3 Şubat 2024 Cumartesi

Dizilerle toplum kodlama...

Hali hazırda TV kanallarında toplam 30 adet dizi yayımlanmakta olup, bu dizilerin isimleri aşağıda yer almaktadır.

Aile

Aldatmak

Arka Sokaklar

Aşka Düşman

Ateş Kuşları

Ben Bu Cihana Sığmazam

Bir Sevdadır

Gaddar

Gönül Dağı

Hudutsuz Sevda

İnci Taneleri

Kara

Kardeşlerim

Kızıl Goncalar

Kızılcık Şerbeti

Kirli Sepeti

Kod Adı Kırlangıç

Kopuk

Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi

Kuruluş Osman

Ömer

Safir

Sakla Beni

Sandık Kokusu

Şahane Hayatım

Teşkilat

Üç Kız Kardeş

Yabani

Yalı Çapkını

Yargı

Yukarıda isimleri zikredilen dizilerin çoğunda dikkat çeken nokta zengin - fakir vurgusu, gerilim, şiddet, kadına şiddet, hırs, kıskançlık, kavga, zorbalık, küfür, gasp, aldatma, zina, ahlaksızlık, intikam, ihanet, cinayet, mafya, hesaplaşma vb. gibi negatif unsurlarının gereğinden fazla öne çıkarılmasıdır. Pozitif ve negatif unsurlar elbette ki hayattaki düaliteyi ve döngüleri oluşturan unsurlardır. Ancak bu iki unsurdan hangisine daha fazla yoğunlaşılırsa yayılan frekans ve kitesel değişim de o yönde olmaktadır.

İçki kadehlerinin buğulandığı! ancak neredeyse herkesin elinde tuttuğu silahların ve her türlü kötülüğün alenen gösterildiği bu dizilerde en sık tekrarlanan repliklerin hep "tehdit, meydan okuma, racon kesme!" içerikli olduğu da dikkat çekmektedir.


Son yıllarda şiddet, silahlı saldırı, cinayet ve özellikle kadın cinayeti gibi suçların oldukça artması, medyanın, toplumun sosyopsikolojik yapısını istenen hedef doğrultusunda yani menfaatçi, bireysel, paraya ve güce tapan, maddiyat dışında değer yargısı olmayan kitleler oluşturma hedefi doğrultusunda kodlamak amacıyla kullanılan bir araç olduğunu teyid eder niteliktedir.

24/19 İNNELLEZİNE YUHİBBUNE EN TEŞİAL FAHİŞETU fillezine amenu lehum azabun elimun fid dunya vel ahirah vallahu ya'lemu ve entum la ta'lemun

( KESİNLİKLE o inananlar içinde AHLAKSIZLIĞIN YAYILMASINI SEVENLERE, dünyada ve ahirette elim azap onlaradır. Allah bilir de sizler bilmezsiniz.  )

TV Haber programlarında "dizilerdeki gelişmelerin" gerçek hayattaki olaylarmış gibi ayrıca haber yapılması da toplumun gerçeklikten uzaklaştırılmasına katkıda bulunmaktadır.

İlki 2012 yılında gösterime girmiş olan "The Hunger Games" ( Açlık Oyunları ) isimli film serisi, madden ve manen fakirleştirilmiş! bir toplumun gerçeklik algısının bir dizi vasıtasıyla yönlendirilmesini konu etmesi açısından dikkat çekmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder