6 Kasım 2016 Pazar

Delüzyon ( Sanrı, Hezeyan )... Sarhoşluk

Delüzyon, sanrı veya hezeyan, belli bir toplum ve çağ içinde gerçeğe uymayan düşünceyi ve yanlış olduğuna ilişkin bir çok delil bulunan bir olguyu doğru olarak kabullenmeyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Psikiyatride ise daha net bir biçimde bir inancın patolojik olduğunu vurgulayan bir terimdir.

Delüzyonlar genel olarak nörolojik veya zihinsel hastalık durumunda ortaya çıksalar da belirli bir hastalıkla ilişkilendirilememiştirler. Gerek fiziksel gerek zihinsel birçok patolojik durumda ortaya çıkabildikleri bilinmektedir. Bununla birlikte, psikotik bozukluklarda, özellikle de şizofrenide, teşhis açısından çok önemlidirler.

Günümüzde toplum içerisindeki bireylerin psikolojisi ve davranışları incelendiğinde daimi gerginlik, tartışma ve kavga eğilimi, asabiyet, meydan okuma, doğru bildiğini mantıksızca savunma, yanlış olanı, açıklamasını yapamayacak şekilde doğru kabul etme ve savunma eğilimi gözlenmektedir. Bu durum, hem delüzyon içindeki kimseler, hem de onlarla aynı ortamda bulunan diğer insanlar için bir üzüntü ve depresyon sebebi olmaktadır.

Farklı bir döneme girildiğinin, bir devir değişikliğinin, belki de kıyamet gününün * habercisi olan bu psikolojik ve mental durum Kur'an ayetlerinde "Sarhoşluk" olarak tanımlanmaktadır. ( Kur'an'daki "Gün" kavramının insan algısındaki gün kavramı ile aynı olmadığı ayetlerde açıklanmaktadır. 1 gün = 1,000 sene veya 1 gün = 50,000 sene gibi )
Hacc 22/1 - Ya eyyühen nasütteku rabbeküm inne zelzeletes saati şey'ün azım ( Ey insanlar, Rabb' inizden sakının. Kesinlikle saatin zelzelesi büyük şeydir. )
Hacc 22/2 - Yevme teravneha tezhelü küllü mürdıatin an ma erdaat ve tedau küllü zati hamlin hamleha ve teran nase sükara ve ma hüm bi sükara ve lakinne azabellahi şedıd ( Onu göreceğiniz gün, tüm emziren kadınlar o emzirdiklerinden vazgeçerler. Her yük sahibi yükünü düşürüp bırakır. İnsanları sarhoş görürsün de onlar sarhoş değillerdir. Lakin Allah' ın azabı şiddetlidir. )
Delüzyon, İncil ayetlerinde de son günlere ilişkin olarak "Delüzyon / Yanıltıcı İnanç" olarak yer alır.
53 2 Selanikliler 2/9 O adam her türlü mucizede, yanıltıcı belirtilerle harikalarda
53 2 Selanikliler 2/10 ve mahvolanları aldatan her türlü kötülükte sergilenen Şeytan'ın etkinliğiyle gelecek. Mahvolanlar, gerçeği sevmeye ve böylece kurtulmaya yanaşmadıklarından mahvoluyorlar.
53 2 Selanikliler 2/11 İşte bu nedenle Tanrı yalana kanmaları için onların üzerine güçlü bir yanıltıcı inanç gönderiyor.
53 2 Selanikliler 2/12 Öyle ki, gerçeğe inanmayan ve doğrulukdışılıktan hoşlananların hepsi yargılansın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder