Çeviri

Friday, December 2, 2022

Anatolia, Türk ve "Yükseliş"!

"Anadolu" olarak telaffuz edilen kelimenin esası Ortaçağ Latincesi ve Grek kökenli olan ve "Yükseliş, Yukarı Yükseliş" anlamına gelen "Anatolia" kelimesidir.

"Ana" ( Yukarı, Yükseğe ) + "Tolia"* ( Yükseliş, Tamamlanma )

* "Tolia" kelimesi Arapça'daki "Tul" ( Yükseklik, Uzunluk ) kelimesiyle fonetik uyum arzetmektedir.

Anatolia kelimesi ( Ana+tol + İA* ) "Yukarı Yükseliş Yeri, Güneşin Yükseliş Yeri" anlamında kullanılmakta olup sondaki "ia" eki "Yer" anlamını eklemektedir. ( * Türk + İYE gibi )

Kur'an'da yer alan "Tuluiş şems" ( Güneş'in yükselmesi ) ifadesindeki "Tulu" ( Yükseliş ) kelimesi Anatolia kelimesindeki "Tol" kelimesinin tezahürüdür. "Tuluiş şems" ifadesinin ikinci ve son kez yer aldığı ayetin kodunun nümerolojik değeri "8" sayısını vermektedir. ( 5+0+3+9 = 17 ... 1+7 = 8 )

50/39 Fasbir ala ma yekulune ve sebbih bi hamdi rabbike kable TULUiş şemsi ve kablel ğurub

( O halde o  söylediklerine sabret. Güneş YÜKSELMESİnden önce ve gün batımından önce Rab’bini övgü sözleriyle öv. )

"Anatolia" kelimesi 8 harften oluşmakta olup, ideal alfabe olan yani ağızdan çıkabilecek her ses için ayrı bir harfin ( toplam 29 harf ) bulunduğu yegane alfabe olan Türkçe alfabeye göre kelime değeri ise 88'dir. 8 sayısı yeni döngü başlangıcının ve sonsuz döngünün nümerik sembolüdür. 

"Türk" kelimesinin kökeni hususunda ise iki durum söz konusudur.

1- "Tür" ve "Türemek" kelimelerinin kökü olan "Tür" kelimesidir ki bu kelime "Yokluk durumundan varlık durumuna geçişi, Bir kökten yükselişi" yani "Yükselişi, Doğumu" ifade etmektedir. ( Güneş'in yükselişine "Güneş'in doğumu" denmesi gibi )

"Tür" kelimesinin batı dillerindeki fonetik karşılıklarının aynı zamanda semantik olarak da uyum arzettiği görülmektedir.

Tower ( İng. ) = Kule ( Yüksek yapı )

Tour ( Fra. ) = Kule

Turm ( Alm. ) = Kule

"Tür" köküne, "Gibi olan" anlamı taşıyan "k" son eki eklendiğinde ortaya "Yükselen, Yükselmiş olan" anlamı çıkmaktadır. ( Benzer örnekler: KırıK, ÇıkıK, YarıK, OyuK vb. )

2- Arapçadaki RK* kökü de "Yükselmek" anlamını içermekte olup bu kök İsra suresinin 93. ayetinde "Terka" ( Yükselirsin ) ve "Rukiy" ( Yükseliş ) olmak üzere iki farklı haldeyer almaktadır. 

* "RaKi" kelimesi "Yükseltgenmiş" anlamına gelmekte olup, bir inceltme, seyreltme, yükseltgenme yani damıtma işlemiyle elde edilen içkiye de bu nedenle "Rakı / Raki" denmiştir.

17/93 Ev yekune leke beytun min zuhrufin ev TERKA FİS SEMA' min kulli meselin fe eba ekserun nasi illa kufura ve len nu'mine li RUKİYYike hatta tunezzile aleyna kitaben nakrauh kul subhane rabbi hel kuntu illa beşeran rasula

( Veya sana süsten, altından ev olsun veya tüm misallerden göğe YÜKSELESİN. İşte insanların çoğunluğu ancak inkarda diretirler. "Üzerimize, okuyacağımız kitap indirene kadar senin YÜKSELİŞİNE inanmayız." De ki: "Rab’bim yücedir. Ben resul olan insanın haricindeki miyim?" )

Arapça'da fiil kökleri, başlarına aldıkları "T" harfiyle, "Terka" ( Yükselirsin ) kelimesinde olduğu gibi ikinci tekil ve çoğul şahıs çekimine veya "Terakiye" ( Yükseliş, Yükselme, Köprücük Kemiği** ) isme dönüşebilmektedirler. 

75/26 Kella iza beleğatit TERAKİYE

( Hayır, KÖPRÜCÜK KEMİĞİNE ulaştığında, )

Yukarıdaki ayette, "Çıkış, yükseliş anına gelindiğinde" ( Ruhun beden ile ilişkisi kesildiğinde ) mesajı verilmektedir. Zira "Terakiye" kemiği en üst kemiktir, "Terk" kemiğidir. 

* "Köprücük kemiği" insan vücudunda, kafatasından önceki en "yüksekte, üstte" olan "T" şeklindeki kemiktir.

Bu bağlamda "Anatolia" ve "Türk" kelimelerinin içerdiği "Yükseliş" anlamı, büyük döngü sonunda kolektif bilincin ve birleşik insanlık realitesinin Anadolu'dan, Türkiye'den doğup yükseleceğine ve Anadolu'nun / Türkiye'nin bir halden hale geçiş portalı olduğuna ilişkin batıni mesajlar içermekte gibidir. 

Atatürk'ün "Türk milletinin karakteri YÜKSEKTİR." ve "İstikbal GÖKLERDEDİR" söylemleri de konuya uyumlu mesajlar vermektedir.

1998 yılında yayınlanmış olan ve spiritüel konuları içeren "Altın Çağ" isimli derginin kapağındaki "Anadolu'dan Yükseliş" tasviri de konu ile uyum arzetmektedir. Aşağıdaki derginin Ağustos ayı yani 8. ay sayısı olması da konuyla uyum arzetmektedir.

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2018/07/terakiye.html?m=1

No comments:

Post a Comment