Çeviri

Sunday, March 30, 2025

Günah ve Af döngüsü

Kur'an'da Cunah ( جُنَاحَ ), İsm ( إِثْمٌ ), Zenb ( ذَّنبِ ), ve Fisk ( فِسْقٌ ) kelimeleri ile temsil edilen "Günah" kelimesi, "Yapılmaması gereken, Kötü olan, Zarar veren" anlamlarını içermektedir.

Aklını kullanarak nefsin negatif tesirlerinden arınmaya çalışmak yerine nefsinin altında kalan insan, düşünce, söylem ve eylemlerinin çoğunda, sürekli olarak "günah" işleyen ve kendisine "af eylenerek müsamaha gösterilen" ( mağfiret eylenen ) bir varlıktır. Dünyanın cehennem olmasının kök sebebi de insanın bu günahkar niteliğidir.

2/187 .... Allah SİZİN NEFİSLERİNİZİN ALTINDA KALANLAR OLDUĞUNUZU bilir de üzerinize tevbe eyler ve SİZİ AFFEDER. 

16/61 Ve şayet Allah insanları ZULÜMLERİNDEN DOLAYI SORGULASAYDI, YERİN ÜZERİNDE DEBELENEN BIRAKMAZDI. Lakin onları isimlendirilmiş belirli vadeye kadar erteler. .... 

12/53 Ve NEFSİMİ TEMİZE ÇIKARMIYORUM. Kesinlikle NEFS, Rab’bimin merhamet gösterdiğinin haricinde, KÖTÜLÜĞÜ EMREDER. Kesinlikle RAB'BİM AFFEDENDİR, merhametlidir. 

"Hayatın doğal akışı", "Olması gereken", "Normal" addedilen birçok eylem esasen günah niteliği taşımaktadır. Bunların başında "Yemek için bir başka canlıyı öldürmek"*, "Bilgiyi gizlemek ve/veya onu metalaştırarak para kazanma aracı kılmak", "Başkasının kaybı üzerinden kazanç sağlamak", "Ticaret adı altında, Allah'ın herkes için eşit olmak üzere bahşettiği nimetleri elde tutup ( gasp edip ), para karşılığı insanlara satmak" gibi eylemler gelmektedir. 

* Dünyanın cehennem olduğunun delillerindendir. Cennet tasvirlerinde yer alan "Lahmi tayrin" ( Kuş eti ) ifadesi müteşabih niteliktedir.

41/10 ... Orada, GIDALARI AZIKLARI, araştıranlar için dört günde EŞİT OLARAK DÜZENLEYİP ÖLÇÜLENDİRDİ."

16/71 Ve Allah, rızıklarda bazınızı bazınıza üstün kıldı. Ancak o üstün kılınanlar RIZIKLARINI o ellerinin malik olduklarına VETMEZLER Kİ ONDA EŞİT OLSUNLAR. Yani ALLAG'IN NİMETİ İLE CİHAD MI EDİYORLAR? 

"Car" ( Akmak ), "Cari" ( Akan ) kelimelerinden türeme bir isim olan "Ticaret" kelimesi, semantik köken itibarıyla "Akış, Akma" anlamını yani "Taraflar arası karşılıklı fayda akışı"nı temsil etmektedir. Misalen, peynir üreten ve elbise üreten iki kişi esasen birbirlerine karşılıklı faydayı sağlar durumdadırlar. Zira, elbise dikenin peynire, peynir üretenin de elbiseye ihtiyacı olduğu aşikardır. İşte bu mekanizma esas ticareti oluşturmaktadır. Ticaret bu noktada gerçekleşmiştir. Bunun ötesine geçip, ayrıca "para" denen aldatma aracını devreye sokmak, paraya ve para karşılığı mübadeleye dayalı sistemi "ticaret" olarak adlandırmak kadim bir şeytani operasyon ve bir günahtır. Küreselcilerin, insanların haklarını gasp etmek suretiyle kurmuş oldukları ve kitlesel gasp ve tahakküm aracı olarak kullanageldikleri para esaslı şirketleşme sistemi, sadece geçimini sağlamak üzere bu faaliyette bulunmak zorunda kalan veya bu sistemde köleliğe mecbur bırakılan iyi niyetli insanları da maalesef dolaylı olarak günahın bir parçası kılmaktadır. Ancak herşeyi gören ve bilen Allah, kime mağfiret eyleyeceğini de elbette bilmektedir.

Gerçek ticaretin "Ticareten la tebur" ( Batmayan ticaret ) ve "Ticaretin yunci min azabin elim" ( Elim azaptan kurtaracak ticaret ) olduğunun bildirildiği ve resul söylemi vasıtasıyla tanımının verildiği ayetler önem arzetmektedir.

