2 Ocak 2022 Pazar

Kelimeleri hatırlamak!

Temel kelimeler daha doğuştan insanda kayıtlı olmasa insanın hiçbir kelimeyi, hiçbir anlamı kavrayabilmesi ve bir lisanı öğrenebilmesi mümkün değildir. Yani aslında bir lisanı "öğrenme" ifadesi yerine "hatırlama" ifadesi daha doğru olmaktadır. 

Aşağıdaki ayetlerde yer alan "Allah Adem'e simlerin hepsini öğretti." ve "Adem Rab'binden kelimeler aldı." ifadeleri bu duruma ışık tutmakta gibidir.  

2/31 Ve alleme ademel esmae kulleha summe aradahum alel melaiketi fe kale enbiuni bi esmai haulai in kuntum sadikin

( Ve Adem’e isimlerin hepsini öğretti. Sonra onları meleklere gösterdi. "O halde, eğer doğrular iseniz, bunları bana isimleriyle haber verin." dedi. )

2/37 Fe telekka ademu min rabbihi kelimatin fe tabe aleyh innehu huvet tevvabur rahim

( Böylece Adem Rab’binden kelimeler aldı da onun üzerine tevbe eyledi. Kesinlikle O, O tevbeyi kabul edendir merhametlidir. )

Yani Adem kelimesiz yaratılmamış,  yaratılış aşamasında, ilk vahiy olan kelimeler de ona kodlanmıştır ki zaten Adem'in kendisi bir kelimedir, Allah'ın kelimesidir.

Dolayısıyla her yeni doğan çocukta da kelimeler zaten kodlanmıstır. Çocuk hangi lisan ortamında bulunuyor ise çevresindeki dış tesirler ( konuşmalar ) vasıtasıyla o lisandaki kelimeleri "hatırlamakta" ve ana lisanı o olmaktadır.

Lisanımı bana kim öğretti? Bana öğretene kim ögretti? Bana öğretene öğretene kim öğretti? Bu şekilde sorular kökene kadar yani başlangıca kadar gittiğinde zaten Adem'e gelinmekte ve yukarıdaki "hatırlama" sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki "E fe la tezekkerun" ( O halde hatırlamaz mısınız? ) soru cümlesi Kur'an'da 9 kere tekrarlanmaktadır.  

Halen Dünya'da 7,139 farklı dilin konuşulduğu, bu sayının sabit olmadığı, zaman içinde yeni dillerin ortaya çıktığı kaynaklarda bildirilmektedir.




2 yorum:

  1. Şimdi baktığımda 7139 dil yazıyor...

    YanıtlaSil
  2. Tespitiniz çok yerinde. Zira farklı kaynaklarda hem 7139 dilden bahsediliyor hem de yeni dillerin sürekli oluşmakta olduğu bilgisi yer alıyor. İlgili bölümde gerekli güncelleme yapılmıştır. Teşekkürler, Selâmlar.

    YanıtlaSil