Arapça "İsrail" ( إِسْرَائِيلَ ) olarak telaffuz edilen İbranice "Yisra'el" ( יִשְׂרָאֵל ) kelimesi, "Sara" ( שָׂרָה ) ( Mücadele etmek, Uğraşmak, Çekişmek, Dövüşmek, Savaşmak ) fiilinin üçüncü tekil şahıs çekim hali olan "Yisra" ( Mücadele eder, Uğraşır, Çekişir, Dövüşür, Savaşır ) kelimesi ile "El" ( İlah, Tanrı ) kelimesinin birleşiminden oluşmakta ve "İlah / Tanrı mücadele eder, İlah / Tanrı uğraşır, İlah / Tanrı savaşır" anlamına gelmektedir.
"İsrail / Yisra'el" kelimesinin anlamına işaret edilen ayet, düşündürücü bir teşbih de! içeren, Tevrat'ın Tekvin ( Oluşum, Yaratılış ) suresinin 32-28 kodlu ayetidir.
1-Genesis-32-28 Ve dedi: Artık ADIN Yakup değil, İSRAİL OLACAK; ÇÜNKÜ sen bir önder gibi TANRI* VE İNSANLAR ÜZERİNDE KUDRETİNLE GALİP GELDİN.
* Ayetin İbranice metninde "Tanrı" kelimesinin yerinde "Elohim" ( אֱלֹהִ֛ים ) kelimesi bulunması dikkat çekmektedir. "Elohim" kelimesi "İlahlar" anlamına gelmekte ve "Eloh" ( İlah ) ve "im" ( çoğul eki ) ) kelimelerinden oluşmaktadır. Ayetin İngilizce King James versiyonu metninde yer alan "God" kelimesinin aslında bir "Melek'i temsil ettiği ifade edilse de kelimeler farklı ve ilginç! bir mesaj vermekte gibidir.
Kur'an'da "Yahudiler" anlamında yer alan "Yehudu ( يَهُودُ ) / Hadu ( هَادُواْ ) / Huden ( هُودًا )" kelimeleri, İbranice "Todah / Hudah" ( תודה ) ( Övmek, Şükran duymak ) ve "Yehudah" ( יהודה ) ( Öven, Şükran duyan ) kelimelerinin farklı telaffuz edilmiş halleridir. "Yehudah" kelimesinin anlamına işaret edilen ayet ise Tevrat'ın Tekvin suresinin 29-35 kodlu ayetidir.
1-Genesis-29-35 Dördüncü kez hamile kaldı ve bir erkek çocuk daha doğurdu. "Bu kez RAB'Bİ ÖVECEĞİM / RAB'BE ÖVGÜLER SUNACAĞIM." dedi. ONUN İÇİN ÇOCUĞA YAHUDA ADINI VERDİ. Bir süre doğum yapmadı.
Tevrat'a göre "Yehuda", Hz. Yakub'un yani "İsrail"in oğlu" yani "İbn-i Israil"'dir. "Yahudi" ( Yehuda + i ( ile ilgili ) ) kelimesi "Yehudah'a tabi olan" anlamına gelmekte olup, "Ben-i İsrail" ( İsrailoğulları ) ifadesiyle özdeşleştirilmiştir.
Tevrat'ta Hz. Yakup'un 11 oğlu ( Şimon, Levi, YAHUDA, İssakar, Zevulun, Dan, Naftali, Gad, Aşet, Yusuf, Benyamin ) ve 1 kızı ( Dina ) olduğu yazılıdır.
Kur'an'da, Hz. Yusuf'un rüyasında gördüğü 11 yıldızın, babası Hz. Yakub tarafından "Yusuf'un kardeşleri" olarak yorumlandığı ve Hz. Yusuf'un, "kardeşlerinin kendisine şeytani tuzak kuracakları" yönünde babası tarafından uyarıldığı bildirilmektedir. Kardeşler arasında Yehuda'nın da bulunması dikkat çekmektedir.
12/4 İz kale yusufu li ebihi ya ebeti inni raeytu EHADE AŞERA KEVKEBEN veş şemse vel kamera raeytuhum li sacidin
( Zamanında Yusuf babasına "Ey baba, kesinlikle ben ON BİR YILDIZ, Güneş ve Ay gördüm. Onları benim için yere kapanırlarken gördüm." dedi. )
12/5 Kale ya buneyye la taksus ru'yake ala İHVETİKE fe YEKİDU leke keyda inneş ŞEYTANE lil insani ADUVVUN mubin
( "Ey oğlum, rüyanı KARDEŞLERİNE anlatma. Yoksa sana hile yapıp TUZAK KURARLAR. Kesinlikle ŞEYTAN, insan için apaçık DÜŞMANdır." dedi. )
Mesih İsa'ya ihanet eden havarinin isminin de "Yehuda" ( Judas Iscariot / Yahuda İskariot ) olması ayrıca düşündürücüdür.
Bakara suresinin aşağıdaki ayetinde, "Birleyici" bir mesaj verilmekte ve kavmin ismi ne olursa olsun, şayet o topluluk "Allah'a ve ahirete* inanıyorsa" ve en önemlisi "İyilikler yapıyorsa" onların "Mu'min" sıfatı kazanacağı bildirilmektedir.
2/62 İnnellezine amenu vellezine HADU ven NESARA ves SABİİNE min amene billahi vel yevmil ahiri ve amile salihan fe lehum ecruhum inde rabbihim ve la havfun aleyhim ve la hum yahzenun
( Allah’a ve sonraki güne inananlardan ve iyilikler yapanlardan olan o inanan YAHUDİLERE, NASIRALILARA ve SABİİLERE, artık onlara Rab’lerinin indinde kesinlikle ödülleri vardır. Onlara korku yoktur. Onlar hüzünlenmezler. )
* Her kelime gibi çoklu anlamları olan "Ahiret" ( Sonra olan, Sonraki, Ötesinde ) kelimesi, yaratılıştaki reenkarnasyon fenomenini yani "Ölüm - Doğum" döngüsünü de temsil etmektedir. ( Her yeni doğumun bir reenkarnasyon olduğu yani bir ruhun farklı kimlikle yeniden bedenlenmesi olduğu hatırlanmalıdır. )
No comments:
Post a Comment