Düşünülen veya ağızdan çıkan kelimeler, varlıkların ilahi nizamdaki ifadelerini, kelimelerin nitelikleri ise varlıkların tekamül yolculuğundaki konumlarını ve liyakat durumlarını belirlemektedir. Kelimeler, yaratılışı oluşturan unsurları birbirlerine bağlayarak kolektif bir şebeke oluşturulmasını sağlamaktadırlar.
Bu çerçevede, varlıklardan yansıyan kelimeler niteliklerine göre varlıkları farklı şebekelere bağlamakta ve kader mekanizmasına yakıt işlevi görmektedirler.
Kur'an'da, kelimeler ile ilahi nizamın iletişim şebekesi arasındaki bağ, "Ağaç" misali ile verilmektedir. "Ağaç" misalinin verilmesindeki temel sebep, ağaçların / bitkilerin köklerinin yeraltında ve üzerinde bir şebeke gibi yayılmış olması ve bu köklerin esas itibarıyla bitkiler arasındaki iletişimi sağlamasıdır.
İbrahim suresinin aşağıdaki ayetlerinde "Temiz Kelime" ve "Pis Kelime" olarak ayrıştırılan kelimelerin işlevleri ve varlıkların tekamülü açısından önemi bildirilmektedir.
14/24 - E lem tera keyfe darabellahü meselen KELİMETEN TAYYİBETEN ke şeceratin tayyibetin aslüha sabitün ve fer'uha fis sema' ( Görmedin mi ki Allah, kökü sabit ve dalları göğün içinde olan temiz ağaç gibi olan TEMİZ KELİMENİN misalini nasıl beyan etti? )
Ayette "Temiz Kelimenin" göksel kapılara ve kozmik bilince erişiminin olduğu teşbihi olarak bildirilmektedir. ( Ayet kodunun nümerolojik değerinin "11" ( 1+4+2+4 = 11 ) olması da farklı boyuta geçiş portalinin nümerik sembolizasyonu açısından dikkat çekmektedir. )
14/26 - Ve meselü KELİMETİN HABİSETİN ke şeceratin habısetinictüsset min fevkıl erdı ma leha min karar ( Ve PİS KELİMENİN misali, yerin üstünden ayrılmış, kendisine durak yeri olmayan pis ağaç gibidir. )
Ayette "Pis Kelimenin" ( Küfür, Kötü söz, Hakaret vb. ) ise göksel kapıları kapayacağı ve kozmik bilince erişimi engelleyeceği yine teşbihi olarak bildirilmektedir.
35/10 - Men kane yürıdül ızzete fe lillahil ızzetü cemıa İLEYHİ YAS'ADÜL KELİMETÜT TAYYİBÜ vel amelüs salihu yerfeuh vellezine yemkürunes seyyiati lehüm azabün şedıd ve mekru ülaike hüve yebur Kim üstün kudreti istiyorsa, saygınlık üstün kudret tümüyle Allah içindir. TEMİZ KELİME O'NA YÜKSELİR. İyi işler de onu yükseltir. O kötülüklerle tuzak kuranlar, şiddetli azap onlaradır. İşte onların tuzağı, o batıp dağılır.
Fatir suresinin 10. ayetinde de "Temiz Kelimenin" Rab ile iletişim vesilesi olduğu ve tekamül sürecine azami katkısı olduğu bildirilmektedir.
No comments:
Post a Comment