35/29 Kesinlikle o Allah’ın kitabını okuyanlar, duaya kalkanlar ve o onları rızıklandırdıklarımızdan gizlice ve açıkça harcayanlar kesinlikle BATMAYAN TİCARETİ umarlar.

61/10 Ey o inananlar, sizi, sizi elim AZAPTAN KURTARACAK TİCARETE yönelteyim mi? 

61/11 Allah’a  ve O’nun resulüne inanırsınız, ALLAH YOLUNDA MALLARINIZ VE NEFİSLERİNİZLE CİHAD EDERSİNİZ. Eğer bilenlerseniz, bu size daha hayırlıdır.

Resul Hz. Muhammed'in "Tüccar" olduğu yönünde kadim bir dezenformasyon da mevcut gibidir. Zira, hidayete kadar "Ummi" ( Okur Yazar olmayan ) olan bir insanın ticaret ile uğraşması! hatta bazı kaynaklara göre "uluslararası ticaret yapması"! oldukça düşündürücüdür. Ayrıca Furkan suresinin aşağıdaki ayetinde resulün "mal satan", "ticaret yapan" değil de "çarşılarda gezen" birisi olarak tasvir edilmiş olması da bu bağlamda dikkat çekmektedir

25/7 Ve "BU NE RESULDÜR Kİ yemek yer ve ÇARŞILARDA GEZER. Üzerine melek indirilmeliydi de onunla birlikte uyarıcı olmalı değil miydi?" dediler.

İnsanın sürekli günah işlemekte olduğuna işaret eden bazı ayetler ise şöyledir.

7/102 Ve onların çoğunluğunda AHD BULAMADIK*. Kesinlikle onların çoğunluğunu GÜNAHKARLAR olarak bulduk. 

*20/115 Ve önceden ADEM'E AHDETTİK DE UNUTTU. O'nda AZİM BULAMADIK.

Yukarıdaki iki ayet birbirleriyle doğrudan ilintilidir. Zira, Adem'in "ahdini unutması", "O'nda ahd ve azim bulunamaması", O'nun ve O'ndan sonrakilerin "günahkar" niteliğini teyid etmektedir.

3/31 De ki: "Eğer Allah’ı sevenler iseniz, bana tabi olun ki Allah sizleri sevsin ve size günahlarınızı af eylesin. Allah affedendir merhametlidir."

3/135 Ve onlar ahlaksızlık yaptıklarında veya nefislerine zulmettiklerinde Allah’ı hatırlarlar da günahları için af isterler. Allah’ın haricinde günahları kim affeder? Ve onlar o yaptıklarında bile bile ısrar etmezler.

4/2 Ve yetimlere mallarını verin. Pisi, kötüyü, temizle, iyiyle değiştirmeyin. Onların mallarını mallarınıza katarak yemeyin. Kesinlikle o büyük günahtır. 

4/111 Ve kim günah kazanırsa, kesinlikle onu nefsi üzerine kazanır. Allah bilendir hakimdir.

5/2 .... İyilik ve sakınma üzerinde yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerinde yardımlaşmayın. ....

5/49 .... Kesinlikle insanlardan çoğu günahkarlardır. 

5/59 ... Ve kesinlikle çoğunluğunuz günahkarlarsınız.

5/62 Ve onlardan çoğunu, günahta, düşmanlıkta ve haram yemede koşarak ilerlerken görürsün. O yapmış oldukları ne kötüdür.

5/81 .... Lakin onlardan çoğu günahkarlardır. 

6/6 ... Fakat onları günahlarından dolayı helak ettik. Onlardan sonra diğer nesili inşa ettik.

7/100 ... Şayet dilersek onlara da günahlarından dolayı musibetler veririz.

42/30 Ve size musibetten ne isabet ederse o ellerinizin kazandıklarındandır. Çoğunu affeder. 

48/2 Allah’ın sana o geçmişte sunduğun günahlarından ve o gelecektekilerinden af eylemesi, senin üzerine nimetini tamamlaması ve seni doğru yola yönlendirmesi için.  

4 comments:

  1. Elinize sağlık iyi bayramlar

    ReplyDelete
  2. Ruhsal olarak zorlu ve uyanışı kapsayan dönemde hayatımda gözüme gözüme giren birkaç önplana çıkmış şey vardı. Bunlar sparkles ve diablos kelimesi ve bu kelimelerle önplana çıkan bir grubun sembolü. İşin komiği bu grup çok küçük çaplı diye biliyorum ama büyük diziler ve hayatımın alakasız noktalarında ortaya çıktı. Birde bu grubun sembolü. Ve birde 69 sayısı. Kulağa deli saçması yada algıda seçicilik gelebilir ama bazı spritüel olaylarda buna eşlik etti. Yorumunuzu merak ediyorum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahsettiğiniz grup/örgüt kim?

      Delete
    2. Dilerseniz e posta yoluyla bahsedebilirim

      Delete