23 Mayıs 2018 Çarşamba

Mü'minin Nitelikleri

Allah'a inanmış ( Mü'min ) kulların sürekli olarak geliştirmeleri gereken nitelikleri Kur'an'da yer alan sıfatlar vesilesiyle aşağıda yer almaktadır. ( Her sıfat için bir örnek ayetin kodu belirtilmiştir. )

Mü'min bir kul;

TESLİM OLANDIR ( MÜSLİM ) : Allah'a ve O'nun doğru yoldaki yönlendirmesine kendini teslim etmiştir. ( 2/128 )

OKUYANDIR ( KARİ' ) : Bilgiye, ilme ulaşmak için sürekli okur, araştırırı ve öğrenir. İlim sahibi olmanın tek yolunun okumak olduğunu bilir. ( 96/1 )

DOĞRUDUR ( SADIK ) :  Daima doğruluktan yanadır, doğru davranış ve tutum içerisindedir. ve doğruyu söyler. (15/64 )

SAMİMİDİR ( MUHLİS ) : İletişiminde, ilişkilerinde ve ibadetinde gizli bir planı yoktur. Açıktır, nettir ve içtendir.  ( 12/24 )

SICAK DOSTTUR ( HALİL / HAMİM ) : İnsanlara yakınlık ve sıcaklık gösterir. Paylaşımcı karakteri sayesinde dost edinmesini ve dost olmasını bilir. ( 25/28 )

GÜVENİLİRDİR ( EMİN ) : Sözüne sadıktır. Tutum ve davranışlarında tutarlıdır. ( 44/18 )

ARAŞTIRANDIR / SUAL EDENDİR ( MUTTALİ / SAİL ) : Bilgiye ulaşmak ve ilmi açıdan gelişebilmek için araştırma yapar, soru sorar. ( 37/54, 12/7 ) 

SAKINANDIR ( MÜTTEKİ ) : Allah'ın gösterdiği doğru yoldan sapmamak, yanlış ve günah olanı yapmamak için maksimum özeni ve dikkati gösterir. ( 2/2 )

ŞÜKREDENDİR ( ŞAKİR ) : Allah'ın bahşettiği nimetlerin bilincinde olarak daima O'na şükranlarını arzeder. Herşeyin O'nun takdiriyle vuku bulduğunu, olduğunu kavramıştır. ( 3/144 )

CÖMERTTİR ( MÜTTEAVVİ ) : Paylaşmayı benimsemiş, "Ben" yerine "Biz" kavramını içselleştirmiştir. Paylaşımlarında, zekatında ve sadakasında ince hesaplar yapmaz. ( 9/79 )

BİLENDİR / BİLGİLİDİR ( ALİM ) : Okuyup araştırdığı için bilgi sahibidir. (29/16 )

AFFEDENDİR ( GAFFUR ) : Yanlış davranışları ve hataları affedebilir. Yapıcı bir yaklaşıma sahiptir. ( 2/109 )

ÖFKESİNİ YENENDİR ( KAZIM ) : Mutabık olmadığı bir durumla, haksızlıkla karşılaşsa dahi nefsinin altında kalmak suretiyle aşırı tepki vermemeye gayret gösterir. Yapıcı ve düzeltici olmaya çabalar. ( 3/134 )

YARDIM EDENDİR ( NASIR ) : ( 3/52 )

İTAAT EDENDİR ( KANİT ) : Allah'ın yönlendirmesine tabi olur, isyan etmez. ( 33/35 )

SABREDENDİR ( SABİR ) : Allah yolunda olan yaşamı içinde karşılaştığı her türlü zorluğa ve sıkıntıya katlanmasını bilir. Tüm bu zorluk ve sıkıntıların kendisi için bir sınav, bir tekamül vesilesi olduğunu idrak eder. ( 2/153 )

HUŞU DUYANDIR ( HAŞİ ) : Allah'ın ismini her duyduğunda, O'nu her hatırladığında, dine ilişkin her türlü hususta saygı ve sevgi dolu bir duygu yoğunluğunu deneyimler. ( 3/199 )

SADAKA VERENDİR ( MÜTESADDİK ) : İhtiyacı olana, yolda kalmışa, darlıkta olana maddi ve manevi destek verir. (33/35 )

ORUÇ TUTANDIR ( SAİM ) : Ramazan ayında veya diğer zamanlarda, Allah'ın buyruğu doğrultusunda oruç tutar. Bu vesileyle Allah'ın nimetleri hususundaki bilinç seviyesini artırır. ( 33/35 )

KORUYANDIR ( HAFİZ ) : Allah'ın ilim emanetine sahip çıkar, onu Allah'ın tayin ettiği tutum ve davranış hudutlarını korur. Ailesine, dostlarına ve insanlara karşı koruyucu ve kollayıcıdır. ( 4/34 )

IRZINI KORUYANDIR ( HAFİZUNE FERC ) : Ahlaklı bir tutum ve davranış içerisinde namusunu korur. Ahlak dışı davranışlardan, zinadan uzak durur. ( 23/5 )

HATIRLAYANDIR ( ZAKİR ) : Allah'ın ismini, ayetlerini sıkça hatırlar, tekrar eder. ( 33/35 )

HOŞGÖRENDİR ( MÜSFİH ) : Yanlışı, hatayı olağan karşılar, aşırılık ve kötü niyet olması dışında kolaylıkla affeder. ( 2/109 )

