24 Mayıs 2018 Perşembe

Halidıne fıha ebeda

Allahü Teala "Sonsuzluk" kavramını Kur'an'da "Halid" ve "Ebed" kelimeleri ile bildirmektedir. Her iki kelime de "Sonsuz, Daimi, Süregelen" anlamlarını taşımaktadır. Kaynaklara göre aynı anlamları taşıdıkları görünen bu iki kelime cennet ve cehennemde kalış sürelerinden bahsedilen ayetlerde yanyana yer almaktadır. Bu durumda "Halid" ve "Ebed" kelimeleri arasında nüans olma durumu kuvvetle muhtemeldir. Yoksa "Ebediyet" olarak bilinen sonsuzluk kavramının da, ilmi Allah'ta olan bir sınırı mı bulunmaktadır? Ve bu sınır "Halid" ve "Ebed" kelimelerinin yanyana kullanılmasıyla mı bildirilmiştir? Yoksa ebediyet de bir döngü müdür?

"Halidıne fıha ebeda" kavramının ( kalıp ifade ) geçtiği "7" ayet aşağıda yer almakta olup, bu kalıp ifadenin ilk kez geçtiği ayetin kodunun ( 4/57 ) nümerolojik değeri "7" ( 4+5+7 = 16 ... 7 ) , son kez geçtiği ayet kodunun ( 33/65 ) nümerolojik değeri ise "8"'dir. ( 3+3+6+5 = 17 ... 8 )

4/57 - Vellezine amenu ve amilus salihati senüdhılühüm cennatin tecri min tahtihel enharu HALİDINE FIHA EBEDA lehüm fıha ezvacün mütahheratün ve nüdhılühüm zıllen zalıla ( Ve o inananları, iyilikler yapanları, onları altlarından nehirler akan, İÇİNDE EBEDİYEN EBEDİ OLACAKLARI bahçelere sokacağız. Onlara orada temiz eşler vardır. Onları koyu gölgelere sokarız. )

4/122 - Vellezine amenu ve amilus salihati se nüdhılühüm cennatin tecrı min tahtihel enharu HALİDINE FIHA EBEDA va'dellahi hakka ve men asdeku minellahi kıyla ( Ve o inananları ve iyilikler yapanları altlarından nehirler akan, İÇİNDE EBEDİYEN EBEDİ OLACAKLARI  bahçelere sokacağız. Allah' ın vaadi gerçektir. Kim sözde Allah'tan daha doğrudur? )

4/169 - İlla tarika cehenneme HALİDINE FIHA EBEDA ve kane zalike alellahi yesıra ( Cehennemin yolu hariç, ORADA EBEDİYEN EBEDİDİRLER. Bu Allah’a  kolaydır. )

5/119 - Kalellahü haza yevmü yenfeus sadikıne sıdkuhüm lehüm cennatün tecrı min tahtihel enharu HALİDINE FIHA EBEDA radıyellahü anhüm ve radu anh zalikel fevzül azım ( Allah "Bu, doğrulara doğruluklarının fayda sağladığı gündür. Onlara altlarından nehirler akan, İÇİNDE EBEDİYEN EBEDİ OLACAKLARI  bahçeler vardır." dedi. Allah onlardan razı olmuş ve onlar da O’ndan razı olmuşlardır. İşte bu büyük kurtuluştur. )

9/22 - HALİDINE FIHA EBEDA innellahe ındehu ecrun azımORADA EBEDİYEN EBEDİDİRLER. Kesinlikle Allah ki, büyük ödül O’nun indindedir. )

9/100 - Ves sabikunel evvelune minel mühacirıne vel ensari vellezinettebeuhüm bi ıhsanir radıyallahü anhüm ve radu anhü ve eadde lehüm cennatin tecrı tahtehel enharu HALİDINE FIHA EBEDA zalikel fevzül azım ( Ve muhacirlerden ve yardımcılardan evvelden geçenler ve onlara iyilikle tabi olanlar, Allah onlardan razı, hoşnut oldu. Onlar da O’ndan razı, hoşnut oldular. Onlara altlarından nehirler akan, İÇİNDE EBEDİYEN EBEDİ OLACAKLARI bahçeler hazırladı. Bu büyük kurtuluştur. )

33/65 - HALİDINE FIHA EBEDA la yecidune veliyyen ve la nesıra ( Onun İÇİNDE EBEDİYEN EBEDİDİRLER. Ne dost ne de yardımcı bulamazlar. )









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder