22 Nisan 2021 Perşembe

Yetmiş kere yedi ...

Hatırlanacaği üzere "Seb'a" ( Yedi ), "Seb'in" ( Yetmiş ) ve "Seb'an minel mesâni" ( İkililerden yedi / İkili Yedi ) kavramlarının döngü ve düalite olgularını temsil eden ilahi bir tanımlama / kodlama olduğuna evvelki bölümlerde defaatle değinilmişti.

Bu bağlamda İncil'de yer alan aşağıdaki ayet seti de "İkili Yedi" kavramına dikkat çekmektedir.

40 Matta 18-21 Bunun üzerine Petrus İsa'ya gelip, "Ya Rab" dedi, "Kardeşim bana karşı kaç kez günah işlerse onu bağışlamalıyım? YEDİ kez mi?"

40 Matta 18-22 İsa, "YEDİ kez değil" dedi. "YETMİŞ KERE YEDİ derim sana."

"Yetmiş kere yedi".... 70 x 7 ... "İkili Yedi"

Ayette "Günahın bağışlanması" yani "Af" kavramının 7 ve 70 sayıları ile ilişkilendirilmesi Tevbe suresinin 80. ayetini hatırlatmaktadır.

9/80 İSTAĞFİR lehum ev la TESTAĞFİR  lehum in TESTAĞFİR lehum SEB'İNE  MERRATEN fe len YAĞFİRallahu lehum zalike bi ennehum keferu billahi ve rasulih vallahu la yehdil kavmel fasikin

( Onlara AF İSTE veya onlara AF İSTEME. Onlar için YETMİŞ kere AF İSTESEN de Allah onlara AF EYLEMEYECEKTİR. Bu, kesinlikle onların Allah' ı ve resulünü inkar etmelerinden dolayıdır. Allah günahkarlar kavmini yönlendirmez. )

Ayrıca kaba madde boyutu dünyadaki ( cehennem ) 70,000 yıllık büyük reenkarnasyon döngüsünün "Yetmiş kol uzunluğundaki zincir" ifadesiyle sembolize edildiği 69/32 kodlu ayet de konu bağlamında önem arzetmektedir.

69/32 Summe fi SİLSİLETİN zer'uha SEB'UNE ZİRA'AN feslukuhu

( Sonra ölçüsü YETMİŞ KOL UZUNLUĞU olan ZİNCİRİN içinde, böylece onu sokun. )

Ayetteki "Silsilet" ( Zincir ) kelimesi küçük halkalardan yani 80-100 yıllık insan ömürlerinden ( reenkarnasyon döngülerinden ) oluşan büyük döngüyü simgelemektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder