin aşağıdaki ayetlerinde "Temiz ve pis kelime" kavramları "Temiz ve pis ağaç" kavramıyla teşbih ( sembolize ) edilmiştir. Bu teşbih, evvelce "Dünyanın nöronları "Ağaçlar" başlıklı bölümde incelendiği üzere, "Ağaçlar"ın esasen ilahi kozmik bilgi transferi sağlayan ve dünya sathında bir iletişim şebekesi oluşturan varlıklar olduğu gerçeğine dayanmaktadır.
14/24 E lem tera keyfe darabellahu meselen KELİMETEN TAYYİBETEN ke ŞECERATİN TAYYİBETİN asluha sabitun ve FER'UHA FİS SEMA'
( Görmedin mi ki Allah, kökü sabit ve DALLARI GÖĞÜN İÇİNDE olan TEMİZ AĞAÇ gibi olan TEMİZ KELİMENİN misalini nasıl beyan etti? )
14/25 Tu'ti ukuleha kulle hiynin bi izni rabbiha ve yadribullahul emsale lin nasi leallehum yetezekkerun
( Rab’binin izni ile her zaman YEMİŞİNİ VERİR Allah misalleri insanlar için beyan eder. Umulur ki hatırlarlar. )
14/26 Ve meselu KELİMETİN HABİSETİN ke ŞECERATİN HABİSETİN ictusset min fevkil erdi ma leha min karar
( Ve PİS KELİMENİN misali, yerin üstünden ayrılmış, kendisine durak yeri olmayan PİS AĞAÇ gibidir. )
Yukarıdaki ayet setinde temiz kelimelerin, iyi sözlerin varlıkların frekanslarını, bilgi ve idrak seviyelerini yükselteceği ve ruhsal tekamüllerine vesile olacağı bildirilmektedir. 14/25 kodlu ayette yer alan "Her zaman yemişini veren ağaç" ifadesi de iyi ve temiz kelimelere haiz olanlara ( iyi / temiz söylemde bulunanlara ) ilahi kozmik bilgilerin daima iletileceği, kozmik bağlantının daim kılınacağı anlamını taşımaktadır.
Ayet setinin son ayetinde ise pis / kötü kelimeye haiz olanların ise kozmik bağlantılarının ( ilahi kozmik bilgi akışının ) kesileceği ve ruhsal tekamül süreçlerinin aksayacağı "Yerin üstünden ayrılmış ağaç" ifadesi vasıtasıyla bildirilmektedir.
"Şecer" ( Ağaç ) kelimesinin batini anlamları arasında "Şebeke, Ağ, İletişim ağı" anlamları da yer almaktadır.
Fatir suresinin 10. ayetinde de temiz kelimenin ruhsal tekamül sağlayacağı "Temiz kelime Allahu Teala'ya yükselir." teşbihiyle bildirilmektedir.
35/10 Men kane yuridul izzete fe lillahil izzetu cemia İLEYHİ YAS'ADUL KELİMUT TAYYİBU vel amelus salihu yerfeuh vellezine yemkurunes seyyiati lehum azabun şedid ve mekru ulaike huve yebur
( Kim üstün kudreti istiyorsa, saygınlık üstün kudret tümüyle Allah içindir. TEMİZ KELİME O’NA YÜKSELİR. İyi işler de onu yükseltir. O kötülüklerle tuzak kuranlar, şiddetli azap onlaradır. İşte onların tuzağı, o batıp dağılır. )
Yine harika bir bölüm olmuş. Ellerinize sağlık
ReplyDelete