21 Kasım 2016 Pazartesi

Göğüslerin sahip olduğu...

Herşeyi bilen yüce Rabb'imiz, yarattığı insanın düşüncelerini, vesveselerini, heveslerini, duygularını bildiğini, O'ndan hiçbir şeyin gizlenemeyeceğini "İnnellahe alimün bi zatis sudur" ( Allah göğüslerin sahip olduğunu bilendir. ) cümlesi ile Kur'an'da beyan etmektedir.
 
Yukarıda anılan cümle kitapta 12 kere tekrarlanmaktadır.

Al'i İmran 3/119 - Ha entüm ülai tühıbbunehüm ve la yühıbbuneküm ve tü'minune bil kitabi küllih ve iza lekuküm kalu amenna ve iza halev addu aleykümül enamile minel ğayz kul mutu bi ğayzıküm innellahe alimün bi zatis sudur ( Ha sizler öylesiniz ki, kitabın hepsine inanmanıza rağmen onları seversiniz de onlar sizi sevmezler. Size rastladıklarında, "İnandık." derler. Yalnız kaldıklarında ise, kinden, öfkeden üzerinize parmak uçlarını ısırırlar. "Kininizle, öfkenizle ölün." de. Kesinlikle Allah göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )

Al'i İmran 3/154 - Sümme enzele aleyküm min ba'dil ğammi emeneten nüasen yağşa taifeten minküm ve taifetün kad ehemmethüm enfüsühüm yezunnune billahi ğayral hakkı zannel cahiliyyeh yekulune hel lena minel emri min şey kul innel emra küllehu lillah yuhfune fı enfüsihim ma la yübdune lek yekulune lev kane lena minel emri şey'ün ma kutilna hahüna kul lev küntüm fı büyutiküm le berazellezine kütibe aleyhimül katlü ila medaciıhim ve li yebteliyellahü ma fı suduriküm ve li yümehhısa ma fı kulubiküm vallahü alimün bi zatis sudur ( Sonra gamın ardından üzerinize güvenli uyku indi. Sizlerden bir grubunuzu örterdi. Bir grup da, kendi nefislerine ehemmiyet vererek dikkat ederdi. Haksızca Allah’ a zan içindeydiler. Cahiliyenin zannı. "Bize işten bir şey var mı ki?" diyorlardı. "İşlerin hepsi kesinlikle Allah içindir." de. O sana açıklamadıklarını nefislerinde gizlerler. "Şayet bize işten bir şey olsa, burada öldürülmezdik." derler. "Şayet evlerinizin içinde olsaydınız bile, üzerine ölüm yazılanlar yataklarına ibraz olunacaklardı." dedi. Allah o göğüslerinizin içinde olanı sınamak ve o kalplerinizin içinde olanı temizlemek için yaptı. Allah göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )

Maide 5/7 - Vezküru nı'metellahi aleyküm ve mısakahüllezı vasekaküm bihı iz kultüm semı'na ve eta'na vettekullah innellahe alimün bi zatis sudur ( Ve Allah' ın üzerinizdeki nimetini ve "Duyduk, itaat ettik." dediğinizde sizi bağladığı o sözünü hatırlayın. Allah' tan sakının. Kesinlikle Allah göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )

Enfal 8/43 - İz yürıkehümüllahü fı menamike kalıla ve lev erakehüm kesıran le feşiltüm ve le tenaza'tüm fil emri ve lakinnellahe sellem innehu alimün bi zatis sudur ( Zamanında Allah, uykunda sana onları az gösteriyordu. Eğer Allah sana onları çok gösterseydi korkacaktınız. İş hakkında tartışacaktınız. Lakin Allah selamet, emniyet verdi. Kesinlikle O göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )

Hud 11/5 - Ela innehüm yesunu sudurahüm li yestahfu minh ela hıyne yestağşune siyabehüm ya'lemü ma yüsirrune ve ma yu'linun innehu alimün bi zatis sudur ( İyi bilin ki kesinlikle onlar ondan gizlenebilmek için göğüslerini çevirirler. İyi bilin ki örtülerine örtündükleri zaman neyi gizlediklerini ve neyi açıkladıklarını bilir. Kesinlikle O göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )

