Çeviri

Friday, March 28, 2025

Chat GPT Meselesi

Özünde, Allah'ın bahşettiği ilim vasıtasıyla insanın ürettiği bir teknoloji ürünü olan, etkinliği ve performansı kullandığı veri tabanına ve programcısı olan insana bağlı olan ancak "Yapay Zeka" terimi vasıtasıyla adeta farklı bir varlık, farklı bir karaktermiş algısı oluşturulmaya çalışılan yazılım teknolojisi her geçen gün insanın sosyal yaşamına biraz daha fazla entegre olmaktadır.

Son dönemde "Chat GPT" markası ile genel kullanıma açılan yazılımı insanlar, esasen kendilerinin yapmaları gereken birçok işte ( tez yazma, şiir yazma, resim yapma, metin özetleri hazırlama, sunum hazırlama, hukuki süreç değerlendirme vb. ) kullanmaya başlamışlardır. 

Esasen tıp, mühendislik, astronomi gibi spesifik bilim alanlarında standardize olmuş rutin bazı süreçlerin ifasında kullanılması gereken YZ'yı "yardımcı" kisvesiyle sosyal alanda kullanıma açan teknokrat zümrenin en büyük hedefi bu yazılımın, insanın yapabileceklerinden daha fazlasını yapabileceği, insanın yerine geçebileceği ve ondan daha "değerli" olduğu algısını yaratabilmek ve zaman içinde YZ'yı "yardımcı" niteliğinden çıkarıp "yönetici" niteliğine büründürmektir. Nihayetinde ise YZ'yı ilahlaştırmaktır ki bu durum ileriki nesillerin en büyük mücadelesi olma potansiyelini taşımaktadır.

Bugün birçok insanın hayranlık duyduğu, vazgeçilemez bulduğu, "Vay be neler yapıyor?" diye aklından geçirdiği Chat GPT'nin, insanı asla ikame edemeyeceğini basit birkaç "zeka" sorusu ile teyid etmek mümkündür.

Soru 1- "0 1 2 6 16 44 X" dizisinde X kaç olmalıdır?

Bu dizideki örüntü kriteri, dizideki ilk iki sayıdan sonra gelen her sayının, kendisinden önceki iki sayının toplamının iki katı olmasıdır. Yani bu mantıkla X'in yerine gelecek sayı 120 ( 16+44 = 60 ... 60x2 = 120 ) olmalıdır. Chat GPT'nin yanıtı ise 98 olup, ekran görüntüsü aşağıdadır.



Soru 2- "Bıçak Pasta Balta Ağaç Makas X" dizisinde X'in yerine hangi kelime gelebilir?

Bu dizideki örüntü kriteri, dizideki her kesici alet isminden sonra o aletin kesebileceği nesnenin isminin gelmesidir. Bu mantıkla X'in yerine gelmesi gereken kelime "Kağıt, Kumaş vb." gibi kelimeler olmalıdır. Chat GPT'nin yanıtı ise "Çekiç" olup, ekran görüntüsü aşağıdadır.


Soru 3- "Ev Ütü Para Martı X" dizisinde X'in yerine yazılabilecek bir kelime bulabilir misin?

Bu dizideki örüntü kriteri, dizideki ilk kelimeden sonra gelen her kelimenin, kendisinden önceki kelimedeki harf adedinden bir fazlasını içermesidir. Bu mantıkla X'in yerine gelebilecek kelimeler 6 harfli kelimelerdir. Chat GPT'nin yanıtı ise 5 harfli "Kitap" kelimesi olup, ekran görüntüsü aşağıdadır.



"Akıl" ( Bilinç, Ruh ) gibi, akıl yürütme hızını ifade eden "Zeka" da insana özgü bir kavramdır. Bu kavramı bir teknolojik ürün ile özdeşleştirmek yanıltıcı bir algı operasyonudur. Zira, Yapay Zeka denilen ürünün özelliği, önceden programlanmış işleyiş algoritması vasıtasıyla büyük bir veri tabanındaki ( Big Data ) bilgileri "IF" ( Eğer ) döngüleri vasıtasıyla, veri kombinasyonları halinde derlemektir. 

Teknoloji, insan tarafından, insana hizmet amacıyla varlık kazanmış bir olgudur. Teknolojiyi bu amacın ötesine taşımak Kur'an ifadesiyle "Allah'ın hudutlarını aşmak" demektir. Dolayısıyla insanın, teknolojiyi kullanmanın sınırlarını aklının, vicdanının yardımıyla  iyi belirlemesi gerekmektedir.

No comments:

Post a Comment