Çeviri

Sunday, March 30, 2025

Gökten parçalar .... Meteor Yağmuru

"Meteor Yağmuru", meteorların ( yıldızlardan kopan göktaşları ) atmosfere girerek parçalanması olayını tanımlayan bir terimdir.

Grek kökenli bir kelime olan "Perseus" kelimesi, "Perthein" ( Mahvetmek, Yok etmek, Yıkmak, Helak etmek ) fiilinden türeme bir isim olup, Grek mitolojisindeki bir karakterin ve Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından tanımlanan 88 modern takımyıldızdan birinin de ismidir.

"Perseidai" ( Perseid ) kelimesi ise "Perseus'a ait" anlamına gelen bir kelime olup, gökyüzünde, Perseus takımyıldızı yönünden geliyormuş gibi görünen en etkili "meteor yağmuru"na verilen isimdir.

Perseid Meteor Yağmuru her yıl 17 Temmuz - 24 Ağustos döneminde gerçekleşmekte olup, zirve noktası ise 12 Ağustos'dur. Meteorlar genellikle 80 kilometre yükseklikte, atmosferde yanarak parçalanmaktadırlar.

Kur'an'da yer alan "Sekete min el semai kisefen" ( Gökten parçalar düşmesi ) ifadesinin muhkem ve  müteşabih çoklu anlamlarından birinin de "Meteor Yağmuru" olması muhtemeldir. Ayetlerde bu ifade, Perseus ( Mahvedici, Yokedici, Helak edici ) kelimesiyle uyumlu olarak, "helak edici" bir fenomen olarak zikredilmektedir. Ayetlerdeki 8 nümerolojisi ise dikkat çekmektedir.

17/92 Ev (1) TUSKİTA (2) EL (3) SEMAE (4) kema (5) zeamte (6) ALEY (7) NA (8) KİSEFEN (9) ev (10) te'tiye (11) bi (12) allahi (13) ve (14) el (15) melaiketi (16) kabila (17) 

( Veya o zannettiğin gibi GÖĞÜ ÜZERİMİZE PARÇA PARÇA DÜŞÜRESİN veya Allah'ı ve melekleri öne, meydana getiresin. )

- "Kisefen min el semai" ( Gökten parçalar ) ifadesinin ilk kez geçtiği İsra suresinin numarası olan 17 sayısının nümerolojik değeri 8'dir. Ayrıca 17 sayısı Perseid Meteor Yağmuru'nun başlangıcı olan Temmuz ayının 17. günü ile uyum arzetmektedir.

- Bu ayet 17 kelimeden oluşmaktadır. ( 1+7 = 8 )

"Kisefen min el semai" ifadesinin ikinci kez geçtiği ayet ise 26. sure olan Şura suresine aittir. ( 2+6 = 8 )

26/187 Fe (1) ESKİT (2) ALEY (3) NA (4) KİSEFEN (5) MİN (6) EL (7) SEMAİ (8) in (9) kunte (10) min (11) el (12) sadikin (13) 

( O halde, eğer doğrulardan isen, GÖKTEN ÜZERİMİZE PARÇALAR DÜŞÜR. )

( فَاَسْقِطْ عَلَيْنَا كِسَفاً مِنَ السَّمَٓاءِ اِنْ كُنْتَ مِنَ الصَّادِق۪ينَۜ )

- Ayetin ebced değeri yani ayeti oluşturan harflerin ebced değerleri toplamı 1691 olup, bu sayının nümerolojik değeri "8"'dir. 

- Ayetteki "Kisefen" ( كِسَفًا ) kelimesinin ebced değeri olan 161 sayısının nümerolojik değeri de "8" olmaktadır.

- Ayetteki ilk cümlede 8 kelime bulunmaktadır.

Fe ( O halde ) (1) eskit ( düşür ) (2) aley ( üzerine ) (3) na ( bizim ) (4) kisefen ( parçalar ) (5) min ( -den ) (6) el ( önek ) (7) semai ( gök ) (8)

Meteorlar üç gruba ayrılmaktadır.

1- Taşlı meteorlar

2- Demirli meteorlar

3- Taşlı ve Demirli meteorlar

Aşağıdaki ayet de, "Kisefen min el semai" ( Gökten parçalar ) ifadesinin ilk kez geçtiği 17. ( 1+7 = 8 ) surede ( İsra suresi ) yer almakta olup, bu ayetteki çoklu anlamlardan biriyle de meteora işaret edilmekte gibidir. 

17/50 Kul kunu HİCARATEN EV HADİDA

( De ki: "TAŞ VEYA DEMİR olun." )

Ayetteki "Hicaraten ev hadida" ( حِجَارَةً اَوْ حَد۪يداًۙ ) ( Taş veya demir ) ifadesinin ebced değeri 251 olup, bu sayının nümerolojik değeri de 8 olmaktadır.

Bir musibeti tasvir eden bu ayette, yine bir musibet olarak gökten düşecek olan, demir veya taş nitelikli parçaların ( meteorlar ) yeryüzüne çarpmasıyla insanların da taşa ve demire dönüşecekleri mi bildirilmektedir?

1 comment:

  1. Ars goetia’daki Marbas ile İslam mitolojisindeki Hz.Ali’nin aynı figür olma olasılığını düşündünüz mü?

    ReplyDelete