Çeviri

Thursday, May 31, 2018

Çift Yarık Deneyi - Raina ve Unzurna

Çift Yarık Deneyi, Kuantum Fiziği kapsamındaki bir fenomendir. Çift Yarık Deneyi esnasında, tek bir elektron birbirine paralel ve oldukça yakın çift yarığı olan bir düzleme gönderildiğinde kendisi ile girişim yapmak suretiyle bu iki yarıktan aynı anda geçmekte ve düzlemin arkasında yer alan panoda bir girişim deseni ortaya çıkarmaktadır. Bu durumda madde diye tanımladığımız tanecik birden dalga formuna dönmekte ve her iki yarıktan da geçebilmektedir.

Ancak ortama, olayı gözlemleyen bir kamera ve/veya yarıkların arkasına bir manyetik detektör yerleştirilip, elektronun iki yarıktan aynı anda nasıl geçtiği tespit edilmeye çalışıldığında, bu defa elektron tanecik gibi hareket etmekte ve yarıklardan sadece birinden geçmektedir.

Bu fenomen, "elektron" adı verilen varlığın bilince sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bir başka deyişle kendsine "bakıldığını", kendisinin " gözlemlendiğini" algılayan bir elektronun davranışı değişmektedir. "Bakılmadığında / Gözlemlenmediğinde" iki yarıka da yönlenen elektron, "Bakıldığında / Gözlemlendiğinde" ise sadece tek yarıka yönlenmekte ve tek yarıktan geçmektedir.



Işık fotonları gözlemlendiklerinde çift yarıktan geçtikten sonra çoklu girişim deseni oluşturmamakta, çift yarık formunda yayılmaktadırlar.

Konu, Kur'an'ın aşağıdaki ayetleri kapsamında incelendiğinde, "Bakışın varlığı tek yola yönlendirmesi" gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır.

90/7 - E yahsebü en lem YEREhu ehad ( Onu kimse GÖRMEDİ mi sanar? )
90/10 - Ve hedeynahün nECDEYNİ ( Ve onu İKİ YOLA yönlendirdik. )

Ayette Allah'ın varlığı gördüğü ve varlığın iki yol seçeneği olduğu belitriliyor.

16/9 - Ve alellahi KASDUS SEBILİ VE MİNHA CAİR ve lev şae le hedaküm ecmeın ( Ve DOĞRU YOL Allah’a dır. ONDAN EĞRİ OLAN DA VARDIR. Şayet dileseydi sizi topluca yönlendirirdi. )

Bu ayette de varlıkların önünde "İki Yol" ( İki Yarık gibi ) seçeneği olduğundan bahsedilmektedir. 

2/104 - Ya eyyühellezine amenu la tekulu RAINA ve kul ÜNZURNA vesmeu ve lil kafirıne azabün elım (Ey o inananlar, "Bizi gör." demeyin ve "Bize bak." deyin ve dinleyin. Elim azap inkarcılar içindir. )

İnananlara "Bizi Gör" ( Raina ) yerine "Bize BAK" ( Unzurna ) demeleri nasihat edilmektedir. Zira, Allahü Teala zaten herşeyi görmektedir. Ancak varlıkların karışıklık içinde olmaması ve sadece O'nun doğru olan tek yoluna yönlenmeleri O'nun "BAKMASI" / GÖZLEMLEMESİ" sonucu gerçekleşebilmektedir. Aksi halde, Çift Yarık Deneyinin ilk aşamasındaki "Bakılmayan / gözlemlenmeyen Elektron" gibi çoklu ve karmaşık davranış içine girmektedirler.

"Bakılmak" ile "Doğru ve tek yola yönlendirilmek" arasındaki ilintiyi bildiren bazı ayetler ;

15/8 - Ma nünezzilül melaikete illa bil hakkı ve ma kanu izen MÜNZARİN ( Melekleri gerçek dışında indirmeyiz. O zaman BAKILANLAR, gözetilenler olamazlar. )

44/29 - Fe ma beket aleyhimüs semaü vel erdu ve ma kanu MÜNZARİN ( Gök ve yer onlar üzerine ağlamadı. Gözetilenler, BAKILANLARda olmadılar. )

"Görmek" eylemi istemsiz de gerçekleşebilen bir eylem iken "Bakmak" eylemi isteğe dayalıdır. Kişinin "Bakış" yönü doğrultusuna giren bir nesne görme isteği olmasa da kişi tarafından görülmek durumunda kalabilir. "Bakmadan görmek" fiziki anlamda mümkün olmayıp, görebilmek için öncelikle görülmesi istenen şeye bakılması gerekmektedir. Sık kullanılan "Dikkatli BAKARSAN görürsün." ifadesi bu açıdan önem arzetmektedir.








No comments:

Post a Comment