Çeviri

Thursday, March 20, 2025

"Ben Kur'an'ı okudum."

Bölüm başlığı olan cümleyi kuranlara sorulabilecek olan

Neden okudun?

Nasıl okudun?

Ne zaman okudun?

Kaç kere okudun?

Halen okuyor musun?

gibi sorular esasen "Kur'an okuma" kavramının derinliklerine ışık tutmaktadır. "Kur'an okumak", roman, hikaye, şiir, anı derlemesi vb. okumaktan farklı olan ve bir kere okuma ile "okumuş olma"yı sağlamayan bir olgudur. 

Alak suresinin ilk ayetinde yer alan ve "İkra" ( Oku ) ile başlayan ayet, "okuma"  hususunda aydınlatıcı niteliktedir.

96/1 İkra bi ismi rabbi ke ellezi halak ( اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذ۪ي خَلَقَۚ ) 

( Yaratan Rab'binin ismi ile oku. )

Ayetteki kritik ifade olan "Rab'bin ismi ile okumak" ifadesi, okurken ayetlerin derin anlamlarının keşfedilebilmesi, kavranabilmesi için Yaratıcı Allah'tan yönlendirme isteğinde bulunmayı tanımlamakta ve esmadaki kudrete de dolaylı olarak işaret etmektedir.

Yukarıdaki ayette yer alan 7 nümerolojisi, "Kur'an" kelimesinin Kur'an'da 70 kere tekrarlanması ve Tevbe suresinde "70 kere tekrar ile gerçekleşme" hususunun dolaylı misalleme ile bildirilmesi çerçevesinde dikkat çekmektedir. Bilindiği üzere 7 sayısı, döngünün, döngü sonunun, olgunlaşmanın, olmanın, tamamlanmanın nümerik sembollerindendir. ( Batı dillerinde "Yaratmak" anlamına gelen "Create" ( ing. ), "Créer" ( fra. ) kelimelerinin "Kıraat" ( Okuma ) kelimesiyle olan fonetik uyumu, ortak etimolojik ve semantik kökene işaret niteliğindedir. )

- Ayetin kodunun ( 96/1 ) nümerolojik değeri 7 ( 9+6+1 = 16 ... 1+6 = 7 ) olmaktadır.

- Ayette 7 kelime bulunmaktadır. 

İkra (1) bi (2) ismi (3) rabbi (4) ke (5) ellezi (6) halak (7)

- Ayetin ebced değeri olan 2098 sayısının nümerolojik değerinin 19 olması da "Kur'an ve 19" fenomeni ile uyum arzetmektedir. 7 sayısı ile 19 sayısının çarpımının sonucu olan 133 sayısının nümerolojik değeri de 7'dir. ( 1+3+3 = 7 )

İlimler üzeri ilmin kaynağı Kur'an'ın her bir harfi, her bir kelimesi, her bir ayeti hem tek başına hem de diğerleriyle ikili veya çoklu bütünleşmeler halinde yaratılışın, yaşamın kodlarını teşkil etmekte ve keşfedilmesi gereken sırları temsil etmektedir. Dolayısıyla Kur'an'ı bir kaşif edasıyla, her bir kelimenin ve ayetin üzerinde, meditasyon yaparcasına, tefekkür ederek okumak ve tekrar tekrar sürekli okumak gerekmektedir. Zira mananın kalbe girmesi ve vicdanı tetiklemesi için okumanın daim kılınmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki "tekrar ile tezahür" yaratılışın önemli esaslarından biridir ki bu nedenle Kur'an'da tekrarlar mevcuttur.

Ayetlerde Kur'an'ın eşsizliğine, sonsuz anlam derinliğine ve oldurma kudretine işaret edilmektedir.

17/88 De ki: "Eğer insanlar ve cinler bu Kur'an'ın aynısını getirmek üzere bir araya gelseler, şayet birbirlerine arka çıkıp yardımcı da olsalar onun aynısını getiremezler."

31/27 Ve şayet kesinlikle o yerdeki ağaçlar kalemler olsa ve deniz de ona destek olsa, ondan sonra da yedi deniz, Allah’ın kelimeleri tükenmez. Kesinlikle Allah yücedir hakimdir. 

13/31 Ve şayet kesinlikle Kur'an ki, onunla dağlar gezseydi veya onunla yer kesilip parçalansaydı veya onunla ölüler konuşturulsaydı. Bilakis tüm işler Allah içindir. ....*

* Ayette Kur'an'ın tesir kudretine işaret edilmekte ancak bu kudretin aktive olmasının Allah'ın rızası ve iznine bağlı olduğu da bildirilmektedir.

39/23 EN GÜZEL SÖZÜ, BENZETMELİ İKİLİ KİTAP OLARAK ALLAH İNDİRDİ. ... 

Ayetlerde kıraat ( okuma ) usülüne ilişkin bilgiler de verilmektedir.  

17/78 Güneş’in batışından gecenin karartısına kadar duaya kalk. Tanyeri ağarmasındaki şafak vakti okuması. Kesinlikle şafak vakti okuması şahit olunandır.

3/113 Kitap sahiplerinden olanlar eşit değillerdir. Ayakta duran, doğru topluluk vardır ki, Allah’ın ayetlerini gecenin geç vakitlerinde, yere kapanarak okurlar. 

73/4 .... Kur'an’ı düşünerek yavaş yavaş oku.

73/20 .... O halde size Kur'an’dan ne kolay gelirse okuyun. .....

2/121 O kendilerine kitap verdiklerimiz onu gerçekten tilaveti ile okurlar. İşte onlar ona inanırlar. ....


No comments:

Post a Comment