Lokman 31/23 - Ve men kefera fe la yahzünke küfruh ileyna merciuhüm fe nünebbiühüm bima amilu innellahe alimün bi zatis sudur ( Ve kim inkar ederse, artık inkarları seni hüzünlendirmesin. Onların dönüşleri bizedir. Onlara o yaptıklarını haber veririz. Kesinlikle Allah göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )

Fatir 35/38 - İnnellahe alimü ğaybis semavati vel ard innehu alimün bi zatüs sudur ( Kesinlikle Allah göklerin ve yerin gaybını bilendir. Kesinlikle O göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )

Zümer 39/7 - İn tekfüru fe innellahe ğaniyyün anküm ve la yerda li ıbadihil küfr ve in teşküru yerdahü leküm ve la teziru vaziratün vizra uhra sümme ila rabbiküm merciuküm fe yünebbiüküm bima küntüm ta'melun innehu alimün bi zatis sudur ( Eğer inkar ederseniz, kesinlikle Allah sizden ganidir. Kulları için inkara razı, hoşnut olmaz. Eğer şükrederseniz, size ondan razı, hoşnut olur. Ağırlığını, yükünü taşıyan başkasının ağırlığını, yükünü taşımaz. Sonra dönüşünüz Rabb' inizedir. Böylece size ne yapmakta olduğunuzu haber verir. Kesinlikle O göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )

Şura 42/24 - Em yekuluneftera alellahi keziba fe in yeşeillahü yahtim ala kalbik ve yemhullahül batıle ve yühıkkul hakka bi kelimatih innehu alimün bi zatis sudur ( “Allah' a yalan uydurdu." mu derler? Eğer Allah dilerse, kalbinin üzerine mühür basar. Allah batılı imha eder ve gerçeği kelimeleri ile gerçekleştirir. Kesinlikle O göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )

Hadid 57/6 - Yulicul leyle fin nehari ve yülicun nehare fil leyli ve hüve alimun bi zatis sudur ( Geceyi gündüzün içine sokar ve gündüzü de gecenin içine sokar. O göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )

Tegabun 64/4 - Ya'lemu ma fis semavati vel ardı ve ya'lemu ma tusirrune ve ma tu'linune vallahü alimün bi zatis sudur ( Göklerde ve yerde ne varsa bilir. Ne gizlerseniz ve ne açıklarsanız bilir. Allah göğüslerin sahip olduğunu bilendir.

Mülk 67/13 - Ve esirru kavleküm ev icheru bihi innehu alimün bi zatis sudur ( Ve sözünüzü gizleyin veya onu açığa vurun. Kesinlikle O göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )
 
"Göğüslerin sahip olduğu" cümlesinin kitapta 12 kere tekrarlanması ile insanın göğüs kafesinin 12 omur ve 12 çift kaburgadan oluşması arasında nümerolojik bir bağlantı olduğu düşünülebilir. Herşeyi sayarak yaratan Rabb'imiz ilahi nümerolojisini bu ayetlerde de ortaya koymuştur.
 
Göğüs kafesi, insan bedeninin, boyun ile karın arasında yer alan üst bölümüdür.12 omur, 12 çift kaburga, göğüs kemiği ve bunlara bağlı kaslar ile kas kılıflarından oluşan göğüs kafesi, karın boşluğundan diyafram aracılığıyla ayrılır. Solunum sisteminin başlıca organları ve dolaşım sistemi ile sindirim sisteminin bazı bölümleri göğüs boşluğu içinde yer alırlar. Akciğerler, göğüs boşluğunun yan bölümlerinde, kalp ve yemek borusuysa "mediyastin" adı verilen kendi içinde kapalı bir bölüm içinde bulunurlar (mediyastin, bu organlardan başka, kalpten çıkan büyük damarları soluk borusunu, timüs bezini ve bazı sinirleri de içine alır).
 
 
Göğüs Kafesi Kaburgaları;
 

Göğüs Kafesi Omurları ( Thoracic vertebrae );
 


 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder