Çeviri

Saturday, February 29, 2020

Sebt ( Şabat / Şubat ) günü ve Ünite

Miladi takvime göre belirlenen Artık Yıl, 4 rakamının katı olan yıllar olarak bilinmektedir. Şubat ayı 4 yılda bir 29 ( 2+9 = 11 ) gün olmaktadır. Bu ilave güne Artık Gün, ilgili yıla da Artık Yıl denilmektedir.

"Şubat" kelimesinin kökeninde "Yedi" ve "Sabit" anlamları bulunmaktadır. "Yedi" anlamı batı dillerinde "Yedi" kelimesinin Sept ( Fra. ), Seben ( Alm.) olarak telafuz edilmesinde görülebilmektedir. "Sabit" anlamı ise kutsal kitaplara göre "Sebt" gününde yani "Yedinci günde" eylemsizlik olmasından kaynaklanmaktadır. Zira Allahü Teala'nın yeri ve gökleri 6 günde yaratması sonrasındaki 7. gün yaratılış sürecinin sonu yani döngü sonunun sembolü niteliğindedir. Tevrat'ta 7. gün sembolik olarak "Dinlenme"* ifadesiyle temsil edilir. 

1-Genesis-2-2 Yedinci güne gelindiğinde Tanrı yapmakta olduğu işi bitirdi. Yaptığı işten o gün dinlendi.

Kur'an'da "Sebt" ( Sabat, Şabat, Şubat ) kelimesinin ilk kez geçtiği ayetin numarası 65 olup, bu sayının nümerolojik değeri de "11" olmaktadır. 11 sayısı farklı boyuta, farklı safhaya geçişin sembolü olup, “7. günde farklı bir hal içinde olunması” kavramıyla uyum arzetmektedir. Ayrıca ayette 16 kelime olması ve bu sayının nümerolojik değerinin "7" olması da "Yedinci gün" kavramıyla uyum arzetmektedir. ( "BİRdenBİRe" ifadesinin bir halden başka bir hale geçiş anlamına geldiği ve ifadedeki iki adet 1 sayısının 11 sembolizasyonu içerdiğine evvelce "BİRdenBİRe" başlıklı bölümde değinilmişti. )

2/ 65 - Ve (1) lekad (2) alimtüm (3) üllezıne (4) a'tedev (5) min (6) küm (7) fi (8) es (9) SEBTİ (10) fe (11) kulna (12) lehüm (13) kunu (14) kıradeten (15) hasiın (16)

( Ve sizlerden YEDİNCİ GÜN içinde hududu aşanları bildiniz. Böylece onlara, "Kovulup reddedilmiş maymunlar olun." dedik. )

"SABBATH is unification through ONENESS, which causes the mystery of ONENESS to dwell upon it..... ......The elaborate Friday evening service is not the only mystical SABBATH rite that entered normative practice. The Zohar explains that the head of the household must accomplish ten things at the SABBATH table, corresponding to the TEN sefirot. Although many of these are rabbinic practices, the enumeration of TEN central customs and the associated symbolism are Zoharic."

https://www.myjewishlearning.com/article/mystical-shabbat/

Kabala* öğretisine göre Şabat, "Ünitenin" ( Birlik, Vahdet ) sembolü olup, Sefer Yetzirah ( Yaratılış Kitabı ) kapsamında yer alan hayat ağacındaki 10 sefirot ile ilintilendirilmektedir.. "Sebt" kelimesinin, Kur'an'da ilk geçtiği ayetteki 10. kelime olması bu bağlamda dikkat çekmektedir. ( 10 ... 1+0 = "1" yani Ünitenin / Birliğin nümerolojik sembolü ))

2/65 Ve (1) lekad (2) alimtüm (3) ellezıne (4) a'tedev (5) min (6) küm (7) fi (8) es (9) SEBTİ (10) ........

* Kabala öğretisine referans verilerek misallendirme yapılmasının nedeni esas itibarıyla tüm öğretilerin kökeninde Allah'ın ilminin olmasıdır. O'nun ilmi haricinde bir ilim yoktur.** Hiçbir kişi, grup veya cemiyet O'nun ilmi dışında bir ilim oluşturamaz ve geliştiremez. Ancak ve sadece bu ilmi olumsuz amaçlar doğrultusunda kullanmaya, kelimelere, sayılara farklı anlamlar yüklemek suretiyle insanları saptırmaya çalışan kitlelerin, cemiyetlerin varlığı söz konusu olabilir. Ve bunlar da zaten mevcuttur.

** İblis'in de içinde bulunduğu melekler topluluğunun ilgili sözleri Bakara suresinin 32. ayetinde zikredilmektedir.

2/32 - Kalu sübhaneke la ilme lena illa ma alemtena inneke entel alimül hakim ( "Yücesin sen. O bize öğrettiğinin haricinde bize ilim yoktur. Kesinlikle sen bilensin hakimsin." dediler. )








No comments:

Post a Comment