Çeviri

Saturday, February 10, 2024

24 saat ve "Zaman"

"Zaman" anlamına gelen "Dehr" kelimesi Kur'an'da iki kere zikredilmekte olup, bu kelimenin ilk yer aldığı ayetteki nümerolojik yapı, bir günün 24 saatlik bir döngü olması ve bunun da zaman kavramının belirleyicisi olması açısından dikkat çekmektedir. 

45/24 Ve (1) kalu (2) ma (3) hiye (4) illa (5) hayatune (6) ed (7) dunya (8) nemutu (9) ve (10) nahya (11) ve (12) ma (13) yuhliku (14) na (15) illa (16) ed (17) DEHR (18) ve (19) ma (20) lehum (21) bi (22) zalike (23) min (24) ilm (25) in (26) hum (27) illa (28) yezunun (29) 

( Ve "O, dünya hayatı haricindeki değildir. Ölürüz ve diriliriz. O bizi helak eden ancak ZAMANdır." dediler. Onlara bununla ilgili ilim yoktur. Kesinlikle onlar ancak zannederler.  )

- Ayetin numarası 24'tür.

- Ayetin kodundaki rakamlar ile ayetteki "Dehr" kelimesinin sıra numarasındaki rakamların toplamı 24 sayısını vermektedir. ( 4+5+2+4+1+8 = 24 )

Ayetteki çoklu mesajardan biri de kendi yaklaşımlarını "bilimsel" olarak tanımlayan gafil müşriklerin, kendilerini helak edenin "zaman" olduğunu iddia etmeleri ve böylelikle her şeyin ve dolayısıyla zamanın da yaratıcısı Allah'ı inkar etmeleridir. 

Türkçede de yer alan ve Arapça ZM kökünden olan "Zaman / Zeman" kelimesi ise, "Zam" ( Artmak, Artış, Çok, Fazla, Bol ) ve "an" ( gibi olan, -an ) kelimelerinden oluşan ve kökende "Artan, Artar gibi olan, Çoklaşan, Bollaşan" anlamını içermektedir. Benzer "kök ve ek" yapısına sahip bazı kelime örnekleri şöyledir. Furk+an ( Fark yaratan ), Kur+an ( Okuna, Okunan ), İns+an ( İçeri alınan, Başlatılan ), Şeyt+an ( Yakan, Helak eden, Ateş gibi olan ... ) )

Kutsal suyu niteleyen "Zemzem" kelimesi de "Çok çok, Bol bol, Gani gani" anlamlarını içeren bir kelimedir. İslami rivayete göre vaktiyle Hz. Hacer, oğlu İsmail'in ayağının altından bir kuyu açıldığını ve kuyudan bolca su çıkıp aktığını görünce "Zem Zem" diye seslenmiş ve su akışı kesilmiştir. Kuyu ve kuyudan akan su ismini bu rivayetten almıştır. 

İngilizce, Fransızca ve Almanca'da "Toplam, Yekun, İlavelerle - Artmalarla oluşan" anlamına gelen "Sum", "Somme", "Summe" kelimeleri de "Zam" kelimesiyle ortak "ZM/SM" kökündendirler.

No comments:

Post a Comment