9 Ocak 2022 Pazar

Cyanosis, Livor Mortis ve Zurka

"Cyanosis" ( Siyanoz ) vücuttaki oksijen azlığına dayalı olarak cildin mavi renge dönüşmesi sendromuna verilen isimdir.



  Siyanoz sendromu belirtisi olan cilt mavileşmesi

Ayrıca "Livor Mortis" veya "Hypostasis" adı verilen fenomen de boğulma sonucunda kalbin kan pompalamayı durdurmasına ( organlara oksijen iletisinin kesilmesine ) bağlı gerçekleşen ölümden sonra cildin "mavi" renge dönüşmesini tanımlamaktadır.



Livor Mortis durumu

Kur'an'da döngü sonu vakalarının tasvir edildiği çok anlamlı ayetlerdeki anlamlardan biri de insanın nefessiz yani oksijensiz kalmasıdır. Bu kavram "Kalbin gırtlağa erişmesi", "Can damarının kesilmesi", "Kalbin köprücük kemiğine ulaşması", Boğulma" gibi teşbih ve tasvirlerle bildirilmektedir.

10/73 Fe kezzebuhu fe necceynahu ve men mea hu fil fulki ve cealnahum halaife ve AĞRAKNellezine kezzebu bi ayatina fenzur keyfe kane akibetul munzerin

( Böylece onu yalanladılar da onu ve geminin içinde onunla birlikte olanları kurtardık. Onları halifeler kıldık. O ayetlerimizi yalanlayanları BOĞDUK. Artık uyarılanların sonu nasıl oldu bak. )

33/10 İz caukum min fevkikum ve min esfele minkum ve iz zağatil ebsaru ve BELEĞATİL KULUBUL HANACİRA ve tezunnune billahiz zununa

( Zamanında size üstünüzden ve aşağınızdan geldiler. O zaman gözler kaydı ve KALP GIRTLAKLARA ERİŞTİ. Allah’a zanlarla zanda bulunuyorsunuz. )

69/46 Summe le KATA'NA MİNHUL VETİN 

( Sonra ondan CAN DAMARINI KESERDİK. )

75/26 Kella iza BELEĞATİT TERAKİYE 

( Hayır, KÖPRÜCÜK KEMİĞİNE ULAŞTIĞINDA, )

Taha suresinin 102. ayetindeki "Haşri Zurka" ( Masmavi toplanmak) ifadesinin  çoklu mesajlarından biri de yukarıdaki ayetlerde bahsedilen "döngü sonu vakalarında boğularak yani oksijensiz kalarak vefat etme" olabilir. Yani bu ayette "Siyanoz" fenomenine dolaylı olarak işaret edilmiş olabilir. 

20/102 Yevme yunfehu fis suri ve nahşurul mucrimine yevmeizin ZURKA*

( Borunun içine üflendiği gün. O gün suçluları MASMAVİ toplarız. )

"Cyanosis" fenomeninin Arapça karşılığı da "Zurka" ( Masmavi ) kelimesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder