Çeviri

Tuesday, August 10, 2021

Temiz kelime, Pis kelime

Yaratılışın düalite ilkesi kelimelerin kullanımında ve söylemlerde de kendini göstermekte, insanların ruhsal tekâmül sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu husus Kur'an'da "Kelimeten tayyibeten" ( İyi / Temiz kelime ) ve "Kelimetin habisetin" ( Kötü / Pis kelime ) olarak belirtilmektedir.

İbrahim suresinin aşağıdaki ayetlerinde "Temiz ve pis kelime" kavramları "Temiz ve pis ağaç" kavramıyla teşbih ( sembolize ) edilmiştir. Bu teşbih, evvelce "Dünyanın nöronları "Ağaçlar" başlıklı bölümde incelendiği üzere, "Ağaçlar"ın esasen ilahi kozmik bilgi transferi sağlayan ve dünya sathında bir iletişim şebekesi oluşturan varlıklar olduğu gerçeğine dayanmaktadır.

14/24 E lem tera keyfe darabellahu meselen KELİMETEN TAYYİBETEN ke ŞECERATİN TAYYİBETİN asluha sabitun ve FER'UHA FİS SEMA'

( Görmedin mi ki Allah, kökü sabit ve DALLARI GÖĞÜN İÇİNDE olan TEMİZ AĞAÇ gibi olan TEMİZ KELİMENİN misalini nasıl beyan etti? )

14/25 Tu'ti ukuleha kulle hiynin bi izni rabbiha ve yadribullahul emsale lin nasi leallehum yetezekkerun

( Rab’binin izni ile her zaman YEMİŞİNİ VERİR Allah misalleri insanlar için beyan eder. Umulur ki hatırlarlar. )

14/26 Ve meselu KELİMETİN HABİSETİN ke ŞECERATİN HABİSETİN ictusset min fevkil erdi ma leha min karar

( Ve PİS KELİMENİN misali, yerin üstünden ayrılmış, kendisine durak yeri olmayan PİS AĞAÇ gibidir. )

Yukarıdaki ayet setinde temiz kelimelerin, iyi sözlerin varlıkların frekanslarını, bilgi ve idrak seviyelerini yükselteceği ve ruhsal tekamüllerine vesile olacağı bildirilmektedir. 14/25 kodlu ayette yer alan "Her zaman yemişini veren ağaç" ifadesi de iyi ve temiz kelimelere haiz olanlara ( iyi / temiz söylemde bulunanlara ) ilahi kozmik bilgilerin daima iletileceği, kozmik bağlantının daim kılınacağı anlamını taşımaktadır.

Ayet setinin son ayetinde ise pis / kötü kelimeye haiz olanların ise kozmik bağlantılarının ( ilahi kozmik bilgi akışının ) kesileceği ve ruhsal tekamül süreçlerinin aksayacağı "Yerin üstünden ayrılmış ağaç" ifadesi vasıtasıyla bildirilmektedir.

"Şecer" ( Ağaç ) kelimesinin batini anlamları arasında "Şebeke, Ağ, İletişim ağı" anlamları da yer almaktadır.

Fatir suresinin 10. ayetinde de temiz kelimenin ruhsal tekamül sağlayacağı "Temiz kelime Allahu Teala'ya yükselir." teşbihiyle bildirilmektedir.

35/10 Men kane yuridul izzete fe lillahil izzetu cemia İLEYHİ YAS'ADUL KELİMUT TAYYİBU vel amelus salihu yerfeuh vellezine yemkurunes seyyiati lehum azabun şedid ve mekru ulaike huve yebur

( Kim üstün kudreti istiyorsa, saygınlık üstün kudret tümüyle Allah içindir. TEMİZ KELİME O’NA YÜKSELİR. İyi işler de onu yükseltir. O kötülüklerle tuzak kuranlar, şiddetli azap onlaradır. İşte onların tuzağı, o batıp dağılır. )

1 comment:

  1. Yine harika bir bölüm olmuş. Ellerinize sağlık

    ReplyDelete