5 Temmuz 2017 Çarşamba

Fatr ( Yaratış ) ... Fatır ( Yaratıcı )

"Fatr" kelimesi "Yaratış" anlamına gelmekte olup, bu kelimenin 6 ve 8 nümerolojisi ile ilintisi bulunmaktadır.
 
* Fatr kelimesi ilk kez 6. sure olan En'am suresinde geçmektedir. ( 6 rakamı Yaratılışın tamamlandığı günün sıra numarasını ifade etmektedir. )
 
* Fatr kelimesi kitapta 17 kere tekrarlanır. ( 1+7 = 8 )



* Fatr kelimesinin Kur'an'da 6. kez tekrarlandığı ve ayet içindeki sıra numarasının 17 ( 17 ... 1+7 = 8 ) olduğu ayet 17. sure olan İsra suresinin 51. ( 5+1 = 6 ) ayetidir.
 
* 17/51 kodlu ayet, içeriği açısından da dikkat çekicidir. Ayetin ilk cümlesi olan "Ev halkan min ma yekbüru fi suduriküm" ( Göğüslerinizin içinde büyüyeninden yaratık ) ifadesi 8 kelimeden oluşmaktadır. 
 
İsra 17/51 - Ev (1) halkan (2) min (3) ma (4) yekbüru (5) fı (6) suduri (7) küm (8) fe (9) se (10)yekulune (11) men (12) yüıydü (13) na (14) kul (15) ellezı (16) fetara (17) küm evvele merrah fe seyünğıdune ileyke ruusehüm ve yekulune meta hu kul asa en yekune karıba ( Veya göğüslerinizin içinde büyüyeninden yaratık. "Kim döndürür, diriltir bizi?" diyecekler. "O sizi ilk keresinde yaratan." de. Böylece sana başlarını sallayacaklar ve "O ne zaman?" diyecekler. "Belki olması yakındır." de. )

* Arapça "Fıtrat" ( Yaratılış ) kökünden "Fatr" / "Fatır" kelimesi İngilizcedeki "Father", İtalyancadaki "Padrino", Almancadaki "Vater" kelimesiyle aynıdır. Esas itibarıyla "Father" "Yaratıcı" anlamına gelmektedir. Bu nedenle İncil'de Tanrı'dan "Baba" olarak bahis bulunmaktadır.

Kur'an'ın Bakara suresinin 2/200 kodlu ayetinde de "Allah" ile "Baba" kelimesi ilişkilendirilmiştir.
 
Bakara 2/200 - Fe iza kadaytüm menasikeküm fezkürullahe ke zikriküm abeküm ev eşedde zikra fe minen nasi men yekulü rabbena atina fid dünya ve ma lehu fil ahırati min halak ( İbadetlerinizi yaptığınızda Allah’ ı, babalarınızı hatırladığınız gibi veya daha şiddetli hatırlayın. İnsanlardan kim "Rab'bimiz bize dünyada ver." derse, ona ahirette nasip yoktur. )
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder