Hali hazırda TV kanallarında toplam 30 adet dizi yayımlanmakta olup, bu dizilerin isimleri aşağıda yer almaktadır.
Aile
Aldatmak
Arka Sokaklar
Aşka Düşman
Ateş Kuşları
Ben Bu Cihana Sığmazam
Bir Sevdadır
Gaddar
Gönül Dağı
Hudutsuz Sevda
İnci Taneleri
Kara
Kardeşlerim
Kızıl Goncalar
Kızılcık Şerbeti
Kirli Sepeti
Kod Adı Kırlangıç
Kopuk
Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi
Kuruluş Osman
Ömer
Safir
Sakla Beni
Sandık Kokusu
Şahane Hayatım
Teşkilat
Üç Kız Kardeş
Yabani
Yalı Çapkını
Yargı
Yukarıda isimleri zikredilen dizilerin çoğunda dikkat çeken nokta zengin - fakir vurgusu, gerilim, şiddet, kadına şiddet, hırs, kıskançlık, kavga, zorbalık, küfür, gasp, aldatma, zina, ahlaksızlık, intikam, ihanet, cinayet, mafya, hesaplaşma vb. gibi negatif unsurlarının gereğinden fazla öne çıkarılmasıdır. Pozitif ve negatif unsurlar elbette ki hayattaki düaliteyi ve döngüleri oluşturan unsurlardır. Ancak bu iki unsurdan hangisine daha fazla yoğunlaşılırsa yayılan frekans ve kitesel değişim de o yönde olmaktadır.
İçki kadehlerinin buğulandığı! ancak neredeyse herkesin elinde tuttuğu silahların ve her türlü kötülüğün alenen gösterildiği bu dizilerde en sık tekrarlanan repliklerin hep "tehdit, meydan okuma, racon kesme!" içerikli olduğu da dikkat çekmektedir.
Son yıllarda şiddet, silahlı saldırı, cinayet ve özellikle kadın cinayeti gibi suçların oldukça artması, medyanın, toplumun sosyopsikolojik yapısını istenen hedef doğrultusunda yani menfaatçi, bireysel, paraya ve güce tapan, maddiyat dışında değer yargısı olmayan kitleler oluşturma hedefi doğrultusunda kodlamak amacıyla kullanılan bir araç olduğunu teyid eder niteliktedir.
24/19 İNNELLEZİNE YUHİBBUNE EN TEŞİAL FAHİŞETU fillezine amenu lehum azabun elimun fid dunya vel ahirah vallahu ya'lemu ve entum la ta'lemun
( KESİNLİKLE o inananlar içinde AHLAKSIZLIĞIN YAYILMASINI SEVENLERE, dünyada ve ahirette elim azap onlaradır. Allah bilir de sizler bilmezsiniz. )
TV Haber programlarında "dizilerdeki gelişmelerin" gerçek hayattaki olaylarmış gibi ayrıca haber yapılması da toplumun gerçeklikten uzaklaştırılmasına katkıda bulunmaktadır.
İlki 2012 yılında gösterime girmiş olan "The Hunger Games" ( Açlık Oyunları ) isimli film serisi, madden ve manen fakirleştirilmiş! bir toplumun gerçeklik algısının bir dizi vasıtasıyla yönlendirilmesini konu etmesi açısından dikkat çekmektedir.
No comments:
Post a Comment