29 Ocak 2022 Cumartesi

 "Kur'an bir bilim kitabıdır."

Şeytanların Kur'an ile ilgili olarak topluma empoze ettikleri ise bu bölümün başlığı olan cümlenin tam tersidir. Tüm bilgilerini Kur'an'dan alan, ayetlerdeki kodları inceleyip, araştırıp yorumlayarak her türlü bilimsel veriye ulaşan ve her türlü tuzağı da yine Kur'an ilmine dayalı olarak kurgulayan şeytanlar, "Kur'an bilim kitabı değildir." cümlesinin kitlelere telkini vasıtasıyla insanları asırlardır Kur'an'dan uzak tutmaya çalışmışlardır. Bu süreçteki en öne çıkan taktik ise "Ayetlerin anlamları bilinmese de Arapça ayet okumanın vâcib olduğu, anlamları ancak tarikat şeyhi sözde ulemaların, sözde mürşidlerin bildiği, onlara sorulması gerektiği" telkinidir.

Bu bağlamda öncelikle "Bilim nedir?" sorusunun yanıtını bulmak gerekmektedir. "Bilim" kelimesinin Arapça karşılığı "İlim" kelimesi olup "A'leme" ( Bilmek ) fiili de bu kökten türemiştir. 

Türk Dil Kurumu'nun Türkçe sözlüğünde "Bilim"in tanımı şöyledir. 

1- Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim.

2- Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.

3- Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir amaca yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci.

Yukarıdaki tanımlamalara göre Kur'an esasen "bilim kitabı" olmasının ötesinde bilimin tezahür edebilmesi için gerekli kaynak kodları içeren bir hazine niteliği arzetmektedir. Zira ayetler, önce "teori"* olarak tezahür edip daha sonra bilimsel "teoreme"* dönüşmüş sayısız "bilgiye" ilişkin yönlendirme, esin ( ilham ) ve farkındalık sağlamaktadır. Bu blogun naçizane varoluş amacı da zaten anılan "bilgilerin" tespitine yönelik bulguların paylaşılmasıdır. 

* "Teori" ( Kuram, Önerme, Hipotez ), belirli bir olgunun veya olayın varlığının, gerçekliğinin kanıtlanarak "Teorem"'e dönüşmesi öncesinde, eldeki mevcut bilgilerin, deneysellik, imajinasyon ve sezgilerden yararlanılarak yorumlanması sonucunda ortaya çıkan bilgidir. İşte Kur'an,  gerçeğin temsili olan teoremlerin ortaya çıkabilmelerine imkân sağlayan, vasıta olan ilahi kozmik bir kaynak, bir kodlar bütünüdür. Kur'an ilimler üzeri bir ilim kaynağıdır.

7/52 Ve lekad ci'nahum bi kitabin fassalnahu ala ilmin huden ve rahmeten li kavmin yu'minun

( Ve onlara İLİMLE ayrıntılandırdığımız, inanan kavim için yönlendirme ve rahmet olan KİTAP getirdik.  )

22/8 Ve minen nasi men yucadilu fillahi bi ğayri İLMİN ve la huden ve la KİTABİN munir

( Ve insanlardan kimi, İLİMSİZCE, yönlendirme olmadan ve aydınlatıcı KİTAP olmadan Allah hakkında mücadele eder. )

Bilimselliğin gerçeklik ile olan ilişkisi bağlamında, ayetlerde Kur'an'ın "gerçeği" içerdiği vurgulanmaktadır.

2/146 Ellezine ateynahumul KİTABE ya'rifunehu kema ya'rifune ebnaehum ve inne ferikan minhum le yektumunel HAKKA ve hum ya'lemun

( O KİTAP verdiklerimiz, ONU oğullarını tanıdıkları gibi tanırlar. Kesinlikle onlardan bir kısmı bile bile GERÇEĞİ gizlerler. )

2/147 El hakku min rabbike fe la tekunenne minel mumterin

( O Rab’binden GERÇEKTİR. O halde şüphe edenlerden olma. )

10/94 Fe in kunte fi şekkin min ma enzelna ileyke fes'elillezine yakraunel KİTAB min kablike lekad caekel HAKKU min rabbike fe la tekununne minel mumterin

( Eğer o sana indirdiğimizden şüphe içinde olursan, o senden önce KITABI okumuş olanlara sual et. Sana Rab’binden GERÇEK geldi. O halde, şüphecilerden olma. )

43/30 Ve lemma caehumul HAKKU kalu haza sihrun ve inna bihi kafirun

( Ve onlara GERÇEK geldiğinde "Bu sihirdir. Biz onu kesinlikle inkar ederiz." dediler. )

Allah inananları, gerçeği kendi algısıyla, bilimi de kendi bilgisiyle sınırlı sananların şerrinden korusun.

Kur'an'daki bazı bilimsel veri başlıklarının listelendiği "Kur'an'daki bilimsel verilere örnekler" başlıklı bölüme bakılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder