Çok katmanlı bir yapıya sahip olan Kur'an'daki her kelime, her cümle ve her ayet birden çok anlam, sembolizm ve mesaj içermekte olup, okuyucusunun idrak, algı ve bilgi seviyesine göre mesajları farklı açılardan ve farklı parametrelerle iletmektedir. Ayetlerde geçen "İlimde derinleşenler" ( Rasihune fil ilm ) kavramı "Kur'an'daki bu anlam derinliğine dikkat çekmektedir. Ancak Kur'an nihai mesaj olarak insanları "tek bir" anlama yani mutlak doğrunun ve iyinin yuvası olan "üniteye" ( vahdet ) yönlendirmektedir.
Bu nedenle, Kur'an ayetlerinin içerdiği anlamlar ve mesajlar üzerine yapılan yorumlama çalışmaları, tabudan, önyargıdan, şartlanmadan ve dogmadan arınmış bir bakış açısıyla değerlendirilmeli, sonsuz olasılığın mevcudiyeti göz ardı edilmemelidir.
"Sur" kelimesi "Boru, Uzun Yapı, Sağlam ve Güvenilir" anlamlarını içeren Arapça kökenli bir kelimedir. Bu kelime Kur'an'da "Sure" ( Sure ) ve "Sur / Suri" ( Boru ) kelimelerinin kökü olarak tezahür etmektedir. ( "Kule, Yüksek Yapı" anlamına gelen "Tur" kelimesinin de "Sur" kelimesiyle aynı köke sahip olması kuvvetle muhtemeldir. "Tur" kelimesinin "Türkiye", "Turan" ve "Sirius" ilintisi evvelki bölümlerde incelenmişti. Ayrıca Tevrat'ta geçen ve yer ismi olan "Tyrus" kelimesi Türkçe çeviri de "Sur" olarak yer almaktadır. )
"Sur" kelimesinin "Boru" anlamını içerdiği bilinen "Nefeha fis suri" ( Boruya üflenmesi ) kalıbı, döngü sonunu, toplanmayı ( Haşr, Cem ) yani "BİRleşmeyi" haber veren vaka için kullanılmıştır. Söz konusu ifade "Yevme nüfiha fis suri" ( Borunun içine üflendiği gün ) olarak da geçmektedir. Bu ifadedeki "Yevm" ( Gün ) kavramının aslında bir "Dönemi" tanımladığı hatırlanmalıdır. ( Kur'an'da "1 günün kaba madde alemi dünya algısıyla 1000 yıla karşılık geldiği" bildirilir. )
"Sur" kelimesinin anlamı olan "Boru" kelimesinin öz Türkçedeki "Börü" ( Kurt, Cesur ) kelimesiyle de ilintisi muhtemeldir. Zira "Sirius", Canis Major ( Büyük Köpek ) takımyıldızına ait bir yıldızdır. Destanda Türklere yol gösteren sembolik kurtun ismi "Gökbörü"'dür. "Sur", "Sir", "Tur" köklerinin esasen özdeş olması da dikkat çekmektedir.
"Nefeha fis suri" ( Boruya üflenmesi ) kalıbı Kur'an'da "10" kere tekrarlanmakta olup, ilk kez geçtiği ayetin numarasının nümerolojik değeri de "10" ( 7+3 = 10 ) sayısını vermektedir. "10" sayısının nümerolojik değeri de "1" olup, bu sayı "Birleşmeyi, Birliği, Üniteyi, Vahdeti" sembolize etmektedir.
6/73 - Ve hüvellezi halekas semavati vel erda bil hakk ve yevme yekulü kün fe yekun kavlühül hakk ve lehül mülkü yevme yünfehu fis sur alimül ğaybi veş şehadeh ve hüvel hakımül habır
( Ve gökleri ve yeri gerçekten yaratan O'dur. "Ol." dediği gün o olur. O’nun sözü gerçektir. Borunun içine üflendiği gün mülk O'nadır. Gaybı ve şahit olunanı bilendir. O hakimdir haberdardır. )
18/99 - Ve terakna ba'dahüm yevmeizin yemucü fı ba'dın ve nüfiha fis suri fe cema'nahüm cem'a
( Ve o gün, onların bazılarını bazılarının içinde dalgalanmaya terkettik. Borunun içine üflenir de onların hepsini toplarız. )
20/102 - Yevme yünfehu fis suri ve nahşürul mücrimıne yevmeizin zürka
( Borunun içine üflendiği gün. O gün suçluları masmavi toplarız. )
23/101 - Fe iza nüfiha fis suri fe la ensabe beynehüm yevmeizin ve la yetesaelun
( Borunun içine üflendiğinde, o gün onların aralarında akrabalık kalmaz ve birbirlerini sual edemezler. )
27/87 - Ve yevme yünfehu fis suri fe fezia men fis semavati ve men fil erdı illa men şaellah ve küllün etevhü dahırın
( Ve borunun içine üflendiği gün, Allah' ın diledikleri hariç, o göklerdeki kimseler ve yerdeki kimseler korkarlar, telaşa düşerler. Hepsi alçalarak O’na gelirler. )
36/51 - Ve nüfiha fis suri fe iza hüm minel ecdasi ila rabbihim yensilun
( Ve borunun içine üflenir de o zaman onlar mezarlarından Rab’lerine akın ederler. )
39/68 - Ve nüfiha fis suri fe saıka men fis semavati ve men fil erdı illa men şaellah sümme nüfiha fıhi uhra fe iza hüm kıyamün yenzurun
( Ve borunun içine üflenir. Allah' ın dilediği kimseler hariç, göklerdeki kimseler ve yerdeki kimseler artık helak olurlar. Sonra onun içine tekrar üflenir. Artık o zaman onlar ayağa kalkıp bakarlar. )
50/20 - Ve nufiha fis sur zalike yevmul veıyd ( Ve borunun içine üflenir. Bu vaad edilen gündür. )
69/13 - Fe iza nufiha fis suri nefhatun vahidet ( Böylece borunun içine tek üfleme ile üflendiğinde. )
78/18 - Yevme yunfehu fis suri fe te'tune efvacen ( O gün borunun içine üflenir de bölükler olarak gelirsiniz. )
"Nefeha fis suri" ( Boruya* üflenmesi ) kalıbının "Belirli bir "yere" ruhsal tesirlerin gönderilmesi" anlamını da taşıyor olması muhtemeldir. Zira Allahü Teala'nın "ruhundan üflemesi" bilgisi bu minvalde önemli bir referans olmaktadır. Söz konusu "yer", "SURiye" olabilir mi? ( * "Boru"nun aynı zamanda uzay zamanda açılan ve kozmik bilgi akışı sağlayan bir solucan deliği ( wormhole ) olması durumu da evvelce incelenmişti. )
Sur ( Boru, Yüksek Yapı ) + iye ( gibi olan, -li ) = Boruyla ilgili olan, Borulu olan, Yüksek yapılı olan
"Suriye" kelimesinin İngilizcedeki karşılığı "SYRia"* kelimesi olup, bu kelimedeki "Syr" kökü, "Boru, Tüp, Şırınga" anlamına gelen "SYRinge" kelimesinde de yer almaktadır.
( * Syria / Suriye kelimesi Assyria / Asur olarak da anılmış olup, "Assyria" kelimesinin "Esiri / Eterik" kelimesiyle ilinitisi de muhtemeldir. Hatırlanacağı üzere "Esiri", "Evreni kaplayan süptil maddenin" ismidir. Bu noktada Suriye'nin "esiri madde" yani "eterik beden" kavramıyla ilintisi de olabilir. )
( * Syria / Suriye kelimesi Assyria / Asur olarak da anılmış olup, "Assyria" kelimesinin "Esiri / Eterik" kelimesiyle ilinitisi de muhtemeldir. Hatırlanacağı üzere "Esiri", "Evreni kaplayan süptil maddenin" ismidir. Bu noktada Suriye'nin "esiri madde" yani "eterik beden" kavramıyla ilintisi de olabilir. )
Suriye, antik çağlardan ve Mesih İsa döneminden beri derin anlam ve önem taşıyan bir yer olma özelliğini korumuştur. Mesih İsa dönemini yansıtan aşağıdaki Celile Galilee ) haritasında Suriye de görülmektedir.
İncil'de "Suriye" kelimesi "10" kez tekrarlanmakta olup, ilk kez Matta suresinin 4-24 kodlu ayetinde geçmektedir. Bu ayetin numarasının nümerolojik değeri de "10" sayısını vermektedir. Bu noktada yine "1" nümerolojisi ile karşılaşılmaktadır.
40-Matthew-4-24 Ünü bütün Suriye'ye* yayılmıştı. Türlü hastalıklara yakalanmış bütün hastaları, acı çekenleri, cinlileri, akıl hastalarını, felçlileri O'na getirdiler; ve O onları iyileştirdi.
41-Mark-7-26 Yahudi olmayan bu kadın Suriye-Fenike ırkındandı. Kızından cini kovması için İsa'ya rica etti.
42-Luke-2-2 Bu ilk sayım, Kirinius'un Suriye valiliği zamanında yapıldı.
42-Luke-4-27 Peygamber Elişa'nın zamanında İsrail'de çok sayıda cüzamlı vardı. Bunlardan hiçbiri iyileştirilmedi; yalnız Suriyeli Naaman iyileştirildi."
44-Acts-15-23 Onların eliyle şu mektubu yolladılar: Kardeşleriniz olan biz elçilerle ihtiyarlardan, diğer uluslardan olup Antakya, Suriye ve Kilikya'da bulunan siz kardeşlere selam!
44-Acts-15-41 Suriye ve Kilikya bölgelerini dolaşarak inanlı topluluklarını pekiştirdi.
44-Acts-18-18 Pavlus Korint'teki kardeşlerin yanında bir süre daha kaldı. Sonra onlarla vedalaştı, Priskila ve Akvila ile birlikte Suriye'ye gitmek üzere gemiyle yola çıktı. Adakta bulunmuş olduğu için Kenhere'de saçlarını kestirmişti.
44-Acts-20-3 Orada üç ay kaldı. Suriye'ye deniz yoluyla gitmek üzereyken Yahudilerin kendisine karşı bir düzen kurması nedeniyle dönüşü Makedonya üzerinden yapmaya karar verdi.
44-Acts-21-3 Kıbrıs'ı görünce güneyinden geçerek Suriye'ye yöneldik ve Sur kentinde karaya çıktık. Gemi, yükünü orada boşaltacaktı.
48-Galatians-1-21 Sonra Suriye ve Kilikya bölgelerine gittim.
* 40-Matthew-4-24 kodlu ayette Mesih İsa'nın Celile'de ortaya çıkışından sonra tesirlerinin Suriye'ye yayıldığından bahsedilmektedir.
Bu bağlamda, son dönemde müşahade edilen Suriye ile ilgili gelişmeler, "Mesih İsa'nın ikinci gelişi" olarak tanımlanan ancak esas itibarıyla bir şahısın gelişini değil de insanlığın ruhsal ve idraki yükselişini sağlayacak ve kolektif bilinci oluşturacak tesirlerin yani kutsal ruhun tesirlerinin Mesih İsa vasıtasıyla yayılması vakasının habercisi midir? Yayılacak olan veya bir başka deyişle üflenecek olan ruhsal tesirler, döngü sonunun vuku bulmasına ve insanların "toplanmasına, birleştirilmesine" vesile olacak "Sur üflenmesi" vakası ile sembolize edilmiş gibi görünmektedir.
Netflix’in “Messiah”
( Mesih ) isimli dizisinin 01.01.2020 tarihinde vizyona girmesi de bir
başka senkronizasyon oluşturmaktadır. İlk sezonu “10” ! bölümden oluşan filmde Suriye
odak noktasıdır. ( Hem "1", hem "10", hem de "11" nümerolojisi dikkat çekmektedir. )
Dizide Mesih karakterini canlandıran aktörün isminin "MEHDİ Dehbi" olması da ayrıca ilginç bir durum arzetmektedir.
No comments:
Post a Comment