DUAYA KALKANDIR ( MÜKIMINES SALAT ) : Sabah ve akşam belirli vakitlerde Allah'ı zikretmek, O'na şükranlarını sunmak için duaya kalkar. ( 4/162 )

ÇALIŞANDIR ( AMİL ) : Allah yolunda yani iyilik ve doğruluk yolunda çaba ve özveri gösterir. ( 29/58 )

ADİLDİR ( ADİL ) : Haksızlığa izin vermez. Yakını için dahi olsa adaletten ödün vermez. ( 49/9 )

GÖRENDİR ( BASİR ) : Allah'ın bahşettiği yeti sayesinde gerçeği ve batılı, doğruyu ve yanlışı görebilir. ( 14/19 )

DUYANDIR ( SEMİ ) : Allah'ın ayetlerinin, yaratışının farkındadır. O'nun doğadaki sesini, meleklerin seslenişini hissederek duyar. ( 28/71 )

ŞAHİTTİR ( ŞAHİD ) : Allah'ın yüceliğine, birliğine ve yaratışına şahittir. ( 3/53 )

AKIL EDENDİR ( AKLİY ) : Akıl mekanizmasını çalıştırarak, Allah'ın ayetleri ve deneyimlediği olaylar hususunda neden sonuç ilişkilerini tesbit eder, gerekli analizleri yapar ve sonuçlara ulaşır. ( 2/44 )

DÜŞÜNENDİR / FİKREDENDİR ( MÜTEFEKKİR ) : Düşünce mekanizmasını çalıştırarak, olaylar ve olgular üzerinde değerlendirme ve analizler yapar, sonuçlara ulaşır. ( 6/50 )

YUMUŞAKTIR ( HALİM ) : Uysaldır, uyumludur. ( 9/114 )

VAH EDİP YALVARANDIR ( EVVAH ) : Nefsinin altında kalarak vesile olduğu hatalarından ve günahlarından dolayı vah edip Allah'a yakarır ve dualarında mağfiret diler. ( 9/114 )

GERÇEĞE YÖNELENDİR ( MÜNİB ) : Batıldan uzak durup daima gerçeğin peşinden gider. Gerçeği ve onun delillerini arar. ( 11/75 )

PİŞMAN OLANDIR ( NADİM ) : Nefsinin altında kalarak vesile olduğu hatalarından ve günahlarından dolayı pişmanlık duyar ve mağfiret diler. ( 49/6 )

BİRLEYENDİR ( HANİF ) : Allah'ın birliğini ve yüceliğini kabul eder ve bu gerçeği insanlara aktarmaya çalışır. ( 30/30 )

İDRAK EDENDİR ( MÜDRİK ) : Olayların ve olguların bilincinde ve doğru düşünce içerisindedir. ( 12/45 )

YERE KAPANANDIR ( SACİD ) : Duaya kalktığında, Allah'ın ayetlerini okuduğunda ve okunurken duyduğunda yer kapanır. ( 15/98 )

EĞİLENDİR ( RAKİ ) : Duaya kalktığında, Allah'ın ayetlerini okuduğunda ve okunurken duyduğunda saygı ve huşu ile eğilir. ( 2/43 )

ÖVENDİR ( HAMİD ) : Allah'ı her fırsatta zikredip, O'nu över ve yüceltir. ( 9/112 )

İYİLİĞİ EMREDENDİR ( AMİRİ BİL MA'RUF ) : ( 9/112 )

KÖTÜLÜKTEN MEN EDENDİR ( NAHİ ANİL MÜNKER ) : ( 9/112 )

İYİDİR ( SALİH ) : "İyilik" kavramının tanımını içeren 2/177 kodlu ayette bildirildiği üzere "Allah’a , sonraki güne, meleklere, kitaba, habercilere inananlara, sevdiklerine, yakınlarına, yetimlere, yoksula, yolda kalmışa, dilenenlere, boyunduruk içindekilere sevgiyle mal verir, duaya kalkar, zekatı verir, ahdettiğinde ahdini ifa eder, zorlukta, sıkıntıda, darlıkta ve zor savaş zamanında sabreder. Doğrudur ve sakınır." Ayrıca malı ve nefsi ile Allah yolunda cihad eder. ( 21/105 ) 

DOSTTUR ( VELİ ) : ( 8/72 )

KANAAT EDENDİR ( KANİ ) : Allah'ın verdiği nimete şükreder. Nimete ilişkin kemiyet ( nicelik ) hususunda asla yorum yapmaz. Allah'ın başkalarına verdiği nimete göz dikmez. Nimet kavramının temel sınav unsuru olduğunun bilincindedir. ( 22/36, 53/48 )

FAKİR OLSA DA DİLENMEDEN DURUMUNU ANLATANDIR ( MU'TERR ) : ( 22/36 )

MERHAMETLİDİR ( RAHİM ) : ( 48/29 )

TUTUMLUDUR / ORTA YOLU BULANDIR ( MUKTESID ) : İsraf etmez. Allah'ın nimetinden en etkin ve verimli şekilde faydalanmayı ve faydalandırmayı ilke edinmiştir. ( 5/66 )

HAYIRLARDA İLERLEYEN ( SAİRİ FİL HAYRAT ) : Hayır ve sevap konusunda daimi bir gayret içerisindedir. Diğer insanlara da bu yönde telkinde bulunur ve örnek olmaya çalışır. ( 21/90 )
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder