11 Kasım 2016 Cuma

Infertilite - Kısırlık ( Akirat )

Tıbbi kaynaklar, bir kadının gebe kalabilmesi için, folikül ( yumurtalık ) adı verilen küçük kistlerin içinde yer alan yumurtaların çaplarının en az 18 mm seviyesine erişmesi gerektiğini belirtmektedir. Folikülleri belirtilen çap ölçülerine erişemeyen kadınlarda kısırlık durumu ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda kısırlığın başlıca tedavi yöntemi, ilaç kullanılmak suretiyle foliküllerin ölçülerinin en az 18 mm'ye eriştirilmesi sürecidir.
 
 
Aşağıda kısırlığa sebep olan folikül paternine ve ovülasyona ilişkin bazı kaynaklardan alıntılar yer almaktadır. 

http://www.advancedfertility.com/anovulat.htm


http://www.medicana.com.tr/HaberDetay.aspx?newsID=139&hospitalID=4

"Yumurta Gelişiminin Takibi


Yumurtalar (oositler) folikül denilen küçük kistlerin içinde bulunmaktadır. Foliküllerin ilaç etkisiyle büyümesi ultrason ile takip edilmektedir. Uygun şekilde büyüyen foliküllerin günde yaklaşık 2 mm büyümesi ve senkron ( birbirleriyle eş büyüklükte) olmaları arzu edilmektedir. ...........................
................................Yumurtaların büyüklüğü 18-19 mm’ye ulaştığında, E2 düzeyleri de uygun ise çatlatma iğnesi (HCG) yapılır. Bu ilaç, yumurtaların son olgunlaşması ve çatlamasını sağlayan LH hormonu etkinliğine sahiptir. İğneden 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemi (OPU) yapılmaktadır.

http://www.eskisehirkadindogumuzmani.com/sayfalar.548.kisirlik-tedavisi.html

"..........Yumurtlama tedavisi kısaca şu şekilde yapılır: Adetin üçüncü günü başlanan (veya buna yakın günlerde) ağızdan hap veya iğne tedavisi(rekombinant FSH veya HMG gibi) ile yumurtanın büyümesi sağlanır. Ağızdan haplar 5 gün boyunca kullanılır. İğneler ise yumurta büyüklüğü yaklaşık 18 mm oluncaya kadar devam edilir. Bu arada belirli aralıklarla ultrason yapılarak yumurta büyüklüğü takip edilir. Yumurta büyüklüğü yaklaşık 18-20 mm çapında olduğunda HCG (human chorionic gonadotropin) (halk arasında çatlatma iğnesi) denilen iğne yumurtanın çatlaması için yapılabilir. .........."
 
 
Menstrual siklusun 3. veya 4. günü ilk inceleme yapılır ve yumurtalıklarda kist varsa bu inceleme sırasında belirlenir. Hasta herhangi bir ilaç kullanmıyorsa menstrual siklusun 8. ve 10. günleri arasında inceleme tekrarlanır. Bu günden sonra ovulasyon gerçekleşene kadar inceleme her gün tekrarlanır. Büyüyen folikülün çapı 18-26 mm arasında iken ovulasyon gerçekleşir.

http://www.jinekolojivegebelik.com/2013/01/yumurta-catlamasi-nedir.html

Yumurta çatlaması sözü ile anlatılan olayda aslında çatlayan veya yırtılan yumurtanın kendisi değildir (yumurta hücresi değildir), yumurtanın etrafını saran foliküldür. Yumurta hücresi yumurtalıkta folikül denilen keseciklerin içerisinde bulunur. Yumurta hücresinin etrafını saran folikül belli bir büyüklüğe (genellikle 18-20 mm) eriştiğinde yırtılmaya (çatlamaya) başlar ve içerisinde bulunan yumurta hücresi yumurtalıktan dışarıya salınmış olur.
 
Kur'an'da "Akir" ( Kısır ) kelimesi ilk kez Zekeriya'nın eşinin kısır olmasından bahsedilen Al'i İmran suresinin 40. ayetinde geçmektedir.
 
Al'i İmran 3/40 - Kale rabbi enna yekunü lı ğulamün ve kad beleğaniyel kiberu vemraetı akır kale kezalikellahü yef'alü ma yeşa ( Rabb' bim, "Bana yaşlılık ermişken ve karım da kısırken bana nasıl oğlan olur?" dedi. "Allah işte böyle dilediğini yapar." dedi. )
 
"Akir" ( Kısır ) kelimesinin, ilk kez geçtiği ayetteki kelime sıra numarasının 18 olması dikkat çekicidir.

3/40 – Kale (1) rabb (2) i (3) enna (4) yekunü (5) li (6) ı (7) ğulamün (8) ve (9) kad (10) beleğan (11) iye (12) el (13) kiberu (14) ve (15) imaret (16) ı (17) AKİR (18) kale (19) ke (20) zalike (21) allahü (22) yef'alü (23) ma (24) yeşa (25) ( Rab’bim, "Bana yaşlılık ermişken ve kadınım da kısırken bana nasıl oğlan olur?" dedi. "Allah işte böyle dilediğini yapar." dedi. )
 

 
 
 
 
 

1 yorum:

  1. Bilgilendirici makale olmuş elinize sağlık. Mutlaka kısırlık belirtileri hakkında daha fazla bilgi alın.

    YanıtlaSil