"Hafta hafta bebeğin anne karnındaki gelişimi nasıl olur?
1. ay (1-4. haftalar)
1. ay (1-4. haftalar)
Döllenmiş yumurta büyüdükçe, etrafında yavaş yavaş sıvı ile doldurulan su geçirmez bir kese oluşur. Buna amniyotik kese denir ve büyüyen embriyoyu hafifletmeye yardımcı olur. Plasenta da gelişir. Plasenta besinleri anneden bebeğe aktaran ve atıkları bebekten aktaran yuvarlak, yassı bir organdır.
İlkel bir yüz, GÖZLER büyük koyu halkalarla oluşacaktır. Ağız, alt çene ve boğaz gelişiyor. Kan hücreleri şekilleniyor ve dolaşım başlayacak. Minik “KALP” tüpü dördüncü haftanın sonuna kadar dakikada 65 kez atar. İlk ayın sonunda, bebeğiniz yaklaşık 6 mm’dir yani bir pirinç tanesinden daha küçüktür!
2. ay (5-8. haftalar)
Bebeğinizin yüz özellikleri gelişmeye devam ediyor. Her bir KULAK başın cildinin küçük bir katı şeklinde başlar. Sonunda kollara dönüşen minik tomurcuklar ve bacaklar oluşur. Parmaklar, ayak parmakları ve gözler de oluşuyor."
Embriyonun rahimdeki organ gelişimine ilişkin basında yer alan bu bilgilere göre bebeğin ilk önce oluşan organlarının "kulak", "göz" ve "kalp" olduğu görülmektedir.
İsra ve Mü'minun surelerinin aşağıdaki ayetlerinde yer alan "Sem'a" ( Kulak ), "Besar" ( Göz ) ve "Fuad" ( Kalp ) kelimeleri embriyonun organ oluşum evrelerine işaret etmekte gibidir.
17/36 - Ve la takfü ma leyse leke bihı ılm innes SEM'A vel BESARA vel FÜADE küllü ülaike kane anhü mes'ula
( Ve sana ilminden olmayanın peşine düşme. Kesinlikle KULAK, GÖZ ve KALP, onların hepsi ondan sual edilesidir. )
23/78 - Ve hüvellezi enşee lekümüs SEM'A vel EBSARA vel EF'İDEH kalılen ma teşkürun
( Ve size KULAK, GÖZLER ve KALPLER inşa eden O'dur. O şükretmeniz azdır. )
No comments:
Post a Comment